Jump to content

tuba szkła = kiszka

blachu

Recommended Posts

jesli chodzi o IOR nie znalazlem tego w ustawieniach materialu szkla (jest w maps na 100 ale nie wiem czy o to chodzi)

a jesli chodzi shell to dodalem ale bez zmiany ustawien nic sie nie dzieje a nie wiem co i jak zmienic ewentualnie ...

jesli chodzi o IOR nie znalazlem tego w ustawieniach materialu szkla (jest w maps na 100 ale nie wiem czy o to chodzi)
to nie to, IOR standardowo jest ustawiony chyba na 1,6; znajduje sie w materials>basic parametrs> Refraction

Słuchaj Polki - jako że Vray kompletnie nie radzi sobie z cienkim szkłem należy stosować niepoprawne nastawy bliskie IOR powietrza - 1.0 - 1.02. Shell tu nie pomoże za wiele bo vray, jak już setki razy pisałem nie obsługuje powierzchni typu dielectric, a przynajmniej obsługuje je w sposób który ciężko uznać za poprawny. To znaczy da się to wymusić, ale trzeba się bawić w dwóstronne materiały o zróżnicowanym IOR.

rzeczywiscie jest...

troche jeszcze inna sytuacja mnie spotkala bo zainstalowame sobie na visicie maxa i tam vray wogole inaczej zareagowal...prawie wogle mi tego szkla niepowyginalo a jak juz dodalem ior na 1.0 to jest super... dzieki .