Napisano 21 Październik 200816 l Mam zamiar zacząć zabawę z grafiką 3D i w związku z tym mam pytanie. Czy Blender jest odpowiednim programem dla początkujących czy może 3Dmax byłby lepszy. Chodzi mi przede wszystkim o dostępność dobrych materiałów do nauki i niezawodność samego programu, brak błędów i tzw przyjazność.
Napisano 21 Październik 200816 l hmmm...jeżeli interfejs blendera ci odpowiada to bierz się za niego , wg mnie max jest zdecydowanie "łatwiejszy" dla mnie jest bardziej intuicyjny...jest do niego więcej tutoriali...najlepiej sprawdź obydwa i zobacz czyj interfejs bardziej ci odpowiada :)
Napisano 21 Październik 200816 l ja zaczynałem od blenderka, myslę, że na zdrowie mi to wyszło :) Bardzo zacny program, szczególnie teraz, kiedy jest tak rozbudowany
Napisano 21 Październik 200816 l Blender jest bardzo przyjemny. Ma wiele zalet nad maxem, ale ma też wady. Blender dużo szybciej się rozwija, choć niekiedy trochę chaotycznie. Ma lepsze mapowanie UV i lepszy skinning, wygodniejsze włosy, można maziać w okienku 3d kredką, ma możliwość edycji video i postprodukcji, ma też sculpta. W ostatnim czasie co kilka miesięcy do Blendera wchodziły nowe bardzo przydatne funkcje. Zaletą maxa jest to że w krzywych nie robią się brzydkie węzełki. Jeśli chcesz się zajmować architekturą, to wydaje mi się że max lepiej współgra z AutoCADem. Co rok wychodzi na rynek nowa jeszcze bardziej superowa wersja maxa, która różni się od starej przede wszystkim nowym obrazkiem przy starcie programu i wyższym numerkiem. Interfejs i tzw. przyjazność to sprawa gustu. Edytowane 21 Październik 200816 l przez Ania