Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

problem ze szkłem w 3ds 9 + vray

kiedy robie tube i robie z niej pół kole i nakladam material szklo to mi sie dzieje takie cos \/ co zrobic zeby tak sie nie chrzanilo to szklo tylko bylo normalne przejrzyste?

h6o703pklkan40nvra1v.jpg

• Odpowiedzi 13
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

daje zblizenie, chodzi mi o to zeby widok byl ladny przejrzysty a nie jak na obrazku powyginany w kazda strone.

dqzludqugworxprnp5vg.jpg

Napisano

hmm nadal ciężko stwierdzić co jest na tym obrazu. Podpowiem w ciemno, może trzeba zmienic index of refr na 1. Możliwe jeszcze że ta tuba (chociaż jej tu nie widze) ma za mało segmentów.

Napisano

dodaj modyfikator Smooth i zaznacz Auto Smooth.

problem wynika ze zle ustawionych smoothing groups.

Napisano
  • Autor

tak wogole to sie skapnalem ze jest to jeden box z polygonami zgietymi w ksztalt luku i to moze przez to...bo gdyby zrobic pare boxow lub tube to moze bedzie inaczej.

Napisano

Uzyj shella. Jesli masz Tylko 1 płaszczyznę żeby refraction poprawnie działało trzeba 2 powierzchni. Częsty przypadek

Napisano
  • Autor

jesli chodzi o IOR nie znalazlem tego w ustawieniach materialu szkla (jest w maps na 100 ale nie wiem czy o to chodzi)

a jesli chodzi shell to dodalem ale bez zmiany ustawien nic sie nie dzieje a nie wiem co i jak zmienic ewentualnie ...

Napisano
jesli chodzi o IOR nie znalazlem tego w ustawieniach materialu szkla (jest w maps na 100 ale nie wiem czy o to chodzi)
to nie to, IOR standardowo jest ustawiony chyba na 1,6; znajduje sie w materials>basic parametrs> Refraction
Napisano

Słuchaj Polki - jako że Vray kompletnie nie radzi sobie z cienkim szkłem należy stosować niepoprawne nastawy bliskie IOR powietrza - 1.0 - 1.02. Shell tu nie pomoże za wiele bo vray, jak już setki razy pisałem nie obsługuje powierzchni typu dielectric, a przynajmniej obsługuje je w sposób który ciężko uznać za poprawny. To znaczy da się to wymusić, ale trzeba się bawić w dwóstronne materiały o zróżnicowanym IOR.

Napisano
  • Autor

rzeczywiscie jest...

troche jeszcze inna sytuacja mnie spotkala bo zainstalowame sobie na visicie maxa i tam vray wogole inaczej zareagowal...prawie wogle mi tego szkla niepowyginalo a jak juz dodalem ior na 1.0 to jest super... dzieki .