Loki Napisano 30 Sierpień 2008 Napisano 30 Sierpień 2008 Witam, kupiłem dzis dodatkowe 2gb ramu do mojego kompa (dokladnie takie same jak 2 kosci które już mam w środku) czyli OCZ Platinum Rev2 2x 1gb. Wszystko bylo ok, do momentu kiedy komp zrestartował mi się sam w czasie pracy, nie był przegrzany raczej bo nic ciekawego na nim nie robilem, Winamp + 3d studio i Opera włączona wiec raczej nie powinno to mu sprawiac problemów (quad q6600+ Abit Ip-35e, i te właśnie ramy) W sumie jakos sie tym nie przejąłem, ale po jakichś 2 godzinach pracy znowu to samo. Najpierw krótki zwis systemu 1-2 sekundy freez i od razu restart. Do tej pory nigdy mi się to nie zdarzyło. Czyżby nowe ramy były winne? Dla celów testowych zapchałem cały dostępny ram jakąś scenką w 3d studio (32^3 kulek z turbosmoothem x2 ) i nie bylo zadnych problemów. Wie ktoś co moze byc problemem ? Albo moze ktos polecic dobry, sprawdzony program do testowania RAM'u? w sumie mogę te kości oddac chyba jeszcze przez tydzien bez problemów, ale mam kupe roboty wlasnie teraz i wolał bym nie musieć :) konfiguracja kompa: q6600 @ 2400 Mhz 4x 1 gb OCZ Platinum Rev 2 (2x po 2 kości w dualach) ABIT ip-35e Windows XP64bit ten system w konfiguracji z 2gb ramu działał mi bez problemów od października.
BLADE Napisano 30 Sierpień 2008 Napisano 30 Sierpień 2008 spróbuj użć mem testa. domyślnie jest np na live cd np ubuntu. mam nadzieje ze nie pomyliłem nazwy. robi różne testy paięci i daje wynik co nie gra i w jakim bloku. sprawdziłes czy mają zgodne cl? i czy są na tych samych kościach?
Loki Napisano 30 Sierpień 2008 Autor Napisano 30 Sierpień 2008 tzn? no to są te same pamięci (tzn ta sama firma, ten sam model) więc CL na pewno mają zgodny. Cały czas działają teraz w tym kompie (piszę siedząc przed nim właśnie)
sanki Napisano 30 Sierpień 2008 Napisano 30 Sierpień 2008 może przez dual channel ?? spróbuj wyłączyć jeżeli działąją ci w tym trybie. Miałem podobny problem i okazało się że komp się wiesza bo kości nie były przeznaczone do DC jak go wyłączyłem bylo ok
Loki Napisano 30 Sierpień 2008 Autor Napisano 30 Sierpień 2008 zonk nie mam plyty czystej zeby sobie zrobic test pamieci :/ no nic jutro do tego wroce a na razie mam nadzieje jakis ten wieczór przebiduje - dzieki za pomoc wszystkim
Gomez Napisano 30 Sierpień 2008 Napisano 30 Sierpień 2008 memtesta mozesz puscic z twardego, spod windy, nie musisz miec plyty. Jak jest blad to go wykryje.
Loki Napisano 30 Sierpień 2008 Autor Napisano 30 Sierpień 2008 hmm nie ma chyba wersji pod winXP64 :/ albo zaczynam niedowidzieć
t0m3k Napisano 30 Sierpień 2008 Napisano 30 Sierpień 2008 moze sie przegrzewa? mozliwe ze przy instalacji ram'u cos poruszyles/ktorys z ventylatorow sie odlaczyl... tak tylko kombinuje :) jesli proc jest krecony to ustaw standardowe wartosci, szczegolnie jesli podnosiles napiecia pamieci
Loki Napisano 30 Sierpień 2008 Autor Napisano 30 Sierpień 2008 Gomez mozesz mi podeslac tą wersję której uzywales pod windowsem ? bo te ktore znalazlem nie działają (pisze ze nie jest napisana pod ten system operacyjny :/) Z góry dzieki - mail moj [email protected] t0m3k - nie ma szans zeby sie przegrzewal, teraz chodzi juz z 5h non stop, pracuje na nim w maksie, i co chwila renderuje cos - i nie ma problemu. Wolę jednak sprawdzic RAM zeby zonków nie mieć na przyszłość.
naeq Napisano 30 Sierpień 2008 Napisano 30 Sierpień 2008 Najprawdopodobniej możesz mieć zepsutą kość ramu. Ja mam podkręcone 2x 1GB Patriot Extreme w DC na podkręconych podzespołach i szynach (wszystkich jakie można sobie wyobrazić :) ) i jest stabilnie :)
Rascal Napisano 31 Sierpień 2008 Napisano 31 Sierpień 2008 (edytowane) Podnies napiecie na pamieciach ja uzywam Geil Ultra i one do poprawnej pracy z niektorymi plytami glownymi musza miec podniesione napiecie zasilania byla adnotacja o tym w manualu. Edytowane 31 Sierpień 2008 przez Rascal 1
naeq Napisano 31 Sierpień 2008 Napisano 31 Sierpień 2008 też tak mam, w mych trzeba przestawić na 2,1 - 2,2, może Loki masz podobnie :)
Loki Napisano 31 Sierpień 2008 Autor Napisano 31 Sierpień 2008 hmm no moje chodzą na 1.9 teraz, przestawie na 2.0 i zobaczymy czy będzie stabilniej czy nie (od wczoraj po południu do teraz komp chodzil non stop - render sie liczyl - i nie bylo problemów. Dzieki za sugestię :)
arev Napisano 31 Sierpień 2008 Napisano 31 Sierpień 2008 Ja tylko słówko odnośnie Memtesta spod Windy - program testuje tylko wolną pamięć, więc całej zużytej rzez system nie przetestuje. Odpalając program z CD przetestujemy prawie całą (kilkaset KB tylko jest zajęte).
Gomez Napisano 31 Sierpień 2008 Napisano 31 Sierpień 2008 Tu jest wersja ktorej uzywalem http://www.programosy.pl/program,memtest.html Mozesz uruchomic z pendrivea (chyba) jesli masz. Jest tez memtest86+, pewnie tego nie mogles odpalic. arev jasne, masz racje ale w wiekszosci przypadkow jesli beda bledy to i tak je wylapie a Loki pisal ze nie ma wolnego CD.
Rekomendowane odpowiedzi