polterge!st Napisano 25 Lipiec 2008 Share Napisano 25 Lipiec 2008 Hej Dzieje sie u mnie cos takiego: renderuje animacje(3ds max,v-ray) na swoim kompie i jest git(tyle, że bardzo wolno). Postanowiłem więc wsiąść na komp wujaka(bo jest o niebo lepszy od mojego, jakies dual core czy coś, 2 gb ramu) i gdy zaczynam renderowac, to z 10 minut sie porenderuje a potem komp sie wylacza. Nie wiem czy to jakaś wina ustawien, czy moze zasilacz czy sam nie wiem juz co. Jeśli ktos miał podobny problem, albo wie co mozna z tym zrobic to prosze o pomoc pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 25 Lipiec 2008 Share Napisano 25 Lipiec 2008 komp sie wylancza? Hm, moze sie przegrzewa i ma w biosie ustawione wylanczanie awaryjne. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ognisty Napisano 25 Lipiec 2008 Share Napisano 25 Lipiec 2008 może wujek ma taki fant-program, że gdy użytkownik nie wykonuje żadnej operacji przez 10min to komp się automatycznie wyłącza? popatrz w panelu sterowania podgląd zdarzeń, i zobacz dlaczego 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polterge!st Napisano 25 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 25 Lipiec 2008 hej dzieki za odpowiedz ognisty- raczej nie, kilka razy siedzialem w necie(jak sie renderowalo)a mimo to sie wylaczyl mirach - mozliwe, ale dlaczego moj stary komp sie nie przegrzewa, a niedawno kupiony komp sie przegrzewa, co mozna z tym zrobic?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 25 Lipiec 2008 Share Napisano 25 Lipiec 2008 Ja bym jednak sprawdził jakie temperatury osiąga procesor podczas renderingu.. Sprawdź też pamięć pod kątem błędów. Może stary nie przegrzewa się dlatego, że ma lepsze chłodzienie? Nowe mająto do siebie, że czasem gotowe zestawy mają firmowo "przyoszczędzone" na chłodzeniu.. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 25 Lipiec 2008 Share Napisano 25 Lipiec 2008 mirach - mozliwe, ale dlaczego moj stary komp sie nie przegrzewa, a niedawno kupiony komp sie przegrzewa, co mozna z tym zrobic?? kupic lepsze chlodzenie :) WIesz, im nowszy komp w tym momencie tym bardziej sie grzeje. Jesli wujek kupowal kompa "do internetu i czasem w wordzie cos porobie" to pewnie wcisneli mu jakies marne chlodzenie, i nie przezywa 100% obciazenia procka przez dluzszy czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polterge!st Napisano 25 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 25 Lipiec 2008 Hej dzieki sprawdzilem temp i gdy na jednym bylo 80* a na drugim 70* to juz wylaczylem render, bo temperatura ciagle byla rosnąca, a gdzies wyczytalem ze w duo core przy 90* sie komp wylacza, czyli to bedzie to Dzieki wielkie za pomoc pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
troglodyta Napisano 25 Lipiec 2008 Share Napisano 25 Lipiec 2008 A czy ten komputer wujka to laptop ? Jeśli tak to musisz się już chyba z tym pogodzić . Mój kumpel ma już drugiego laptopa i przy mocnym obciążeniu (rendering ) się wyłącza. Czasami pomaga jak położy się laptopa na jakieś książki żeby zrobić pod nim swobodny przepływ powietrza. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbychowaty Napisano 25 Lipiec 2008 Share Napisano 25 Lipiec 2008 hmm piszesz ze wujek ma kompa z 2 giga ramu? wg mnie to stanowczo za malo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 25 Lipiec 2008 Share Napisano 25 Lipiec 2008 hehe... skąd takie przypuszczenie, że 2GB to za mało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Temporal Napisano 25 Lipiec 2008 Share Napisano 25 Lipiec 2008 to chyba zelezy od sceny nie? bo na cholere komu z 4 albo i wiecej jak tego scenka nie wykorzysta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polterge!st Napisano 25 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 25 Lipiec 2008 wujak ma stacjonarnego a co do ramu to hmm, miałem 512 i specjalnie dokupiłem sobie kolejne 512 i sam max chodzi mi teraz szybciej, ale przy renderingu nie zauwazyłem zadnej zmiany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polterge!st Napisano 26 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2008 hej a jeszcze mam takie pytanie, bo zamierzam zainwestowa w sprzet nowy, czy do grafy 3d(max7) bardziej polecacie zakupic core 2 duo e8400 3ghz , czy core 2 quada 2,5ghz?? czy max 7 obsługuje ten 4 jajowy procek?? z góry dzieki za odpowiedz pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
troglodyta Napisano 28 Lipiec 2008 Share Napisano 28 Lipiec 2008 Lepiej kupić quada i go podkręcić do 3 ghz. Co cztery kwadraciki to nie dwa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi