Napisano 21 Sierpień 200816 l Autor dzieki Tomala :) zaznaczam pewien obszar, daje polygrupy, model w przyborniku zmienia mi sie na dana polygrupe, tylko jak pozniej do niej wrocic gdy spowrotem przejde do calego modelu ? na dzisiaj cos takiego, lebek a pozniej powoli juz mu cielsko zaczalem robic wyszedl mutant hehe ale co tam )
Napisano 21 Sierpień 200816 l ctrl+shift + klik prawym na część modelu przypisaną jakiejś polygrupie odsłania tą polygrupę resztę chowa.
Napisano 21 Sierpień 200816 l Autor dziala elegancko :))) dzieki po raz wtory Tomala ;* oko mnie wkur... to nie moglem sie powstrzymac zeby poprawic, teraz cos takiego
Napisano 28 Sierpień 200816 l Autor bede juz kontynuowal ten model zamiast za kazdym razem robic od nowa, wykrzesam ile sie da a pozniej sprobuje retopo na nim poprobowac. wydaje mi sie ze wieksze znaczenie w zbushu ma to czy basa jest zrobiona z kwadratow lezacych w jednej plaszczyznie anizeli jaknajbardzij zblizonych do siebie wielkoscia, ale ja tam sie nie znam :)
Napisano 29 Sierpień 200816 l Autor jak zrobic zeby zdjecie bylo widoczne w okienku rozpoczynajacym posta
Napisano 29 Sierpień 200816 l Wchodzisz gdzies na imageshack albo photobucket czy co tam chcesz, uploadujesz fote, potem kopiujesz link i wklejasz.
Napisano 29 Sierpień 200816 l Autor cos takiego, to co teraz mi sie rzuca w oczy to, to ze klatka chyba zbyt waska jest ;/
Napisano 3 Wrzesień 200816 l Autor juz wiem mniej wiecej jak sie za usta brac ;] pinch trzeba uzywac :d
Napisano 9 Wrzesień 200816 l Autor nie chce mi sie robic kogos dluzej niz 2-3 h,a i tak powoli widac efekty ;]
Napisano 17 Wrzesień 200816 l Autor zeby nie bylo ze przyszly master organiki spoczol na laurach... cosik takiego
Napisano 17 Wrzesień 200816 l ino na razie wywal tego zbrusha i zacznij robic bryly w maxie/mayi czy innym sofcie
Napisano 17 Wrzesień 200816 l Autor Master Kielbaster- kazdy miewa chwile slabosci szczegolnie jak widzi te wasza "dziela" :P KLICEK - a po jaka choler... po co sie uwsteczniac ? retopologie na tym pozniej pykne i zamiast robic cos dwa tygodnie robie dwa dni poprawilem oka ;] Edytowane 17 Wrzesień 200816 l przez czerczesow
Napisano 17 Wrzesień 200816 l a po jaka choler... po co sie uwsteczniac ? retopologie na tym pozniej pykne i zamiast robic cos dwa tygodnie robie dwa dniTo raczej byłby duży krok naprzód... a jeśli aż tak Ci się nie chce to przynajmniej poczytaj trochę o anatomii i w oparciu o nabytą wiedzę wymodeluj czaszkę, następnie mięśnie, a później skórę, takie ćwiczenie powinno pomóc w zrozumieniu pewnych podstaw. A teraz porównaj oczy ze swojego modelu z przykładowymi referencjami: LINK i zastanów się czego brakuję i co jest nie tak. Poszukaj w necie dużych obrazków referencyjnych nosa, ust itd. i zrób to samo co z oczyma. Na razie jest zbyt dużo błędów, żeby je wszystkie rozpisywać (kąt nachylenia, głębokość oczodołów, błędy w proporcjach itd.), dlatego tak jak pisałem wcześniej, warto się zaopatrzyć w dobrą książkę o anatomii, bądź jakieś materiały z neta lub popracować nad tradycyjnym modelowaniem tak jak KLICEK wcześniej napisał. Pamiętaj, można zrobić solidny postęp nawet w 1 - 2 miesiące, ale idąc na łatwiznę można nie być zadowolonym z modeli przez kolejne 2 lata. Pozdrawiam
Napisano 17 Wrzesień 200816 l klicor ma racje. Dobry mesh nie jest zły. Mnie osobiscie wydaje się ze gdybym miał podejsć do retopologii bez wcześniejszego wyrobienia sie na poly to bym podchodził od d**y strony. Poza tym na poly łatwiej złapać podstawową bryłkę, a i detalowanie w Z jest potem prostsze. Tak czy siak rób jak ci wygodnie byleby efekt końcowy był cool.
