Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Moja pierwsza teczka na tym forum.

Zachecam do krytyki.

Na poczatek szkic z filmu jakiej tam twarzy na szybko.

Edytowane przez maxbielecki

• Odpowiedzi 61
  • Wyświetleń 6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

jaks baba ze zdjecia-speed jakowys choc chcialem poswiecic mu wiecej czasu stwierdzilem ze nie ma sensu -jakos te laczenie,blurowanie kolorow w photoshopie mi nie idzie.

Opinie mile widziane. Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

W ramach walki z lenistwem i rozgrzewki obiecalem sobie robic takie sylwetki postaci-szybciochem kazda nie wiecej niz minute, to zbior najciekawszych wynikow. Zalozeniem jest aby w miare postepow roznicowac wiecej perspektywe i pozy (na bardziej dynamiczne).:)

Napisano
  • Autor

Ostatnio taki panek z klatki filmowej-Zatoici- polecam film przy okazji.

Przerobilem go troche biorac glownie kolor i oswietlenie. Nie skupilem sie na twarzy i wyszedl europejski zamiast japonca. :)

Nie jestem z tego zadowolony choc glownie o kolor mi tutaj biegalo.

Napisano
  • Autor

Z ostatnich dni- miala to byc Szarone Stone w filmie "Szybcy i Wsciekli" -nie bardzo sie udala.

chcialem uzyskac podobienstwo uzywajac dosc uproszczonych pociagniec.

Podoba mi sie te podejscie i praca z uproszczona forma, mam z tym problemy wiec staram sie cwiczyc. :)

34273262me4.th.jpg

34273262me4.jpg

By malarzyna at 2008-12-10

Napisano

po pierwsze troszkę przesadziłeś z rozmiarem (max. 800 szerokości się raczej przyjmuje, a jeśli chodziło ci o upraszczanie tak jak piszesz to i tak detal jest tu mało ważny ),

po drugie chyba jednak w upraszczaniu nie chodzi o wymyślny pędzel i mnóstwo pociągnięć ;] wybierz sobie z 3 odcienie szarości i działaj całymi płaszczyznami, tutaj masz świetny przykład http://max3d.pl/tutorial.php?id=97#flatten_and_simplify i polecam całość jeśli jeszcze nie widziałeś

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

JeezBumpkin-dzieki za uwagi. Wlasnie w tym artykule dowiedzialem sie o tych uproszczonych formach. I wszystko byloby ok ale wlasnie te brushe w photoshopie doprowadzaja mnie do szalu. W ww artykule pisza o flatenningu-Co to jest? Blurek czy niskie opacity aby wygladzic przejscia tonalne? A moze jedno i drugie?

A size bedzie mniejszy nastepnym razem-jakos sie taki ciachnal. :)

Napisano

na początek to blur dla ciebie nie istnieje ;] tym bardziej niskie opacity. Brush to na starcie raczej zwykły okrąglak, nie za miękki z wysokim opacity. Ze swojej strony zdecydowanie polecam udać się do działu "domowe przedszkole" walnąć sobie coś na biurko i maziać (o ile wcześniej zapoznałeś się choć trochę z tajnikami perspektywy),z tego działy m.in. step by step zrobiony przez biglebowsky'ego

http://aycu22.webshots.com/image/24341/2002151965518827160_rs.jpg

świetnie pokazuje na czym polega upraszczanie i jak działać od ogółu do szczegółu.

pozdrawiam i do "dzieła"

Napisano
  • Autor

JeezBumpkin- Dzieki za linka o wiele wiecej uczy niz ta krotka notka w artykule.

A co do "domowego przedszkola" to wlasnie wczoraj przegladalem ten dzial i z checia sie tam pobawie. :)

Ogolnie jak widze co panowie wyprawiacie na tej stronie to jestem przerazony jaki jestem cienias. :)

Blura unikalem jak tylko moglem, wlasciwie go nie uzywam bo nie lubie photoshopowego choc z opacity to czasem pokrecilem. :) Inaczej bylo w painterze bo tam ladniutko sie wszystko zaciera.:)

Perspektywe cwicze choc nie lubie :)

Wlasnie sobie ustawilem brusha -z tego tutorjala wydaje mi sie ze Biglebowski uzywal tam pen pressure na "other dynamics". Chyba jest to najlepszym pomyslem na start.

Napisano

hej max, fajnie ze cwiczysz duzo i szybko ale czasem postaraj sie moze bardziej przysiasc nad bryla, a nie teksturowaniu szkicow-niestety sprawdzane na wlasnej skorze :P (textury wal juz ostatecznie na sam koniec) bo za bardzo to chyba cie rozprasza. czesto widze ze piszesz o bluru, nie zajmuj sie nim ani smudgem ani niczym innym poza brushami bo to nic dobrego za soba nie niesie :) dobra uwaga od Jeeza, mysle iz warto by sie nad nia zastanowic :) aha pytales ostatnio czy uzywalem innego niz photoshopowego blura do tej pracki z ptaszorem.. nie, zwykly motion w PS i lekko mazniete pociagniecia pedzlem. pozdro i dawaj dalej

Napisano
  • Autor

Daroz-dzieki za rade wlasnie masz 100% racji dlatego wrocilem do podstaw. Jakos te moje wypociny zbyt plaskie sa. Rysowanie z referek wcale przy tym nie pomaga. :)

Ogolnie to sie zapedzilem w tym digitalu.:) :).

Szkoda ze wczesniej nie znalem tej strony digart mnie zatrzymal, tzn sam sie tam zatrzymalem.:)

A co do uwag jakos wczesniej malo do mnie krytyka docierala.:) ale biore duza poprawke i wszystkie komentarze bardziej do serca. Taki ze mnie nadety buc czasami.:)

Dzieki za rady sa bardzo pomocne.

Ps -a co do rady to "domowe przedszkole" jak najbardziej ostatnio jeszcze przed zobaczeniem tego watku stwierdzilem ze do przedszkola sie nadaje.:)

Nazwa jak najbardziej adekwatna-:) jutro wrzucam jablko.:)

Napisano
  • Autor

Obiecalem ze wroce do domowego przedszkola wiec wracam.:) Temat "martwa z lustrem".

Lusterko mialo byc zlotawe ale wyszlo lipnie jak dla mnie. Uwagi i oceny mile widziane. Pozdrawiam.

lustroxr6.th.jpg

Napisano
  • Autor

Jedna z bardziej zlozonych prac.

Szykowalem ja na CABa. I jak widac przesadzilem z kolorami w efekcie brudzac calosc.

Za dlugo nad nia siedzialem i krecilem suwakami.:)

Wrzucam ja z prosba o overa. oswietlenie widze ze jest nie do konca na miejscu choc mysle ze wiekszosc z was widzi o co mi chodzilo. Stara to pracka ale do tej pory krew mnie zalewa jak na nia patrze. :)

Na wszelki wypadek wrzuce ja jeszcze w owerpaitingu. handofgodcab.jpg[/img]

Napisano
  • Autor

wtancusmiercizwiazani.jpg[/img]

Pomyslalem ze, Rozbuduje nieco moja teke- fakt faktem starymi pracami, ale moze na tym forum wiecej krytycznym okiem na nie spojrzycie.

Wlasciwie to moja pierwsza powazniejsza dlunbanina, ok 20 godzin chyba, choc dokladnie nie pamietam. Jestem z niej najbardziej zadowolony. Chyba bylem blisko zamierzonego efektu. Co mnie strasznie razi to znow za czarno sie zrobilo.

Napisano

Brakuje mi jakiś mocniejszych kontrastów (kolorem, walorem, krawędziami i plamą (?)). Przy malunkach z natury nie masz tego problemu i dlatego wychodzą Ci świetnie. Oczojebnie i z benzynowymi kolorami, ale mają w sobie coś ciekawego. W skomplikowanych tego brakuje, krawędzie są rozmazane, detal za równo posiany do tego dużo niepotrzebnych plam, które aż proszą się o uproszczenie (np szable na ostatnim).

Bardzo ciekawie połączyłeś topór (a może to halabarda? :) ) i flagę.

Napisano
  • Autor

Kolor to nadal bolaczka, Mowisz benzynowe?

Troche ostatnio pedzlem szaleje wiec moze sie poprawia.

Dzieki za uwagi.

Napisano
  • Autor

Taki sobie cherubin na CAB-a digartowego.

Podpowiedzcie co nieco jak maznabyloby go wykonczyc i ogolnie na jakies sugestywe i kreatywne komentarze licze. :)

Pozdrawiam.

Napisano

Ołje, całkiem niezłe takie kształty niedociągnięte do końca, zmuszają wyobraźnie do pracy

choć chwilami nie wiem co to xD

W każdym razie dobre studium koloru wydaje misie, jedynie w tych pierwszych szkicach wszystko w podobnych barwach

powodzenia ;D

Napisano

Tego cherubina mógłbyś pociągnąć dalej. Fajnie zdefiniowana kolorystyka, przydałoby się określić lepiej formę, miejscami bardziej uporządkować.

Napisano

pejzaże zdecydowanie ci najlepiej wychodzą; widać w nich dużo swobody i oddechu :)

co do poprzednich prac: ta niby "przybrudzona" gdyby ją podrasowac byłaby naprawde zajebistą ilustracją.

podobają mi sie też te minutowe sylwetki postaci (aczkolwiek nie chce mi sie wierzyć że są narysowane w minute :/ moim zdaniem każda z 5 minut.)

ostatni portret ma zbyt nudną kompozycję.

generalnie fajnie :)

czekam na więcej

Napisano
  • Autor

Telthona-

Dzieki -pejzarze to tak zwane sztampowe podejscie do widoku, nieco oklepane i opierajace sie na schemacie wygrzebanym z pamieci.

Co do sylwetek:

sa to minutowki z niektorymi wyjatkami -ja rysuje i maluje mniej-wiecej od 17-stego roku zycia z przerwami mniejszymi lub wiekszymi. Zgodnie z powiedzeniem ze artysta sie bywa.

Z reszta nie wiem czy to tak krotko czy dlugo. W digitalu wszystko wydaje sie byc rozmyte i oszukane.

-zadaj temat i wrzuce gotowa prace. Dolicze jednak troche na wrzucenie pracy przez image shacka bo czasami trwa to troche. Albo Ci podkrece na devianta. czekam na temat-wymysl co chcesz.

Pozdrawiam

A panom dziekuje za rady. :)

Napisano

Moim zdaniem ciekawe, ale wnetrze tunelu chyba za bardzo nasiakniete niebieskim, za bardzo efekciarsko i nie lubie takiego rozbielania. Zwlaszcza ze poczatek tunelu prowadzisz ladnie.

Barierki powinny od dolu odbijac wode, od gory zolte swiatlo ze scian.

Edit: Ludzie w pracach gdzie poslugujecie sie kolorem dostrzegajcie zaleznosci, jak oddzialuje jeden przemdiot na drugi, co sie dzieje z barwa tak naprawde, a nie jak Wam sie podoba :)

Edytowane przez Nata

Napisano
  • Autor

stonesr.jpg

Ten poszedl jako tlo do hitowo kultowego produktu. -

:)

Klamalem