deha21 Posted August 13, 2008 Posted August 13, 2008 Witam, Tak się złożyło, że w rozmowie o prace(a właściwie o staż w regionalnej telewizji) wspomniałem że bawiłem się trochę grafiką 3D i teraz mam za zadanie stworzyć parę rzeczy właśnie w 3D. Niestety tak się złozyło że już bardzo dawno nie tykałem 3D i troche mi się zapomniało ;) Na pierwszy ogień idzie logo, oto one w oryginale: A takie stworzyłem i zrobiłem zwykły render: Niestety mam problem w tym, że jakoś mi nie pasi podobieństwo między tymi logami - niby podobne ale jednak chciałbym coś udoskonalić. Przydałby się też pomysł na jakieś ciekawsze tło. Zaproponujcie co mógłbym zrobić. Kolejną sprawą jest to, że render ma być w mental ray na którym kompletnie się nie znam (zawsze uzywałem vraya) i nie umiem zrobić ładnych, realistycznych materiałów oraz oświetlenia. Może podpowiecie jak wszystko optymalnie ustawić? Czytałem tutki ale jakoś efekt nie był zadowalający a czasami nawet w ogóle nie widoczny, nie mówiąc o tym, że większośc z nich była chyba z innej wersji mentala/maxa i nie wszystko umiałem znaleźć... Bardzo zalezy mi na tym zależy dlatego prosiłbym o jakieś podopowiedzi dotyczące loga ;)
Frankot Posted August 14, 2008 Posted August 14, 2008 Proponuję przenieść to do działu Work in progress - tam będzie większy odzew, ewentualnie ktoś chętniej posłuży radą/pomocą.
mkeruj Posted August 14, 2008 Posted August 14, 2008 Dlaczego ma być w mentalu? dla kogoś, kto dostanie jpegi/animację to chyba większej różnicy nie zrobi? Ja podniósłbym atrakcyjność używając fioletowo barwionego szkła i tła o innym raczej odcieniu. Też miałem kiedyś logo do zrobienia i robiłem o zgrozo we fry˛u żeby różnie je oświetlić bez rendzenia kilka razy. No i zmniejszyłbym saturację trochę. PZDR mkeruj
piotrek Posted August 14, 2008 Posted August 14, 2008 Dlaczego ma być w mentalu? Tak sobie deha21 wymyślił. Nie wiem czemu tak wybrał, ale dobrze wybrał :)
PLS Posted August 15, 2008 Posted August 15, 2008 [..] prosiłbym o jakieś podopowiedzi dotyczące loga ;) Wiec pierwsze najwazniejsze - logo sie nie odmienia (zwlaszcza tak jak napisales w tytule:p). Co do projektu, polecilbym dodac jakies refleksy i rozne odblyski na logo (jak ktos wspomnial, cos na styl szklanego znaczka). Kolor tla zmienilbym na mniej walacy po oczach i z delikatnym spokojnym gradientem (teraz jest niezla malowanka). Pokusilbym sie tez na lekkie odbicie lustrzane na ziemi. To wszystko sprawiloby wrazenie wiekszej elegancji;]
Recommended Posts