Napisano 2 Październik 200816 l czesc, ktora karta wg Was lepsza geforce9800, geforce gtx280, radeon hd4850 ? czy ktos ma tego radeona albo w ogole radeona, nigdy karty z tej stajni nie mialem jak one sie sprawuja ? nie ma problemow w 3d softach ? w testach ten radeon wypada swietnie i jest polowe tanszy niz taki gtx280 dzieki. pozdrawiam
Napisano 2 Październik 200816 l Bylo sporo , testy jakie benchmarki ? zazwyczaj tak , w grach juz nie koniecznie , karta dobra w tej cenie , ja po przejsciach z 3850 podziekowalem za ATI.
Napisano 2 Październik 200816 l Autor wlasnie tego typu testy, czyli ATi na nie ? :). Hmm wiec generalnie stawiam na geforce 260 bo ten 280 za drogi. Jesli ktos ma piszcie prosze jak sie pracuje. pozdrowki.
Napisano 2 Październik 200816 l HD4850 wyraźnie ustępuje gtx280 (w końcu o połowe tańsza, a przed obniżkami nvidii to nawet 4x tańsza ;) ), HD4870 tylko troche. HD4850 to bardziej na poziomie gtx260. Cenowo na pewno atrakcyjny - ogólnie rzecz biorąc jestem zadowolony, świetnie radzi sobie z ciężką geometrią, trochę gorzej z wszelakimi shape'ami itp. Ciągle są pewne problemy z sterownikami, tzn. sporadycznie siatka eksploduje i trzeba robić restart (sterowniki 8.8). Wszystko to na podstawie XSI7 Jeszcze co do gier, to np. taki crysis hulał w 1600x1200 na high, problemy rzeczywiście uprzykrzające gre to możesz mieć na niewiekiej ilości dziadowsko napisanych tytułów opatrzony znaczkiem patronackim nvidii
Napisano 2 Październik 200816 l Autor oki dzieki stawiam wiec na gtx260. Napisze tutaj czy jestem zadowolony.
Napisano 2 Październik 200816 l Ja właśnie stawiam system na kompie z hd4870 - jeśli masz czas to mogę w weekend napisać jak wypada na żywo. Rallyman mówił, że rewelka i problemów z nią nie ma, w testach miażdży :)
Napisano 2 Październik 200816 l Autor buuuu rano skladam zamowienie. Testy widzialem wypada niezle, ale obawiam sie problemow, o ktory wspomnial streaker. Mysle ze taka gtx260 napewno mi wystarczy, ktora pewnie w osiagach rozni sie nieznacznie od 280. Liczby w testach daja subiektywne odczucia, gdyz praktycznie te roznice, moga nie byc wyczuwalne albo minimalnie. Komp bede mial w srode skrobne czy ok. i oczywiscie napisz tez o tej hd4870 jesli mozesz (jak zdazysz to do jutra przed 10 :D) przyda sie komus info.
Napisano 2 Październik 200816 l Napisz do rallymana - gg ma chyba na forum. Ja mu poleciałem tą kartę, ale zdążył kupić ją wcześniej. Z tego, co mi pisał nie ma z nią żadnych problemów,a osiągi są naprawdę wysokie.
Napisano 3 Październik 200816 l Ja ma Radka sapphire 4850 z 1gb pamięci. Podgląd wg mnie jest na wystarczającym poziomie. Ostatnio robiłem małe osiedle. W scenie było powyżej 4mln trisów plus sporo drzewek proxy. Podgląd miałem rzędu 20kl/s z tym że nie było prawie żadnych tekstur tylko shadery. Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Nie grzeje się. Wiatrak trochę słychać ale mi to nie przeszkadza.
Napisano 3 Październik 200816 l Wyniki trzeba by jeszcze opatrzyć softem, w jakim były wykonone testy, bo mogą się znacznie różnić. W XSI 4mnl trisów (przyjmijmy, że same quady, czyli 2 mln poly) to jest śmiech, 100fps bez niczego (wireframe) albo 85 shaded. HD4850 512MB Co do hd4850 to zajrzyjcie jeszcze tutaj: http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=52682
Napisano 8 Październik 200816 l Autor ile poly w scenie wyciagacie na takim radku ? albo geforce 9800 ? powiedzmy sphere z meshsmootem ile wyciagnie ?