Napisano 17 Wrzesień 200816 l tu nie chodzi o topologie siatki, to ze sobie zrobisz retopo na czyms co nazywasz modelem nie zrobi Ci z modelu nic fajnego ;) chodzi o nauczenie sie wyczucia, ale spoko ja tam sie nie znam, nie wiem jak teraz sie powinno uczyc organiki, moze Twoje podejscie jest prawidlowe powodzenia
Napisano 18 Wrzesień 200816 l Autor ooo co za odzew jestem pod wrazeniem. rozwala mnie ta oszukancza skromnosc wielu z grafikow ale mniejsza o to, nie bede sie rozpisywac na temat co niektrych artystow ktorzy pisza jaki to im skopany model wyszedl. KLICEK- wedlug Ciebie robienie siatki z referek ktore polega na przeciaganiu punktow tak by sie zgadzalo ze zdjeciem to nauka anatomi ?? dla mnie to zenada, wyczucie i orientacje przestrzenna chyba tylko i wylacznie powinno sie cwiczyc takimi wlasnie narzedziami jakim jest zbrush MORTE- pewnie i na poczatku bedzie od d...strony ale w ciagu jednego dnia jestem w statnie zrobic kilka tych retopo, co daje mi w kosekwencji kilku tyg/miesiecy wieksze doswiadczenie anizeli jeb... sie z jednym lebem tydzien czasu. HAGELAS- wiem ze masz racje, tylko nie za bardzo mam czas by sie bawic w robie czaszki, chyba ze jest juz gdzies jakas gotowa to chetnie bym na niej pocwiczyc rozklad miesni :) nie wiem tez w jaki sposob moglbym zapodac obrazek do zbrusha na ktorym moglbym sie pozniej sugerowac. jak dotad to pomniejszam okienko tylko ze do najlepszych metod to to nie nalezy :) tak pisze o tym retopo a nawet jeszcze nie wiem jak to sie robi heheh ale wykminie jeszcze :D pzdr PL
Napisano 18 Wrzesień 200816 l Napisze tylko raz... Za bardzo na skróty idziesz. Tak czy siak, KLICEK wie co pisze. W czasach kiedy to jeszcze nie wiedziałem co to werteks, patrzyłem na modele KLICIORA i mi szczena opadała. Dziwi mnie czemu nie chcesz słuchać dobrych rad. Odpowiedz sobie na pytanie czy chcesz robić dobre modele, czy masowo gnioty. Zbrush nie jest rozwiązaniem, a jedynie środkiem do osiągnięcia celu.
Napisano 18 Wrzesień 200816 l Autor chce robic zajeb.. modele, pewnie jak kazdy tutaj. na meshe poswiecac trzeba za wiele czasu, a jak wracam wyj.... z roboty to nie chce mi sie babrac z werteksami (?). zreszta zrobilem base przed sculptem i jakos nikt nie pisal ze cos w niej nie tak, procz jednego posta gdzie bylo zebym oka poprawil. nie chce sie ty wdawac w jakies klutnie czy tym podobne jak to Gomez skomentowal niepotrzebne dyskusje do nikad nieprowadzace. na dzisiaj cos takiego pzdr PL
Napisano 23 Wrzesień 200816 l Autor na dzisiaj cos takiego Edytowane 23 Wrzesień 200816 l przez czerczesow zapomnialem dolaczyc zalaczniki