Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

otóż mój problem jest taki:

mam scenkę z ok 1000 elementów do zmapowania

każdy element jest low poly nie przekraczający 40 trisów

całość składa się jakby na 1 cały model, który chcę zmapować

ale tutaj zaczynają się schody...

mapowanie każdego elementu ręcznie a później ręczne ustawianie go na siatce w unwrapie to "troszkę" syzyfowa praca

jest na to jakiś patent ułatwiający życie?

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Pokaż co to masz za model i jaką texturę chcesz nałożyć.

Napisano
  • Autor

takie coś:

http://i34.tinypic.com/11t4opd.jpg

pełno malutkich kamyczków jakiś, oderwanych kawałków muru, trochę desek gdzieniegdzie ogólnie masakra jeśli przyszło by to element po elemencie mapować i teksturować...

Napisano

No cóż - Z gruzem zawsze sobie można poradzić mapowaniem boxowym - i będzie ok. Ale takie elementy jak drewno i ściany to niestety - tutaj trzeba z głową w miarę robienia obiektu pilnować mapowania, bo potem jest tak jak jest.

Napisano
  • Autor

no właśnie...

też tak pomyślałem, robiąc taki model od razu powinno się go mapować, a nie zostawiać na koniec i dawać komuś od brudnej roboty :)

no nic, dzięki za zainteresowanie tematem

Napisano

wiesz wszystko zależy co chcesz uzyskać

Faktycznie większość można pojechać boxem. Potem jakieś Pack UV, można wypalić oclusion, zmiksować z innymi mapowaniami i texturami.

Możesz też większość boxem a tylko istotne elementy ręcznie mapowac.

Napisano

no mozna tez usiąść i w kilka wieczorów mieć to zmapowane normalnie, krok po kroku (fakt że troche jak chiński niewolnik, ale pomyśl jaka sadysfakcja na koniec). Jeśli płacą Ci za to to czym się przejmujesz? :)

generalnie ja bym wybrał elementy na tyle duże, że rzucają się w oczy od razu, i je unwrapował, a pozostałe box mapping. Mniej klikania na pewno. Kwestia też ile z tego będzie widać na koniec. Tzn jeśli te ruiny będą jakąś mało znaczącą częścią sceny to raczej powinno wystarczyć. Ale jeśli to kluczowy element i będzie zajmował sporo kadru, lepiej się przyłożyć niż robić to dwa razy (z doświadczenia wiem, że jak sie opieprza człowiek, to robota się mści :/)

Napisano

A czy to musi byc teksturowane robione w maxie ?

Np w mai latwo zrobic to skryptem, napisac cos co wybiera po koleji obiekty i przypisuje im tej samej wielkosci mapowania planarne zgodnie z katem pod jakim znajduje sie obiekt.

W razie czego jest nawet autpomatic mapping ktory mapuje jednoczesnie z 3/6 najlepiej dobranych stron

Sa nawet gotowce typu danny UV tools polegajace na wybraniu faceow i wcisnieciu kilku guziczkow.

Moze w maxie tez jest cos podobnego.

Pozdr.

Napisano

Jest. Ale zakładam że ręczne układanie poly na teksturze jest tu problemem a nie samo mapowanie jako takie. Chyba rację ma lis - najlepiej byłoby to jakoś bardzo prosto zmapować z wielu dużych tekstur, gdzie sporo załatwi się z automatycznych mapowań a potem wypalić jedną teksturę dla całości.

Napisano

Czyżbym poznawał model z BiT? ;]

no niestety takie rzeczy to najlepiej zmapować przed rozwalanie na kawałeczki.

Najlepiej moim zdaniem by było zakładając ze dasz inną tex na płaskie elementy a inną na przekrój pęknięć, to zaznaczyć ręcznie wsystkie plaskie powierzchnie i pojechać flattenem albo planar+ relax +pack uvs, a przekroje na drugą teksturę flatten by wystarczył.

pozdro