Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam mapke HDRI z widokiem lazienki, zalaczylem ja jako enviroment i okazuje sie ze w plytkach odbija mi sie baaardzo duzy kubek ze szczoteczkami z mapki HDRI ....

-zalaczam obrazek ..spojrzcie na odbicie w plytkach...

podpowiedzcie mi jak moge zmniejszyc skale aby odbite HDRI mialo poprawne proporcje

hdrifn1.jpg

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Hmm, seria Calla ;)

Mapowanie masz ustawione na "Spherical" czy "Screen"?

Napisano
  • Autor

pytanko dodatkowe:

czym sie roznia nastepujace sposoby wstawiania mapy hdri

1. enviroment map-material browser-bitmap-znajduja na dysku mape hdri (browse) nastepnie przeciagam ja do material editor a stamtad do slotow w V-ray enviroment

2.klikam na material editor-new- vrayHDRI-browse-nastepnie przeciagam (instance) do slotu w Vray enviroment

zauwazylem ze w sposobie 1 material editor pokazuje mi wieksza kontrole nad ustawieniami mapy

sposob 2 -material editor pokazuje mi tylko kilka parametrow ustawienia HDRI

dodatkowo w w material editor mam wyrazno obraz mapy HDRI a w sposobie 1 mam czarny (prawie) podglad na mape

hdri2na2.jpg

Napisano

Okej, a jak sposób drugi uzyskać w mentalu? Jest tam odpowiednik tego VrayHDRI?

Napisano
  • Autor

uhm

znaczy ze oba sposoby sa prawidlowe

-dzieki , myslalem ze cos pokrecilem przy wstawianiu hdri

no tak

ale nikt jeszcze nie odpowiedzial na moje pytanie :)

Edytowane przez palmer

Napisano

est tam odpowiednik tego VrayHDRI?

chyba raczej nie ale pierwszy sposób ma prawie te same opcje bo wyskakuje jeszcze okienko z setupem po otwarciu pliku hdr. brakuje mu tylko cubic i mirrored ball environment.

Napisano
est tam odpowiednik tego VrayHDRI?

chyba raczej nie ale pierwszy sposób ma prawie te same opcje bo wyskakuje jeszcze okienko z setupem po otwarciu pliku hdr. brakuje mu tylko cubic i mirrored ball environment.

Ale ja mam zawsze problem z tym właśnie okienkiem co wyskakuje, nie wiem ocb, chyba muszę coś doczytać..

Napisano

Levus - jest jeszcze coś takiego jak mr Mirror Bal, mr Raytype Switcher (environment), mr Camera Map itd.

Może któryś z tych ma to samo co VrayHDRI :P Niewiem :D