FRODO Napisano 6 Marzec 2004 Share Napisano 6 Marzec 2004 Witam wszystkich zainteresowanych stworzeniem amatorskiej gry. Czytając forum zauważyłem duże zainteresowanie tworzeniem gier. Jestem programistą, programuje w Delphi + OpenGl, postanowiłem że fajnie by było, stworzyć amatorską grę 3d, dzięki temu osoby z forum mogły by nabrać doświadczenia w tworzeniu modeli i teksturowaniu. W projekcie mogły by brać udział osoby z różnym doświadczeniem. Ja sam nie uważam się za jakiegoś szefa, wolał bym jakby wszyscy w projekcie byli równi. Co do rodzaju gry, to jestem otwarty na propozycje, na pewno ma być to gra 3d. Proponował bym coś w stylu Unreala lub q3 z rozgrywką sieciową. Engin już jest przygotowany, na jego podstawie napisałem Benchmark. Wszystkich zainteresowanych zapraszam do wypowiadania się, na pewno odpisze na wasze pytania i sugestie. Z góry dziękuje i pozdrawiam Paul_PL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FRODO Napisano 7 Marzec 2004 Autor Share Napisano 7 Marzec 2004 jednak niema chętnych, więc zrobię demko. Może to was zachęci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 7 Marzec 2004 Share Napisano 7 Marzec 2004 Rób rób rób :) Może by zrobić grę FPP \"Bary Moper i kamień fizjologiczny\" :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FRODO Napisano 7 Marzec 2004 Autor Share Napisano 7 Marzec 2004 Master Kiełbaster dzięki za wypowiedz, pisał byś się na coś takiego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loo Napisano 7 Marzec 2004 Share Napisano 7 Marzec 2004 Ja proponuje tak jak Master Kiełbaster gre typu FPP, jako alternatywe RTS\'a dobrego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalski Napisano 7 Marzec 2004 Share Napisano 7 Marzec 2004 a Kryształy Lorien?? przecież chłopaki na tym forum juz coś robią i nawet działa (udaje się gierkę włączyć), nie lepiej było by połaczyć siły?? wydaje mi się, że właśnie na brak jeszcze jednego programisty narzekał Radax Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FRODO Napisano 7 Marzec 2004 Autor Share Napisano 7 Marzec 2004 Kowalski niestety ale mam zamiar napisać gre w czasach terażniejszych. Mam jeszcze dobrą wiadomość, do teamu dołączył \"loo\" jako programista. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 10 Marzec 2004 Share Napisano 10 Marzec 2004 Ja tam mogę zawsze cuś wyskrobać w wolnym czasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris Napisano 10 Marzec 2004 Share Napisano 10 Marzec 2004 Może coś tpp (np. coś ala max payne) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anonymous Napisano 10 Marzec 2004 Share Napisano 10 Marzec 2004 oki dolaczam sie - gramika 3ds ,,, jakims tam programikiem konwertowqna do md2- a potem programowanie w open GL- ej autor napisz do ,mnie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! [email protected] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FRODO Napisano 11 Marzec 2004 Autor Share Napisano 11 Marzec 2004 DOBRA NAPISZE ALE Z TWOJEJ WYPOWIEDZI NIE ZABARDZO WYNIKA CZY CHCESZ BYĆ GRAFIKIEM CZY PROGRAMISTĄ I ZARAEJESTRUJ SIE NA FORUM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FRODO Napisano 11 Marzec 2004 Autor Share Napisano 11 Marzec 2004 Pierwsze demko http://www.Fcweb.republika.pl/demo1.rar zostało napisane aby pokazać że potrafimy zrobić gre. Dla osób nie umiejących angielskiego Strzałki = sterowanie Ctrl = chodzenie na boki Shift = bieg F7 = widok z perspektywy 3 osoby F8 = fidok z oczu no i jest jeszcze opcja sterowania myszą Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robercikh Napisano 11 Marzec 2004 Share Napisano 11 Marzec 2004 fajne. tyle że jak kamerką poruszasz w góre i w dół to cała postać sie obraca w góre lub w dół, ale tak to git. czyli po tym widać że umiesz nawet sporo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FRODO Napisano 11 Marzec 2004 Autor Share Napisano 11 Marzec 2004 Wiem że sie obraca cały, już jest ok. Ale to znaczy że dobrze testujecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
