Napisano 19 Luty 200421 l Witam. Jestem studentem wzornictwa i zabrałem się za temat na studiach manipulatora (myszki) do 3D studio max. Sam pracuję w 3D maxie ale mam tą proźbę do urzytkowników tego programu ( gdyż im więcej tym lepiej ). Otóż chciałbym uzyskać jakieś informację apropo, czego ludzie oczekiwali by od takiego urządzenia. Co w myszce przeszkadza, czego brakuje, co byście chcieli aby w takiej myszce się znajdowało i co by ułatwiło pracę. Funkcje, rolery kulki itp. itd. Za wszelkie informację i sugestie z góry dziękuję i pozdrawiam. :)
Napisano 19 Luty 200421 l Logitech MX 700 moim zdaniem najlepsza wzorniczo mysz w historii. idealna ergonomia, swietny design, nic wiecej juz chyba nie da sie wymyslec, tylko optyka szwankuje. tu linki do autorow i fotek hi-res na red-dot. http://www.designpartners.ie/ http://www.red-dot-world.com/
Napisano 20 Luty 200421 l Jak dla mnie w zupełności wystarczająca jest 3 przyciskowa (3rd przycisk koniecznie pod kciukiem :) ) mysz z jedną rolką... fakt że w tym czasie lewa dłoń szaleje nad obłożoną skrótami całą klawiaturą, ale już się w zupełności przyzwyczaiłem do takiego interface\'u i pewnie nie chciałbym nic zmieniać. oj uwierz da się hmmm. jeśli tak, zarzuć jakieś konkrety a userzy wypowiedzą się czy by taki patent kupili :)
Napisano 1 Marzec 200421 l Ja tam proponował bym wziać pod uwage jeszcze trackballe. Ja osobiscie pracowalem na takim, niestety po wielu latach zurzyl sie :P nie ma problemu z brudna podkladka i przeskok, na okruchu lub czyms podobnym. Stabilnie lezy na stole. 3 przyciski i scroll lub 2 zalezy jak kto co lubi. wyprofilowana pod reke. Jestem praworeczny, ale niektorzy producenci nie zadbali o leworecznych. Mul trackball lezal super w dloni, ale na lewa reke wogole nie pasowal.
Napisano 1 Marzec 200421 l Obawiam się że... Design nie gra dla mnie roli. Przede wszystkim wygodna i dokładna. Trzy przyciski i scrollik (przy czym 3 swobodnie może być tym scrollkie). Oczywiście preferuje Logitechy ;).
Napisano 1 Marzec 200421 l No to prawda 3 butony i nic wiecej nie trzeba wiecej rzeczy na klawiaturze. Wazne zeby dobrze lazala pod dlonia nie za wysoka, nie za niska najlepiej taka wsam raz najlepiej :) no i dokladna oczywiscie.
Napisano 2 Marzec 200421 l Originally posted by Gotham Obawiam się że... Design nie gra dla mnie roli. Przede wszystkim wygodna i dokładna. Trzy przyciski i scrollik (przy czym 3 swobodnie może być tym scrollkie). Oczywiście preferuje Logitechy ;). heh design to wzornictwo, ergonomia, funkcjonalnosc, nie tylko estetyka.
Napisano 2 Marzec 200421 l 1. musi byc wygodna dla leworecznych 2. w komplecie z podkladka zelowa (a moze zaprojektuj taka z jakims dynksem pod nadgarstek)
Napisano 2 Marzec 200421 l Autor wielkie dzięki za odpowiedzi ,jak by coś wam jeszcze wpadło do głowy ,to dajcie znać. Chodzi mi kilka pomysłów po głowie jak zrealizuję już projekt do dam znać. A możliwości jest dużo nie tylko 3 przyciskowa myszka dużo funkcji w maxsie można wyeliminować aby nie latać kursorem po całym ekranie i machać łapą z lewa do prawej ... :) Pozdro
Napisano 3 Marzec 200421 l Originally posted by lobohome A możliwości jest dużo nie tylko 3 przyciskowa myszka dużo funkcji w maxsie można wyeliminować aby nie latać kursorem po całym ekranie i machać łapą z lewa do prawej ... :) Klawiatura mi się skończyła do skrótów więc korzystam z kombinacji z shiftem, altem, ctr, shift+ctr, ctr+alt+shift.... Myślę że upchnięcie klawiatury na myszce było by prawdziwą rewolucją...
Napisano 3 Marzec 200421 l to moze zrob taka, ktora ma mozliwosc porusznaia sie w 3 plaszczyznach, dzieki czemu mozna by wszystko robic w rzucie izo. chyba nawet kiedys jakas firma zrobila cos takiego... ... i odtwarzacz mp3 i aparat cyfrowy i telefon komórkowy- teraz wszystkie gadzety to maja :)