zielony Napisano 21 Październik 2008 Share Napisano 21 Październik 2008 Mam zamiar zacząć zabawę z grafiką 3D i w związku z tym mam pytanie. Czy Blender jest odpowiednim programem dla początkujących czy może 3Dmax byłby lepszy. Chodzi mi przede wszystkim o dostępność dobrych materiałów do nauki i niezawodność samego programu, brak błędów i tzw przyjazność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lubus Napisano 21 Październik 2008 Share Napisano 21 Październik 2008 hmmm...jeżeli interfejs blendera ci odpowiada to bierz się za niego , wg mnie max jest zdecydowanie "łatwiejszy" dla mnie jest bardziej intuicyjny...jest do niego więcej tutoriali...najlepiej sprawdź obydwa i zobacz czyj interfejs bardziej ci odpowiada :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trosiek Napisano 21 Październik 2008 Share Napisano 21 Październik 2008 3dsmax poza tym kosztuje sporo ;) a blender jest darmowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorek Napisano 21 Październik 2008 Share Napisano 21 Październik 2008 ja zaczynałem od blenderka, myslę, że na zdrowie mi to wyszło :) Bardzo zacny program, szczególnie teraz, kiedy jest tak rozbudowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ania Napisano 21 Październik 2008 Share Napisano 21 Październik 2008 (edytowane) Blender jest bardzo przyjemny. Ma wiele zalet nad maxem, ale ma też wady. Blender dużo szybciej się rozwija, choć niekiedy trochę chaotycznie. Ma lepsze mapowanie UV i lepszy skinning, wygodniejsze włosy, można maziać w okienku 3d kredką, ma możliwość edycji video i postprodukcji, ma też sculpta. W ostatnim czasie co kilka miesięcy do Blendera wchodziły nowe bardzo przydatne funkcje. Zaletą maxa jest to że w krzywych nie robią się brzydkie węzełki. Jeśli chcesz się zajmować architekturą, to wydaje mi się że max lepiej współgra z AutoCADem. Co rok wychodzi na rynek nowa jeszcze bardziej superowa wersja maxa, która różni się od starej przede wszystkim nowym obrazkiem przy starcie programu i wyższym numerkiem. Interfejs i tzw. przyjazność to sprawa gustu. Edytowane 21 Październik 2008 przez Ania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi