Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 127
  • Wyświetleń 20,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

[wow] dziekuje za tak miłe komentarze:D obraz ten malowalam okolo 20 godzin hehehe 4 dni :D no ale w końcu coś udało mi sie wymłodzić :D moze za kilka dni wrzuce pare kolejnych obrazkow ... no i nie tylko :) ołowek i wegiel tez sie powinny pojawic:D pozdrawiam :P

Napisano
  • Autor

hejka! kombinuję z różnym ustawieniem światła i zrobiłem nowy szkic ... hmm dużo zawaliłem, ale już tak namąciłem, że chyba niewiele z tego rysunku mógłbym wyciągnąć - zostawiłem tak jak jest.

lampGitaraNet.jpg

[Wyedytowany dnia 18-6-2004 > dzudzu]

Napisano
  • Autor

(Z)Aneta: jakieś pojęcie chyba jednak masz, ale wolałbym skończony obrazek objrzeć - kontrasty.

Mateusz: dużo byś zyskał, gdybyś nauczył się malować koła w perspetywie; to chyba nie jest, aż takie trudne a te elipsy z czubkami wyglądają bardzo dziadowo :(

Napisano

dzudzu :)

musze cie zasmucic, rysowac kola w perspektywie umiem (posiadam na moje nieszczescie taki przedmiot jak perspektywa) :) (jestem w plastyku) ale gdy sobie tak swobodnie maluje wole lamac takie tam zasady i niewydaje mi sie by bylo to jakas nagana, tu sie z toba porostu niezgadzam, co innego rysunek zawodowy, techniczny, a co innego malarstwo w ktorym sie WYZYWAM! :) ale mnie ponioslo... :) chyba niemam racji ale...

Napisano

:) dzudzu, ja tylko mowie ze niemialem zamiaru robic studium, tylko sobie odreagowac, przekazac troszke tego co chce powiedziec, wiem ze to troszke smiesznie brzmi przy tak mizernej pracy ale... no nic... :)

Napisano

Bardzo fajny pomysl z tym tematem Dzudzu.

martwa_01.jpg

Powinno sie wlasnie od tego zaczynac a ja zrobilem na odwrot wiec musze nadrobic:D

Napisano
  • Autor

Scatmax: hmm ... ja gdy rysuję jakieś butelki czy kieliszki, to często smaruję, najpierw albo w trakcie, oś symetrii dla każdego obiektu osobno - dzięki temu łatwiej oddać krzywizny no i centra elips łatwiej ulokować; nie rozjeżdżają się kształty na prawo i lewo.

mi to osobiście pomaga, nawet przy szybkich szkicach :)

piszę to bo tak mi coś nie pasowało na twoim szkicu; fajnie łapiesz światło na szkle.

Napisano

Bardzo fajny wątek, co jakiś czas postaram sie umieścić jakaś prackę jak mnie coś przy skanowaniu nie trafi:) tradycyjnie kazda czesc ma inny kontrast i kolory.....

akwarelka, okolo 1h+, skanowane po kawalku .

Napisano
  • Autor

oho fajowa akwarelka ikim :) też chciałem zawalczyć z akwarlką, ale brakuje mi jeszcze na tyle elastyczności aby dziargać obrazek jako całoś ... kwestia wprawy myślę i opanowania warsztatu.

hmm ... kompozycja też ciekawa, niepowiem ....

Napisano
  • Autor

no i spoko; na twoim miejscu budowałbm kompozycje, gdzie jest dużo elips: garnki, butelki etc. na czymś takim dopiero widzisz zwałki perspektywiczne :)

Napisano

Ikim :) nawet ładnie Ci to wyszło mam tylko jeden zarzut .. ten dzbanuszek na dole chyba troche sie połamał a do tego mogles poszukac na nim wiecej kolorow -przenosisz kolory z jednego obiektu na drugi ( lampka i dzbanuszek) co tez nie zasluguje na pochwałe przynajmniej u mnie :) nastepnym razem dokładniej obserwuj - jakie jest wzajemne oddzalywanie przedmiotow pozdrawiam :D

Napisano

Przyznaję się bez bicia, że to moja pierwsza martwa natura malowana tabletem (bałaganiarska natura mojego biurka)

sn1.jpg

Napisano
  • Autor

uuch .. zaczyna brakować mi pomysłów.

zegary.jpg

[Wyedytowany dnia 18-6-2004 > dzudzu]

Napisano

zamieszkam kilka moich obrazow farba akrylowa i brystol 100x70

dzudzu : coraz lepiej Ci to wychodzi :)

Napisano

a jeszcze jedno dzudzu jak na moj gust rysunek jest przeczerniony - tzn nie widac z ktorej strony pada swiatlo badz konsekwentny w swiatlocieniu zegarek byl czarny wiec zrobiles go takim- ale przeciez nawet zegarek ma swiatlo i cienie ... powinienesc wnikliwiej obserwowac ;D pozdrawiam

Napisano
  • Autor

hehe Kinia ... dziargasz nowe obrazki jak szalona, kiedy ty to zdążyłaś namalować :) ostatnia wypocinaka najlepsza, fajne szkiełka i lustrzane odbicia ...

jak oglądałem twoje szkice, to myslę, że twoje farby są znacznie lepsze niż ołówek; te braki cię dogonią; niepasuje mi butelka i perspektywa niektórych obiektów, kolorki jednak są wypasione :) zachowałaś życie w głównych obiektach, jednak tło słabo dopracowane i ze słabym konceptem; gdyby nie to byłoby naprawdę git :)

