Napisano 28 Październik 200816 l Witam po dłużeszej przerwie. Kiedys robilem garbuska, niestety model gdzies mi przepadł łacznie z innymi cennymi plikami prawdopodobnie podczas formata, postanowiłem wiec zaczac na nowo. na razie wrzucam to, co udało mi sie wymodelowac: i siateczki: Ogólnie nie wiem co mam teraz robic. Chciałem poodcinac błotniki liniami ostrymi ale nie wiem czy zrobic to chamferem, czy inaczej. Jest mozliwosc zrobienia tego detachem? bardzo prosze o pomoc. dzieki z gory. Edytowane 8 Styczeń 200916 l przez ciastuch
Napisano 29 Październik 200816 l he spoko troche pozniej i troche lepiej anpewno poprwisz pare rzeczy
Napisano 29 Październik 200816 l Autor Mały update: zderzak, na razie tyle, dzisiaj powinno byc cos wiecej jeszcze.
Napisano 29 Październik 200816 l Autor kreskówkowo, bo nie umiem jeszcze renderowac;/ dopiero zacząłem cos tam renderowac, wiec na razie taki wynik - czyli kiepski;/
Napisano 29 Październik 200816 l Jakis sentyment do tego garbusa?;p Siatka chyba podobnie, jak w poprzednim, moglbys troche ja zagescic, bo teraz poly moge Ci z obrazka policzyc;p i przez to bardzo miekko to wyglada i troche, jak taka plastikowa fura dla dzieci;p
Napisano 29 Październik 200816 l Autor Jakis sentyment do tego garbusa?;p Ano tak:) sentyment i to wielki:) siatke bede zageszczał. Jeszcze duuuzo pracy, ale mam nadzieje ze wytrwam, no i ze czas bede miał;/
Napisano 8 Styczeń 200916 l Autor Witam ponownie po baardzo długiej przerwie w tym wątku. Ufff. Doczekałem sie chwii wolnego czasu.. teraz bedziego wiecej, własnie dowiedziałm sie że dziekanka jest nieunikniona już, więc bede miał troche czasu, żeby popracowac w 3D. Odnośnie modelu: Dorobiłem tylny zderzak, zrobiłem od nowa karoserie, bo poprzedniej siatka była skaszaniona, teraz prcuje nad detalami w blaszce nadwozia. Zmieniłem materiał karoserii, wyglada moim zdaniem już lepiej. Rendery na razie próbne, wszystko sie pozmienia jeszcze. Na razie tyle: A tu render całkowicie próbny: Dodałem znaczek na klapie przedniej i zrobiłem wycięcia w masce. Jeszcze dzisiaj wrzuce rener pokroju tego powyżej. Mam nadzieje, że starczy samozaparcia, żeby doprowadzic to do jakiegos stanu znośnego. Bardzo prosze o jakies porady, wrzuce jeszcze siatki, coby było łatwiej cos powiedziec. Miło tu wrócic. Pozdrawiam: Ciastuch. EDIT: Na dzisiaj tyle. Dobranoc. Edytowane 8 Styczeń 200916 l przez ciastuch
Napisano 8 Styczeń 200916 l Wydaje mi się starsznie wysoko zawieszony , i ta maska tak trochę przyćmiewa dach...nie lepiej narazie przestawiać wóż na standardowym materiale szarym?To ułatwia wg.mnie orientację , na mat. przyjdzie czas.
Napisano 8 Styczeń 200916 l Równoczesne modelowanie i renderowanie jest bardzo nietrafionym pomysłem, wiem coś o tym:) W czasie modelowania najlepiej wcale nie robić renderów, wszystko ładnie widać we wievportach. Na forum też możesz pokazywać zwykłe "sreeny".