banan_men Napisano 12 Marzec 2004 Share Napisano 12 Marzec 2004 Ja mógłbym się zająć modelowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
everyman Napisano 12 Marzec 2004 Share Napisano 12 Marzec 2004 brawo... nie wiem czemu ale to demko podoba mi sie nawet bardziej od demka krysztalow ;-D... szkoda ze umie jeszcze tak malo bo bym sie przylaczyl... napisz moze jakie obiekty sa potrzebne i z ilu maxymalnie elementow (face`ow polygonow czy jak to zwal) maja sie skladac to w wolnym czasie poprobuje robic... pozdro i powodzenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FRODO Napisano 12 Marzec 2004 Autor Share Napisano 12 Marzec 2004 A więc tak wszystkich zainteresowanych prosił bym o pokazanie swoich prac Można wysłać na [email protected] lub dać linka. A co do potrzebnych modeli to jeszcze dzisiaj podany zostanie link. Postaram sie jeszcze zamiescić nowe demko z kolizją i bronią. Pozdrawiam i zachęcam do pisania na gg 3605797 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkelf Napisano 12 Marzec 2004 Share Napisano 12 Marzec 2004 dla nie umiejacych polskiego : szczalki == strzalki :D... no coz, czekam na postepy :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FRODO Napisano 12 Marzec 2004 Autor Share Napisano 12 Marzec 2004 darkelf zawsze stoisz, na straży mojej gramatyki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dor Napisano 12 Marzec 2004 Share Napisano 12 Marzec 2004 No gra fajna (fajnie biega do tyłu) narazie bawiłem się tylko w slalom pomiędzy grzybami. Zachęcam do dalszej pracy, czekam na następne dema. PS: Ja też chcem Złotą Świnkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FRODO Napisano 12 Marzec 2004 Autor Share Napisano 12 Marzec 2004 http://fcweb.republika.pl/ zapraszam do zapisów kto jaki zrobi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 12 Marzec 2004 Share Napisano 12 Marzec 2004 no prosze ... jestem mile zaskoczony. Nareszcie ktos nie mowi tylko zaczyna robic. Gratuluje i zycze sukcesow. Byc moze projekt sie rozwinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FRODO Napisano 12 Marzec 2004 Autor Share Napisano 12 Marzec 2004 Demo nr2. http://www.Fcweb.republika.pl/demo2.rar Została dodana kolizja, jeszcze nie działa w 100% tak jak powinna. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nimrod Napisano 12 Marzec 2004 Share Napisano 12 Marzec 2004 no no widze że pracowity poczatek... gratuluje i zycze powodzenia w projekcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkelf Napisano 12 Marzec 2004 Share Napisano 12 Marzec 2004 taka mala rada - przydzielac lepiej obiekty i potem besztac bo sami nie wezmy :P... przynajmniej tak jest w wiekszosci przypadkow :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaggeM Napisano 12 Marzec 2004 Share Napisano 12 Marzec 2004 Ktos wie oco chodzi darkelfowi :D.. bo ja nie [lol2] ueheheh...Co do waszego projektu to hmm z poczatku bardzo sceptycznie do tego podchodzilem.. widzac te wasze plany i szukanie ludzi :).. toche smieszne mi sie wydawalo :) Ale jak zobaczylem to demo no to calkiem calkiem jak na poczatek.. gratulacje :) - efekt jest lepszy niz te cale miesiace miesiecy pracy nad krysztalami lorien :D.. tu przynajmniej wiadomo o co chodzi.. biegniesz i tyle i do tego dobrze chodzi :).... jednak nie ma to jak programisci.. a nie jakies 3dgame studio :D Ale mimo wszytko jesli chodzi o ogranizacje to musicie ostro popracowac.. zebrac porzadnych ludzi.. zeby modele wygldaadaly super i textury.. do tego rowniez powinny byc szkice.. gra musi miec porzadna podstawe a nie ze walniecie se rysunek nabazgrolony w paincie i jaaaazdaaa! robimy gre :D.. pozatym sam tytul robimy gre jest odrzucajacy i amatorski... proponuje wszystko zaplanowac i ustalic .. zeby podstawy byly takie jak w krysztalach lorien conajmniej.. bo tam jest to naprawde niezle.. strona .. szkice itp.. tylko ze samo wykonanie mizerne.. mam nadzieje ze to przebijecie.. Odnosnie demka to zrobcie bardziej swobodny ruch kamery.. zeby mozna bylo na wszystkie strony obracac.. do widoku z gory pod katem prostym i do widoku z dolu do ziemi..a na boki to wkolo :)... rowniez sterowanie.. zrobcie \'w a s d\' jak to w grach jest :D i na \'s d\' nie obracanie sie tylko chodzenie postaci na boki... i bedzie dobrze :)... po prostu tak jak w Heavy Metal F.A.K.K 2 :) tam bylo genialnie... wzorujscie sie na takich grach..bo warto..