Napisano
  • Autor

Kinia: co do twojej opinii na temat bardziej wnikliwego obserwowania - u mnie jest tak, że jak za długo coś robię to nie mam już siły walczyć z rysunkiem; widzę co jest nie tak, ale gdybym zaczął za dużo mieszać to w ruch poszłaby gumka+ołówek i misterne poprawienie każdej zwałki; męczące a narazie aż tak mi nie zależy na końcowym efekcie; póki co chciałby ćwiczyć oko pod względem perspektywy i prostego światłocienia ... precyzyjne dłubanie będzie potem :)

Napisano

Kinia sypnełas dzis hardkorowo :) Malunki wychodzą Ci super , choc poprzedni bardziej mi sie podobał :) Troszke z perspektywą nie tak do konca, mozna by nad tym posiedziec jeszcze. Mimo to niesamowite kolory. Tak dalej trzymaj :)

Napisano

:) i rysunku troche dorzuciłam - pojawilo sie kilka kobietek hehehe facetow zostawilam na pozniej moze jutro paru dorzuce :)

Napisano

dzudzu nie mozesz nakladac tak chaotycznie waloru wybierz jeden kierunek w ktorym bedzie ci najlepiej walorowac, najlepiej inny niz kierunki na pracy, a nie rob takiego siana, choinki takiej.

Napisano

ostani obraz jest moim ostatnim wyzwaniem :) hehehe i dobrze dzudzu zauwazyles ze tlo jest slabiej dopracowane takie bylo zalozenie - 1 plan dopracowany wychodzi sie na przod reszta do chowa sie do tyłu - a to że szczebelki troche sie połamały a żółta firanka jest za surowa ... no troche z tym zawalilam :(

Napisano
  • Autor

eech .. chciałem zaeksperymentować, ale widzę że chyba poległem :( ok, w następnej pracy skupię się na precyzyjniejszym ukierunkowaniu walkoru :)

thx

Napisano

Kinia genialne,az sie milo patrzy.

I moja nowa tym razem sie bardziej przylozylem:D.Zanim padl serwer to na martwej Miskahc byl piec wiec musi byc i \"wioslo\":D

martwa_guitar.jpg

Napisano

scatmax z tym ze piec rysuje sie duzo latwiej, w pewnym sensie jest to prostopadloscian zwykly, a z gitarka to juz problem, widze ze nie masz problemow z elipsami przy garnkach ale gitarka to juz lekko znieksztalcona ci wyszla i jeszcze tlo lezy (mogles troche utrudnic sobie prace i jakas draperie z tylu przywalic), mysle, ze gdybys walor nalozyl na ta ksiazke w jednym kierunku to wyszlaby ladniej, ale ogolenie spox, szczegolnie ta dolna czesc, powodzenia

Napisano

Scatmax : Ładny dzbanuszek :)

popracuj jednak nad cieniem te sa brzydke psuja Twoj cały rysynek sa nienaturalne moze gdybys je bardziej zroznicowal: głebszy podcien pod samym przedmiotem a im dalej tym jasniej moze wygladalo by to lepiej

:) pozdrawiam

Napisano

Łukaszu za blady ten Twoj rysunek brakuje mi cieni nie widac przestrzeni w ktorej ustawione sa te przedmioty poza tym walor zaobserwuj nastepnym razem jaki przedmiot jest najciemniejszy a ktory najjasniejszy i to narysuj powodzenia i cwicz dalej :)

Napisano
  • Autor

eeech też bym sobie porysował, ale mam natłok nauki ... no i bitwa 3d w powijakach :(

kinia: strasznie ciężki twoje szkice mi się wydają a faba elegancko ... ma żywe kolory; hmm nie wiem to chyba ty w jakimś poście pisałaś, że czasem można odpuścić spobie pewne krawędzie ... a u ciebie co, nie wstyd ci?

poszerzyłbym trochę walor; wygląda jakbyś była zamknięta w kilku, blisko siebie położonych odcieniach - zbija się to wszystko w masę :(

alee tak poza tym to chyba ok :)

Napisano

thx prawde mowiac to musze pocwiczyc szkicowanie martwej bo widze ze jest kicha :/

Napisano

Kinia ,koniecznie trzeba szkicować martwą ?? Teściowa wciąż się rusza!! I też kiszka.

Albo żarty o teściowych wyszły z mody albo napisałem to w niewłaściwym miejscu

Napisano

E no kinia ten z tymi ramkami baaardzo dobry jak dla mnie :) to światło ;) pewnie duzo czasu Ci zabrał... ;)

Napisano

no w sumie kazdy obraz zajmuje mi około 3 dni ( po 5 godzin na dzien z przerwami na małe przekaski :) hehehe i analize) wiec troche czasu mi to zajmuje :/

pozdrawiam :)

Napisano

Kiniu, dzisiaj sobie ogladalem prace kandydatow na ASP i musze powiedziec, ze w kwestii malarstwa wiekszosc bijesz na glowe. Tylko, ze ich prace to w wiekszosci 3-5 godzinne studium martwej w pracowniach, ale mysle, ze to niewiele zmienia.

Szkoda, ze troche slaba jakosc tych fotek..

Napisano

To moze i cos odemnie.. pod Waszą opinie:)

Martwa, technika: lawowanie, czas ok 1godz.

No i pozdrowionka:)

Napisano

No i jeszcze jedan , troszke inna.

Olej, na desce w rozm. 70x50

czas pracy ok. 30 min., ale ja tak lubie :)