Skocz do zawartości

[3dsMax] Duza symulacja samochodow

mirach

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Czy ktos moze wie jak ugryzc symulacje duzego skrzyzowania? Jak narazie proboje czasteczek i crowd simulation. Problem w tym ze ani w jednym, ani w drugim nie jestem zbyt obeznany i nie wiem czy dobra droga ide. Kazde praktyczne wskazowki sa w cenie :)

mirach

• Odpowiedzi 11
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Huh, masz racje, za szybko to wyslalem.

Idea taka:

robimy wizke duzego skrzyzowana/ronda na ktorym maja sie poruszac samochody, reagowac na swiatla i nie zdezac sie ze soba. Jest tego na tyle duzo ze animowanie kazdego pojazdu recznie odpada zupelnie. Domyslam sie ze trzeba to jakos obskryptowac/ animowac same eventy (a'la wlacza sie czerwone swiatlo). Tylko jak mowie, doswiadczenie w czyms takim nie mam, i ciezko nawet stwierdzic w ktora strone zaczac isc.

Nie wiem, czy nie przekombinowałem, ale to ciekawy challenge xD

Dobrze, że to ma być porządny ruch, a nie wypadki, kolizje, awarie etc.

Losowo emitujemy cząsteczki z każdej z dróg i losowo w momencie emisji przypisujemy każdemu particlowi atrybuty (rodzaj pojazdu, kolor, drogę, kierunek i zwrot jazdy na skrzyżowaniu, prędkość, przyspieszenie), natomiast światła zmieniają się cyklicznie - jeśli czerwone auto stoi (za nim auta także), jeśli zielone to jedzie. Do tego dochodzi wykrywanie odległości pomiędzy pojadami i kontrola emisji particli (by nie nachodziły n siebie już w momencie narodzin).

W zależności od atrybutów jakie ma dany particel przypisujemy mu odpowiedni model wymodelowanego auta i kolor (lepiej może sparametryzowany shader, by była większa różnorodność).

Reszta tak jak pisałeś - eventy i skryptowanie. Chyba, że jest jakiś gotowy plugin do maxa xD

Hmm, tyle mojej teori, w praktyce nie wiem, jak by to wyszło.

Można na chama też ręcznie każde autko animować. ;]

[edit]

Jeśli przemyślałeś sprawę i naprawdę chcesz to zrobić, to może być pomocne. W maxie generalnie ciężko :)

http://www.massivesoftware.com/

Edytowane przez piotrek

oj duzo zabawy z tym by bylo. Trzeba wziac tez pod uwage, opoznienia w ruszaniu kolejnych aut, bo w koncu w szystkie na raz nie ruszaja - dlatego wydaje mi sie, ze reczna animacja bedzie zabojcza dla nerwow i umyslu. Za takie symulacje ludzie biora spore pieniadze, a jakby nie patrzec twoj projekt jest nie mniej profesjonalny:)

znalazlem cos takiego http://www.phy.ntnu.edu.tw/oldjava/Others/trafficSimulation/applet.html

moze to nie wyglada zbyt urokliwie, ale mozna pobrac kod, moze sie przydadza jakies warunki :)

Można by zaanimować planarne deflectory tak aby opuszczały się zgodnie ze świeceniem się świateł, dostosować timingi. Zrobić event dla karzdego deflektora i wyzerować w nim speed. Ilość deflectorów dostosować do ilości cząsteczek/ w czasie, postaram się to przedstawić na wypaśnym szkicu :D

fbb2a6bd97933a68.jpg

Sprawdziło by to się wtedy kiedy wszyscy jada na wprost, gorzej jeśli ktoś chciałby skręcić. Można by to było załatwić za pomocą eventu Speed by Surface, dać speed by material i np. Grayscale Multipler a te samochodziki które miały by skręcać puścić po wyrysowanej ścieżce.

Andyx, widzialem to, niestety wymaga dodatkowych narzedzi od orbaz'a. Ale dzieki za linka.

Ramzes: chyba latwiej juz puszczac rzeczy po splinie :D Problem w tym ze to dosc skomplikowane skrzyzowanie, duzo rzeczy ma skrecac, zatrzymywac sie itp.

Za takie symulacje ludzie biora spore pieniadze, a jakby nie patrzec twoj projekt jest nie mniej profesjonalny:)

symulacje sama w sobie juz ktos zrobil. My mamy to zwizualizowac.

dzieki za zainteresowanie. Narazie projekt polazl troche w odstawke bo inne maja krotsze deadliny :)

Edytowane przez mirach