(nie macie? - to se sciagnijcie :D ) zycze sukcesow!! ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FRODO Napisano 12 Marzec 2004 Autor Share Napisano 12 Marzec 2004 MaggeM Co do organizacji to się zgadzam, nie jest najlepsza. Strona jest w trakcie tworzenia. Co do nazwy to jeszcze nie została wymyślona, ale w poniedziałek już będzie. Na razie tworzymy to demko aby można było, pograć przez sieć w dwie osoby. Następnie już zaczniemy robić porządne modele, plansze, dźwięki itp. Rysunek był w paint bo tak jakoś wyszło, teraz mamy już człowieka do planszy. Ruch kamery właśnie poprawiam i pisze zabawę z bronią. Pyzatym pracuje nad tzw. szmaceniem ciał tzn. dostaje w nogę od tyłu, pada do tyłu a nie do przodu itp. Pozdrawiam. Ps. Do poniedziałku poprawie organizacje grupy. Na razie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loozack Napisano 13 Marzec 2004 Share Napisano 13 Marzec 2004 czyżby szykował się Painkiller 2 ?? :D powodzenia [piwo] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris Napisano 13 Marzec 2004 Share Napisano 13 Marzec 2004 Jeszcze 1 nie wyszła :D - ale czekam na nią z niecierpliwością! A tak wogóle to Loozack - co cie sprowadza do game art? :D:D:D Frodo - moge pomóc w projekcie... Szkoda że ten benchmark nie wypalił :( Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FRODO Napisano 13 Marzec 2004 Autor Share Napisano 13 Marzec 2004 wypalił Poprostu sie nim nie chwaliłem na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paul_PL Napisano 13 Marzec 2004 Share Napisano 13 Marzec 2004 Widzisz FRODO ,ładnie napisałeś i zgłosiło sie tyle osób po przeczytaniu tej bardzo czystej propozycji:) Chetnie bym ci pomógł ,ale bark mi zdolności oraz czasu by zaangażowac sie w jakiś większy projekt. A tak przy okazji ,nie mogłem sie powstrzymać by nie przerobić odrobinę twojego avatarka: :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loozack Napisano 13 Marzec 2004 Share Napisano 13 Marzec 2004 Originally posted by --Chris-- (...) A tak wogóle to Loozack - co cie sprowadza do game art? :D:D:D (...)Pozdro! bo gdzieś widziałem link do tego topica, tylko zapomniałem gdzie ;):D [piwo] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FRODO Napisano 13 Marzec 2004 Autor Share Napisano 13 Marzec 2004 gun 1 paint 15min roboty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FRODO Napisano 13 Marzec 2004 Autor Share Napisano 13 Marzec 2004 i kolejne 15 minut zabawy, tym razem w RealDraw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkelf Napisano 13 Marzec 2004 Share Napisano 13 Marzec 2004 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paul_PL Napisano 13 Marzec 2004 Share Napisano 13 Marzec 2004 Daj jeszcze zxe dwa razy po 15 minut i będzie naprawde spoko:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giorgione Napisano 13 Marzec 2004 Share Napisano 13 Marzec 2004 Pistolecik słaby - ale demko na prawde mocne jak na początki:D Tak trzymajcie:D Pozdr Giorgione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paul_PL Napisano 14 Marzec 2004 Share Napisano 14 Marzec 2004 Nie jest źle...demko tez jest spoko-dobry dowód na to ,że FRODO coś( a m,oze nawet wiecej) potrafi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FRODO Napisano 14 Marzec 2004 Autor Share Napisano 14 Marzec 2004 Gun nie jest najlepszy, ponieważ nie jestem grafikem, a gana robiłem dla zabawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FRODO Napisano 14 Marzec 2004 Autor Share Napisano 14 Marzec 2004 a jeszcze jedno, może o 16.30 dodam nowe demko, teraz już nie jestem w stanie napisać (jestem po małej imprezie), zapraszam do ściągnięcia dema Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master Kiełbaster Napisano 14 Marzec 2004 Share Napisano 14 Marzec 2004 Endżin jest wypasik :) Lepsiejszy niż ten od KL :P Chodzi mi na 500 FPS :) ( KL wyciąga 100 :( ) i przy odsuwaniu się dalej zwiększa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
