Heads Hunter Posted July 25, 2008 Share Posted July 25, 2008 Gdy linem obrysowywuje kolec(z blueprintu) w modyfikatorze line w polu "Rendering" zaznaczam opcje: enable in render, enable in viewport, generate maping cords. To wtedy powstaje mi obiekt 3D tyle tylko że nie jest on wypełniony w środku. Chciałem obrysowac tylko jedną ścianę kolca tylko że wtedy nie był on ostro zakończony. Chodzi mi oto że chce aby był ostro zakończony i jednocześnie wypełniony w środku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrek Posted July 25, 2008 Share Posted July 25, 2008 RMB na krzywej i wybierz Convert to poly (lub coś podobnego). BTW takie posty bardziej pasują do działu 3dsmax. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heads Hunter Posted July 25, 2008 Author Share Posted July 25, 2008 A mógłbyś mi dokładniej wyjaśnić "RMB na krzywej" ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrek Posted July 25, 2008 Share Posted July 25, 2008 Kliknij prawym klawiszem myszy (RMB - Right Mouse Button) na lini, którą zrobiłeś (krzywa). Wszystko przed włączeniem renderingu tej krzywej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
streaker Posted July 25, 2008 Share Posted July 25, 2008 albo operator extrude Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heads Hunter Posted July 25, 2008 Author Share Posted July 25, 2008 A gdzie jest ten operator? Link to comment Share on other sites More sharing options...
streaker Posted July 25, 2008 Share Posted July 25, 2008 (edited) Ha, dawno maxa nie używałem, to mi się pomyliło :P Ale zajrzałem do helpa i już wiem F1 -> Search -> modifier stack controls -> enter miłej lektury ;) Edited July 25, 2008 by streaker Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heads Hunter Posted July 25, 2008 Author Share Posted July 25, 2008 Już to zrobiłem. Narysowałem line wzdłuż blueprintu zaznaczyłem te opcje, przekonerterowałem na editable poly, zrobiłem conectem krzyżak na końcu, pociągnąłem za środkowy vertex i wyszło mi coś takiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam_m Posted July 25, 2008 Share Posted July 25, 2008 (edited) A co miało wyjść? Piotrek napisał jak to zrobić: rysujesz linie i RMB editable poly i masz co chciałeś, chyba że ma być coś innego. Edited July 25, 2008 by adam_m Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heads Hunter Posted July 26, 2008 Author Share Posted July 26, 2008 Ma to być kolec o podstawie pięciokąta, a gdy robie tak jak mówisz to jest wypełnony w środku ale nie jest pięciokątem co prawda mogę z niego zrobić taką bryłę ale ten sposób który napisałem wcześniej jest szybszy i dokładniejszy chyba że macie jeszcze inne pomysły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrek Posted July 26, 2008 Share Posted July 26, 2008 Myślałem, że bez tego się obejdzie, ale trzeba to napisać - poczytaj tutoriale o modelowaniu. Bardzo dobre są te, które zamieszczone są w dokumentacji programu 3dsmax. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heads Hunter Posted July 26, 2008 Author Share Posted July 26, 2008 Ok ale czy źle to zrobiłem mi się wydaje że dobrze ale sam już nie wiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
streaker Posted July 26, 2008 Share Posted July 26, 2008 To co ty chcesz zrobić, ja zrobiłbym tak: cylinder -> taper ,żeby zwężać ku końcowi, -> edit poly i collapse na końcowych wierzchołkach -> bend, żeby wygiąć -> gotowe 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Levus Posted July 26, 2008 Share Posted July 26, 2008 faktycznie podstawy, o bryłach obrotowych nikt nie wspomniał: Później możesz to przekształcać modem FFD Box Modifier albo po konwersji do edit poly za pomocą soft selection. Drugą metodą na taki obiekt jest loft kształtu po lini (menu create->compound object->loft) A najprościej wyextrudować, fakt... albo zrobić z boxa.. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heads Hunter Posted July 26, 2008 Author Share Posted July 26, 2008 Dzięki za nowe doświadczenia wszyscy dostają do respa. A czy moja metoda też jest dobra? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Levus Posted July 26, 2008 Share Posted July 26, 2008 Każda metoda jest dobra ale niektóre są lepsze:D Jeśli chodzi o maxa (o inne softy zapewne też) trzeba się nauczyć korzystać z modyfikatorów aby wiedzieć jaką drogą najszybciej i najoptymalniej osiągnąć zamierzony efekt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heads Hunter Posted July 26, 2008 Author Share Posted July 26, 2008 Dzięki za nową wiedzę i okazaną pomoc. Koniec tematu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts