Napisano 5 Styczeń 200916 l Czy ktoś wie jak za pomocą vray zrobić render z maskami materiałów do dalszej obróbki w photoshopie itp.? Chodzi mi o taki efekt jak w załączniku. Wiem, że w 'render elements' można dodać Vray_ObjectID i Vray_MtlID które chyba do tego właśnie służą, ale efektem są tylko czarne TIF'y a nie tak jak na pokazanym obrazku.
Napisano 5 Styczeń 200916 l Jest taki kanał jak v-ray material id, czy jakoś tak... w każdym razie z id w nazwie ...:::EDIT:::... ooo... sam na to wpadłeś :) tak, to są te kanały, teraz tylko naucz sie je obsługiwać
Napisano 5 Styczeń 200916 l Fajny patent, dobrze wiedzieć.... poza tym jakaś fajna architektórka widzę... to jakiś kościół.. pozdro
Napisano 5 Styczeń 200916 l Autor no właśnie w tym problem, że nic o tym nie mogę znaleźć - w instrukcji vray'a jest tylko lakoniczna tabelka, a wujek Google nic nie wie ;) model nie mój, to tylko przykład jaki znalazłem, w jakimś pobieżnym tutorialu. napisane, że coś takiego jest, ale nie ma nic jak to włączyć i jak używać. Edytowane 5 Styczeń 200916 l przez MetAtroN
Napisano 5 Styczeń 200916 l Ostatnia zakładka - render elemenst -> add i wybierasz z listy. Obiekt musi mieć włączony alpha contribution na 1 żeby był widoczny (domyślne).
Napisano 6 Styczeń 200916 l Autor Przy ObjectID działa jak należy. Trzeba było: 1. zaznaczyć obiekt 2. wejść w object properties z quadmenu 3. w części rendering controls i opcji g-buffer nadać wartości ObjectID 4. dodać VRay_ObjectID w render elements. Po wszystkim pojawia się normalny render i dodatkowo ekran z maskami jak na obrazku wyżej.
Napisano 6 Styczeń 200916 l A nie prościej dawać vray_render ID? Nie trzeba się z IC obiektu bawić...
Napisano 6 Styczeń 200916 l od zawsze robie to na skryptach, dziala jak nalezy za kazdym razem niezaleznie od tego jakiej kamery uzywasz i PRZEDE wszystkim dziala to na RGB (zaznaczanie poprzez channels). Jesli nie umiesz pisac skryptow, rpzeszukaj net, na pewno cos znajdziesz.
Napisano 6 Styczeń 200916 l Autor Faktycznie, efekt jest podobny. Ciekaw jestem na czym polega różnica ;) Co do skryptów to musiałbym poszukać. Z programowania jestem noga ;)
Napisano 6 Styczeń 200916 l Różnica polega na tym że każdy obiekt ma inne ID. Tym samym nie można kilku obiektom przypisać tego samego ID i utworzyć w ten sposób "grup" niezależnych obiektów.
Napisano 7 Styczeń 200916 l Tak że ID przypisujesz materiałom w material editorze - jest tam taka ikonka do zmiany ID. A wynik jest analogiczny do object ID, tylko działa po materiałach. Osobiście wolę vrayrenderID - nie trzeba nic ustawiać.
Napisano 11 Styczeń 200916 l a powiedzcie jak potem na takim wyrenderowanym obrazku w photoshopie szybko zaznaczac poszczegolne nr id materiałó.Bez użycia różdzki.Wiem że jest jakis plugin do pS tylko nie pamiętam nazwy.Znacie go?