Napisano 9 Październik 200816 l mi niedawno padl gf 7800gt i musialem wymienic na radka 4870 i jak narazie niezaluje a tutaj kilka testwow radkow jedno jajowych ktore kiedys juz zamieszczalem w newsach hard... http://www.bjorn3d.com/read.php?cID=1297&pageID=5020 http://www.firingsquad.com/hardware/...gtx+/page3.asp http://pclab.pl/art32994.html http://www.benchmark.pl/artykuly/tes...on_4800_1.html i test 4870X2 http://www.frazpc.pl/artykuly/612/SAPPHIRE/RADEON/HD/4870X2/RADEON/HD/4870/razy/dwa/i/pol Jak juz chcesz przeznaczyc dzy budzet na grafe to bierz 4870X2. Edytowane 9 Październik 200816 l przez Predator
Napisano 9 Październik 200816 l Autor testy znam :) ciekawie mnie tylko ile poly Wam wyciaga i na jakich kartach. Bo w koncu kupilem geforce gtx260 ..... praca w maxie to tak sobie raczej. Jak nie bede zadowolony ciekawe czy mi wymienia ;) generalnie tak sphere + meshsmooth i wysiada przy ok 500 000 faces...... jak niektorzy niby wyciagaja po 2 mln ? ;/ Edytowane 9 Październik 200816 l przez Łukasz Burnet
Napisano 9 Październik 200816 l 0.5mln to malutko nawet dla 5letnich kart... Więc stawiam na złe skonfigurowanie w maxie, Customize -> Preference Settings -> Viewports -> Display Driver i wybierz DX10 (nie zapomnij o restarcie maxa po zmianach), jeśli nie pomoże to zrób screena co masz ustawione w Configure Driver (poniżej). Pozdrawiam,
Napisano 9 Październik 200816 l Autor oki wieczorkiem wrzuce, trzeba w pracy te 8 godzin przemeczyc ;)
Napisano 9 Październik 200816 l Ewidentnie coś źle ustawiłeś... miałem dziś sposobność używać maxa na komputerze z taką samą kartą jak moja (radek hd4850 512mb) i zrobiłem również taki test, sphera 200segs + turbosmooth na maxie 2008: 1 interations (159k poly): 260fps wireframe 2 interations (636k poly): 130fps wireframe 3 interations (2,54 mln poly): 45fps wireframe 140fps shaded 2 takie kulki (5,1 mln poly): 20fps wireframe 80 shaded dodam tylko, że nie wiem jak skonfigurowana (ustawienia maxa) była tamta maszyna
Napisano 9 Październik 200816 l Autor ja przetestowalem z ustawiniem dx9 max8. Niestety stary dysk okazal sie miec win32.sality :/ nie ma wyjscia trace wszystkie instalki ah co za szczescie :D. Zabawa z karta pozniej ;)
Napisano 10 Październik 200816 l serwus :) polecam 4870x2 :D wiem bo sam mam i nie narzekam no wlasnie sie zjawil taki sprzecik u mnie - i tutaj mam pytanie : jakiego zasilacza do tego uzywasz ? Pytam, bo sie okazalo ze w opisach tej karty sa wzmianki, ze konieczny jest conajmniej 600 W - a ja tutaj mam przygotowany 560W . co prawda to fajny chieftec - ale sie boje zeby nie zabraklo. pozdrawiam i zycze powodzenia :)
Napisano 13 Październik 200816 l Autor heh ok uporalem sie z infekcja. No wiec bez zmian 3dmax2009 dx9 w maxie, 500 000 faces i przycina, o edytowaniu takiej siaty nawet nie wspominam :P, nie wiem czemu. Sprobuje jeszcze na starszej karcie i na innym sofcie tez. W grach chodzi jak burza :) kannu ile wyciagaja te grafiki ? streaker niezle Ci to chodzi, gry tez spoko i bez problemow ze sterownikami ? Gotham w dx10 dziwnie sie zachowuje viewport i wydaje mi sie ze troche gorzej chodzi niz przy dx9 :D dziwne to Edytowane 13 Październik 200816 l przez Łukasz Burnet
