Napisano 25 Lipiec 200816 l Gdy linem obrysowywuje kolec(z blueprintu) w modyfikatorze line w polu "Rendering" zaznaczam opcje: enable in render, enable in viewport, generate maping cords. To wtedy powstaje mi obiekt 3D tyle tylko że nie jest on wypełniony w środku. Chciałem obrysowac tylko jedną ścianę kolca tylko że wtedy nie był on ostro zakończony. Chodzi mi oto że chce aby był ostro zakończony i jednocześnie wypełniony w środku.
Napisano 25 Lipiec 200816 l RMB na krzywej i wybierz Convert to poly (lub coś podobnego). BTW takie posty bardziej pasują do działu 3dsmax.
Napisano 25 Lipiec 200816 l Kliknij prawym klawiszem myszy (RMB - Right Mouse Button) na lini, którą zrobiłeś (krzywa). Wszystko przed włączeniem renderingu tej krzywej.
Napisano 25 Lipiec 200816 l Ha, dawno maxa nie używałem, to mi się pomyliło :P Ale zajrzałem do helpa i już wiem F1 -> Search -> modifier stack controls -> enter miłej lektury ;) Edytowane 25 Lipiec 200816 l przez streaker
Napisano 25 Lipiec 200816 l Autor Już to zrobiłem. Narysowałem line wzdłuż blueprintu zaznaczyłem te opcje, przekonerterowałem na editable poly, zrobiłem conectem krzyżak na końcu, pociągnąłem za środkowy vertex i wyszło mi coś takiego.
Napisano 25 Lipiec 200816 l A co miało wyjść? Piotrek napisał jak to zrobić: rysujesz linie i RMB editable poly i masz co chciałeś, chyba że ma być coś innego. Edytowane 25 Lipiec 200816 l przez adam_m
Napisano 26 Lipiec 200816 l Autor Ma to być kolec o podstawie pięciokąta, a gdy robie tak jak mówisz to jest wypełnony w środku ale nie jest pięciokątem co prawda mogę z niego zrobić taką bryłę ale ten sposób który napisałem wcześniej jest szybszy i dokładniejszy chyba że macie jeszcze inne pomysły.
Napisano 26 Lipiec 200816 l Myślałem, że bez tego się obejdzie, ale trzeba to napisać - poczytaj tutoriale o modelowaniu. Bardzo dobre są te, które zamieszczone są w dokumentacji programu 3dsmax.
Napisano 26 Lipiec 200816 l Autor Ok ale czy źle to zrobiłem mi się wydaje że dobrze ale sam już nie wiem.
Napisano 26 Lipiec 200816 l To co ty chcesz zrobić, ja zrobiłbym tak: cylinder -> taper ,żeby zwężać ku końcowi, -> edit poly i collapse na końcowych wierzchołkach -> bend, żeby wygiąć -> gotowe
Napisano 26 Lipiec 200816 l faktycznie podstawy, o bryłach obrotowych nikt nie wspomniał: Później możesz to przekształcać modem FFD Box Modifier albo po konwersji do edit poly za pomocą soft selection. Drugą metodą na taki obiekt jest loft kształtu po lini (menu create->compound object->loft) A najprościej wyextrudować, fakt... albo zrobić z boxa..
Napisano 26 Lipiec 200816 l Autor Dzięki za nowe doświadczenia wszyscy dostają do respa. A czy moja metoda też jest dobra?
Napisano 26 Lipiec 200816 l Każda metoda jest dobra ale niektóre są lepsze:D Jeśli chodzi o maxa (o inne softy zapewne też) trzeba się nauczyć korzystać z modyfikatorów aby wiedzieć jaką drogą najszybciej i najoptymalniej osiągnąć zamierzony efekt.