Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, kupiłem dzis dodatkowe 2gb ramu do mojego kompa (dokladnie takie same jak 2 kosci które już mam w środku) czyli OCZ Platinum Rev2 2x 1gb.

Wszystko bylo ok, do momentu kiedy komp zrestartował mi się sam w czasie pracy, nie był przegrzany raczej bo nic ciekawego na nim nie robilem, Winamp + 3d studio i Opera włączona wiec raczej nie powinno to mu sprawiac problemów (quad q6600+ Abit Ip-35e, i te właśnie ramy)

W sumie jakos sie tym nie przejąłem, ale po jakichś 2 godzinach pracy znowu to samo. Najpierw krótki zwis systemu 1-2 sekundy freez i od razu restart.

Do tej pory nigdy mi się to nie zdarzyło. Czyżby nowe ramy były winne? Dla celów testowych zapchałem cały dostępny ram jakąś scenką w 3d studio (32^3 kulek z turbosmoothem x2 ) i nie bylo zadnych problemów.

Wie ktoś co moze byc problemem ?

Albo moze ktos polecic dobry, sprawdzony program do testowania RAM'u? w sumie mogę te kości oddac chyba jeszcze przez tydzien bez problemów, ale mam kupe roboty wlasnie teraz i wolał bym nie musieć :)

konfiguracja kompa:

q6600 @ 2400 Mhz

4x 1 gb OCZ Platinum Rev 2 (2x po 2 kości w dualach)

ABIT ip-35e

Windows XP64bit

ten system w konfiguracji z 2gb ramu działał mi bez problemów od października.

• Odpowiedzi 16
  • Wyświetleń 2,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

spróbuj użć mem testa. domyślnie jest np na live cd np ubuntu. mam nadzieje ze nie pomyliłem nazwy. robi różne testy paięci i daje wynik co nie gra i w jakim bloku. sprawdziłes czy mają zgodne cl? i czy są na tych samych kościach?

Napisano
  • Autor

tzn? no to są te same pamięci (tzn ta sama firma, ten sam model) więc CL na pewno mają zgodny. Cały czas działają teraz w tym kompie (piszę siedząc przed nim właśnie)

Napisano

może przez dual channel ?? spróbuj wyłączyć jeżeli działąją ci w tym trybie. Miałem podobny problem i okazało się że komp się wiesza bo kości nie były przeznaczone do DC jak go wyłączyłem bylo ok

Napisano
  • Autor

zonk nie mam plyty czystej zeby sobie zrobic test pamieci :/ no nic jutro do tego wroce a na razie mam nadzieje jakis ten wieczór przebiduje - dzieki za pomoc wszystkim

Napisano

memtesta mozesz puscic z twardego, spod windy, nie musisz miec plyty. Jak jest blad to go wykryje.

Napisano
  • Autor

hmm nie ma chyba wersji pod winXP64 :/ albo zaczynam niedowidzieć

Napisano

moze sie przegrzewa? mozliwe ze przy instalacji ram'u cos poruszyles/ktorys z ventylatorow sie odlaczyl... tak tylko kombinuje :)

jesli proc jest krecony to ustaw standardowe wartosci, szczegolnie jesli podnosiles napiecia pamieci

Napisano
  • Autor

Gomez mozesz mi podeslac tą wersję której uzywales pod windowsem ? bo te ktore znalazlem nie działają (pisze ze nie jest napisana pod ten system operacyjny :/)

Z góry dzieki - mail moj [email protected]

t0m3k - nie ma szans zeby sie przegrzewal, teraz chodzi juz z 5h non stop, pracuje na nim w maksie, i co chwila renderuje cos - i nie ma problemu. Wolę jednak sprawdzic RAM zeby zonków nie mieć na przyszłość.

Napisano

Najprawdopodobniej możesz mieć zepsutą kość ramu. Ja mam podkręcone 2x 1GB Patriot Extreme w DC na podkręconych podzespołach i szynach (wszystkich jakie można sobie wyobrazić :) ) i jest stabilnie :)

Napisano

Podnies napiecie na pamieciach ja uzywam Geil Ultra i one do poprawnej pracy z niektorymi plytami glownymi musza miec podniesione napiecie zasilania byla adnotacja o tym w manualu.

Edytowane przez Rascal

Napisano

też tak mam, w mych trzeba przestawić na 2,1 - 2,2, może Loki masz podobnie :)

Napisano
  • Autor

hmm no moje chodzą na 1.9 teraz, przestawie na 2.0 i zobaczymy czy będzie stabilniej czy nie (od wczoraj po południu do teraz komp chodzil non stop - render sie liczyl - i nie bylo problemów.

Dzieki za sugestię :)

Napisano

Ja tylko słówko odnośnie Memtesta spod Windy - program testuje tylko wolną pamięć, więc całej zużytej rzez system nie przetestuje. Odpalając program z CD przetestujemy prawie całą (kilkaset KB tylko jest zajęte).

Napisano

Tu jest wersja ktorej uzywalem http://www.programosy.pl/program,memtest.html

Mozesz uruchomic z pendrivea (chyba) jesli masz. Jest tez memtest86+, pewnie tego nie mogles odpalic.

arev jasne, masz racje ale w wiekszosci przypadkow jesli beda bledy to i tak je wylapie a Loki pisal ze nie ma wolnego CD.