garfield_junior Napisano 15 Marzec 2004 Share Napisano 15 Marzec 2004 A ja bym proponował zrobić onlinowego shootera FPP w stylu Unreala 2k3/2k4. Pierwsza rada: zacznijcie od tworzenia silniku który będzie wydajny, i będzie obsługiwał wiele bajerów graficznych, aby gierka była ładna. Zazwyczaj w amatorskich projektach autorzy zakładają że \"nie grafika, a fabuła i grywalność\", a jak już (o ile) wyjdzie gra, to grafa jest tak archaiczna że szkoda gadać... robicie jakiegoś shootera z tego co widzę, więc fabuła zbyt skomplikowana nie będzie, dlatego od razu popracujcie nad grafiką i optymalizacją(u mnie demko wyciąga ok 560 FPS). I dalej nalegam abyście zrobili onlinowego shootera :) pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anonymous Napisano 15 Marzec 2004 Share Napisano 15 Marzec 2004 przydałoby się jakbyś SRC tych demek również zamieścił... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FRODO Napisano 15 Marzec 2004 Autor Share Napisano 15 Marzec 2004 nowe demo Można postrzelać, ale brak kolizji. http://fcweb.republika.pl/demo3.rar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anonymous Napisano 15 Marzec 2004 Share Napisano 15 Marzec 2004 Nie ustawiłeś ścieżek lokalnych,,, szuka mi pliku c:\\media\\waste.md2 chociaz mam gdzie indizej zainstalowane Nikola Kołodziejczyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FRODO Napisano 15 Marzec 2004 Autor Share Napisano 15 Marzec 2004 już dałem dobry exe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krotki Napisano 15 Marzec 2004 Share Napisano 15 Marzec 2004 Heh ... to twoje 1 demko przypomina mi demo dołączone do pakietu GLScene napisane przez Carlos\'a Arteaga Rivero. Szczeze to tylko przeniosłeś pliki do jednego katalogu i pozmienialeś scieżki - no nie wiem czy powinienes nazywać siebie autorem tego dema ... tak tylko sie czepiam :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
garfield_junior Napisano 15 Marzec 2004 Share Napisano 15 Marzec 2004 wszystko ok, ale dlaczego wałkujesz cały czas jedną planszę i jedną postać? czy nie lepiej zazbrać się za napisanie porządnego enginu będącego w stanie wyświetlić dużą liczbę wielokątów, obsługującego shadery, i zabrać się za tworzenie właściwej gry? No chyba że koncepcja gry będzie taka jak teraz(czyt. brzydka grafika, postacie korzystające z bibliotek quake), bo jak tak to ja wysiadam ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FRODO Napisano 16 Marzec 2004 Autor Share Napisano 16 Marzec 2004 Krótki może i masz racje co do pierwszego dema, do dwóch pozostałych nie możesz się czepiać bo glscena niema przykładu jak zrobić kolizje postaci z innymi, pyzatym w 3 demie dodane jest strzelanie ,a tego już ani w przykładach ,ani w necie nie znajdziesz ,żeby to zrobić musisz mysleć logicznie. Zresztą jak jesteś taki dobry i wszechwiedzący to czemu nie zademonstrujesz nam swojej gry, przecież to takie banalne, czyż nie tak. Pyzatym sztuka nie polega na skopiowaniu kodu ale jego zrozumieniu. Pozdrawiam i czekam na twoją grę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FRODO Napisano 16 Marzec 2004 Autor Share Napisano 16 Marzec 2004 A jeszcze jedno to nie jest mój pierwszy projekt programu pisanego z użyciem glsceny. Widziałem także twój projekt zrobienia gry coś niewiele osób miało ochotę współpracować. Więc jeśli nie masz do powiedzenia czegoś mądrego, pozostań w milczeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi