Napisano 11 Luty 200916 l Mam takie pytanko, jak zrobić taką trawę jak w grze TES IV: Oblivion? Taki mały przykład tu: http://www.cheats.ru/uploaded/e/elderscrolls4oblivion0410.jpg
Napisano 11 Luty 200916 l kilka planów przecinających się pod różnymi kontami z mapą opacity jak na moje oko
Napisano 11 Luty 200916 l Autor To tak jak mi się wydawało. Zatem jeszcze jedno pytanie, używam scatter do losowego rozmieszczenia trawy na plane, jednak umieszczane są po obu jego stronach, tzn na wierzchu i pod spodem. Jak tego uniknąć? Jeszcze jedno jak użyć razem ze scatter modyfikatora bend z losowymi wartościami?
Napisano 12 Luty 200916 l pokaz jakiegoś screena bo u mnie scatter rozmieszcza tylko po wierzchu faców
Napisano 12 Luty 200916 l Autor 3ds Max 9, plane jest niby jednostronny, ale scatter umieszcza elementy na obu co znacznie utrudnia pracę.
Napisano 22 Luty 200916 l U mnie scatter rozmieszcza obiekty tylko po jednej stronie. Ale można go zmusić do tego, aby robił to po obu: w zakładce "transform" w scatterze można ustawić w rotation min 180 w osi X i/lub Y; ustawić w local translation jakaś wartość w Z; lub w translation on a face w N. Powoduje to obrócenie/przesunięcie obiektów na drugą stronę - sprawdź czy nie masz tak u siebie. Co do benda to zwyczajnie go aktywujesz na obiekcie scatter, jeśli Twój plane ma dostateczną ilość polygonów to się ładnie wygnie wraz z trawą:) Pozdrawiam
Napisano 22 Luty 200916 l Mi się widzi, że tu raczej kolega będzie musiał przesunąć pivota bo przy rozmieszczaniu właśnie pivot jest brany pod uwaga i jego położenie. Przy stosowaniu scattera pamiętaj, że nie wypluwa on "prawdziwych" instancji co znaczy tyle, że obiekty typu scatter potrafią nam pożreć naprawdę dużo pamięci - już lepiej particli użyć np. parray :) a jeszcze lepiej użyć pluginu od Petera Watje o nazwie Scatter lub VrayScattera tylko ten drugi 200 ojro kosztuje...pozdro