Napisano 15 Październik 200816 l serwus :) Lukasz Burnet - niestety nie wiem. cos mi sie krzaczy z instalacja windowsa na tym kompie :( I to juz drugi dysk testuje i dalej to samo - i to z roznych plyt instalacyjnych. Problemy z bootmanagerem itp :( straszna kicha :(. Ale sama karta jest ogromna i podlacza sie do niej 4 wiazki ksbli zasilajacych. I grzeje straaaaaasznie - a to byla jedynie instalacja windy hehehehe. Swoja droga , czy ktos wiem, czy te dwa procesory graficzne cos daja w 3D ? pozdrawiam i zycze powodzenia :)
Napisano 16 Październik 200816 l Oba Crysisy, Stalker, Wiedźmin - wszystko ładnie śmiga na 1280*1024 albo 1600*1200, jedynie nowy stalker się męczy, ale to na każdym sprzęcie. I był problem z gridem i tu było trzeba poczekawć na nowe sterownik, bo był nieużywalny. Problem z sterownikami natomiast mam w xsi, do wersji 8.6 samo xsi ładnie działa, ale ice tree w compoundach i zoom różny od 100% zwalnia strasznie, w wyższych jest to poprawione, ale czasem (często) zdarza się, że siatka 'eksploduje' i trzeba np. skoczyc w góre i dół z subdiv'em, żeby wróciła do normalności. Przy modelowaniu tak mnie to denerwowało, że wróciłem do 8.6. Będę chciał robić coś z ice'm to pewnie będę znowu na wyższe przechodził :/
Napisano 16 Październik 200816 l Uaktualnienie do powyższego postu: dzisiejsze, jeszcze ciepłe sterowniki 8.10 wydają się rozwiązywać problem z ekplodującą siatką (ICETree też hula)
Napisano 16 Październik 200816 l a jak ta karta działa pod linux'xem , ktoś testował? poprawili w końcu te sterowniki?
Napisano 20 Styczeń 200916 l hej, pozwolę sobie odświerzyć ten wątek bo przeglądam fora, tesy itp. i pewności nie mam, o co chodzi: 1. radeon 4850 czy GeForce 9800GTX+ (oba 512MB ) przede wszystkim pod kątem wydajności w 3DS Max (czytałem na forum że do maxa geforce a do mayi radeony lepsze) 1.1 testy dotyczą głównie gier a ja gram raz na ruski rok ;p ale znalazłem ciekawe zestawienie - http://www.benchmark.pl/zestawienie_gpu.html i tu moje pytanie - czy któryś z parametrów wydajności (piksele teksele i geometryczna) ma szczególny związek z viewportem? (tak na marginesie te okrągłe liczby z radeona wydają się zbyt "okrągłe") 2. sterowniki (słyszałem z radkami bywają problemy na tym polu) jaki producent - jesli to ma wpływ (przede wszystkim stabilność) 3. żadne droższe rozwiązania nie są rozwiązaniem ;p z góry dzięki za jakąś podpowiedź albo opinie
Napisano 30 Styczeń 200916 l 1. hmm, hmm... ogolnie masz 3 typy ukladow operacji TMU (odpowiedzialne za samplowanie tekstur), shader (odpowiedzialne za pixel/vertex/geometry shadery), ROP (odpowiedzialne za zrzucanie z shaderow do framebuffera). jesli uzywasz maxa do rzezbienia pojedynczych modeli zlozonych z milionow wierzcholkow to wazna jest czysta moc na shaderach i predkosc pamieci karty. jesli zas masz sceny w ktorych instancjonujesz tysiace malych obiektow to wtedy max nie jest aplikacja ograniczona przez gpu, tylko przez cpu (framerate na viewporcie zarzyna styk gpu-cpu i jest to bottleneck softwarowy - narzut na aplikacje/API/sterowniki jest tak duzy ze cpu i szyna mecza sie ciurkajac dane do karty, a ta sie nudzi) 2. sterowniki sa takie same niezaleznie od partnera ktory zamontowal naklejke na chlodzeniu. 3. uzywam 4870 na maxie 2009 64 bit, vista bussiness 64, pod dx9/opengl zero problemow.