Napisano 14 Styczeń 200916 l Autor Witam. Mały update. Dorobiłem przednie lampy. I tutaj prośba: powiedzcie co jest nie tak, ok? Bo już mało widze, napatrzyłem sie troche na ten model i pomału zaczynam nie dostrzegac błędów;/ Mam świadomosc takich błędów jak łączenie maski przedniej z nadkolami, czy dolnych rogów przy szybach. Zaraz dorzuce jeszcze siatki. Pozdrawiam: Ciastuch. Edit: Jest troche błedów. Wytknijcie mi je, jesli mozecie. W siatce jeszcze bede robił poprawki, jest troche trójkatów, ale znikną. Lapmy na razie prowizorka totalna, ale bedą edytowane napewno. Pozdrawiam. Kr3tz: To model z 63 roku, troche sie pomieszało mi w refkach, ale zajrze jeszcze raz i poporawiam, z resztą: i tak musze je poporawiac, wiec...:) Dzieki. Edytowane 14 Styczeń 200916 l przez ciastuch
Napisano 14 Styczeń 200916 l Garbus nie mial takich wytrzeszczow na pewno, na dole swiatla powinny chowac sie w nadkole. Jaki rocznik modelujesz? EDIT: W siatce-bazie nigdy nie potrafilem wskazac bledow moze dlatego bo sam nie modeluje tym sposobem, ale widze ze wiekszosc poly to 4katy, chociaz w niektorych miejscach (pod swiatlem, na najwyzszym punkcie nadkola) wystarczyloby puscic loopy i nie byloby trojkatow. No nic, poczekaj na komentarze kogos bardziej ogarnietego i modeluj dalej... ;) Edytowane 14 Styczeń 200916 l przez Kr3tz
Napisano 15 Styczeń 200916 l Jak wyzej kolega i jak sam pisales, te trojkaty da sie latwo usunac, tylko pusc kilka loopow i bedzie ok, nie zaluj ich tam. Ogolnie siatka rozlozona rownomiernie i wez sie porzadnie za tego garbuska, bo juz nie pamietam od kiedy go robisz;p i powodzenia;D
Napisano 15 Styczeń 200916 l JA nic nie wytykam , bo sam mam problemy :p ze swoim modelem , jestem tu tylko dla motywacji jedziesz dalej ;) im szybciej to skończysz tym szybciej sie za eddiego weźmiesz ;) hehe PS. no lekki wytrzeszcz jest ;]
Napisano 16 Styczeń 200916 l Autor Hm... Dzięki chłopaki za komentarze. Nie rozumiem tylko tego "wytrzeszczu" o którym mówcie;/ Mozecie wytłumaczyc mi o co dokładniej chodzi? Zeza na pewno nie ma, a co? Za bardzo do przodu te przednie lampy? Please, powiedzcie:) Edit: Kliment: Własnie pogubiłem sie w referkach;/. Bo na necie zdjęcia są cholernie przemieszane i źle popodpisywane, ludzie sie nie znają na rocznikach, wstawiają byle g.... na neta i z tego to wszystko. Są modele, które nie mają wpuszczonych swiateł na dole w błotnik. Posprawdzam jeszcze i poprawie według oryginału. A klosze też poprawie. Edytowane 16 Styczeń 200916 l przez ciastuch
Napisano 16 Styczeń 200916 l Pewnie idzie o to ze klosze sa zbyt wystające, czy on nie powinien mieć dołu swiatła wpuszczonego w błotnik?
Napisano 27 Luty 200916 l Autor Witam po dlugiej przerwie:) Teraz bede mial dosyc duzo czasu na modelowanie: dziekanka na studiach;/ ale są wlasnie te dobre strony dziekanki: wiecej czasu na swoje zainteresowania. Nie zaczynam od update'u, natomiast chcialem rozwiązac raz na zawsze wotpliwosc dotyczącą światel modelu Garbusa z 63 roku. Otóż dół przednich lamp NIE wchodzi w nadkole, mam pare przykładów: Tu widać, że chromowana część lampy kończy sie prawie na równi z linią nadkola. Tutaj natomiast widać po refleksach, że lampa ostatecznie nie kończy sie w dolnej części w nadkolu, a wystaje nawet troszeczkę:) Nie pozostaje więc nic innego, jak tylko brać sie teraz do roboty:) Postaram sie wrzucić jakis update w najbliższym czasie:) Pozdrawiam, Ciastuch.
Napisano 28 Luty 200916 l super garbus, chciałbym,tylko żeby na sam koniec trochę rdzy mu dodać, wg lepszy klimat to odda:p