Napisano 13 Luty 200916 l Witam... Mam zamiar wziąć udział w pewnym konkursie, który ma na celu przedstawienie mojej wizji odnośnie członkostwa w UE. No i mam już taką pewną wizję lecz brakuje jej jeszcze paru szczegółów no i też nie do końca jestem pewny czy to się przyjmie. A więc myślę przedstawić to ze strony gospodarki. Czyli UE powstała m.in. żeby na świecie nie pozwolić dominować takim potęgom jak USA, Rosja czy Japonia. Żeby złączyć się razem i skopać tyłki wszystkim ^^ No i ja sobie obmyśliłem coś takiego, że... Jest jakiś stół czy biurko czy coś tam. Na tym biurku rozwinięty pergamin albo jakiś stary papier z mapą świata (chodzi o to, że cała ta sprawa z dominacją dzieje się na tle światowym), no i bardziej by mi leżało żeby to był pergamin bo on się zwija i w jednej z któryś "rolek" mógłby być wsadzony miecz samurajski (symbol Japonii), z drugiej strony, żeby "rolka" pergaminu się nie zwijała mogłaby być postawiona statuetka Statuy Wolności (symbol USA, choć zastanawiałem się jeszcze nad flagą, lecz trochę za duża i nie wiedziałem gdzie by ją umieścić, nad Coca Colą, lecz to by była niechciana kryptoreklama i hot dogiem lecz to takie mało poważne). Na pergaminie mogłaby gdzieś leżeć wpięta broszka czerwonej gwiazdy z sierpem i młotem (symbol Rosji). I między tym wszystkim na tym pergaminie leżałby stos gwiazdek (symbol gwiazdek z flagi UE) tylko, że nie byłoby ich 12 tylko tyle ile jest aktualnie państw w UE czyli 27 o ile się nie mylę. I każda gwiazdka byłaby w kolorach flag poszczególnych krajów. Co o tym myślicie? ;>
Napisano 13 Luty 200916 l Hm, tylko to mało wizja uczestnictwa w UE, a raczej jakieś twoje satyryczne wyobrażenie świata. Bo co, w stanach lubią flagę, colę i hotdogi, ruscy kochają komusze pamiątki, a my wpatrujemy się w gwiazdki kolorowe? :) Imo, wizją jest coś w tym stylu... Parlament Europejski, w którym europosłowie krzyczą na siebie, albo rzucają znudzeni papierowe samolociki w innych europosłów lub machają tęczowymi flagami i krzyczą do megafonów . ;) Edytowane 13 Luty 200916 l przez RA
Napisano 13 Luty 200916 l Autor Ja uważam, że plakat bądź coś w tym stylu na konkurs powinno właśnie być symboliczne dające do myślenia a nie przedstawiać coś bezpośrednio.
Napisano 13 Luty 200916 l "skopac im tyłki "- a moze cos w stylu wielkiej rzutni z symbolami poszczegolnych krajow (miecz samurajski, sierp i mlot..) i wbite w to gwiazdki- symbolizujace unie (cos jak gra w lotki)
Napisano 13 Luty 200916 l Autor Hmm... No ciekawe, ciekawe nie powiem :) Nawet... Bardzo mnie to zaintrygowało... Ale... Czy to nie będzie takie... hmm... Takie trochę wrogo nastawione? ;/ Bo lotki się rzuca z reguły w kogoś lub coś znienawidzonego, żeby zmotywować się do trafiania...
Napisano 13 Luty 200916 l Trybal: z całym szacunkiem- to jest zbyt banalne. Z takim pomyslem tego nie wygrasz.
Napisano 14 Luty 200916 l Autor http://ec.europa.eu/polska/news/announcements/081201_ue_i_obywatelstwo_pl.htm Hah... Tylko czy szkoły graficzne wchodzą pod grafikę tę o którą nam chodzi? :D Troszkę się kurcze zapędziłem :/
Napisano 14 Luty 200916 l "Ich zadaniem jest narysowanie jednostronicowego komiksu lub rysunku bez słów, ilustrującego koncepcję obywatelstwa w Unii Europejskiej." hmmm , no niby to ja widzialem kilka komiksow zrobionych w 3d ale czy ja wiem...no i jeszcze ten topic - strasznieeeeee ogolny :/
Napisano 14 Luty 200916 l Autor A widziałeś kiedyś sprecyzowany konkurs? ^^ Zrób to i to i już :P Z reguły interpretacja jest dowolna... No ja właśnie raczej myślałem o rysunku/plakacie bo na komiks to już chyba mało czasu zostało...
Napisano 14 Luty 200916 l ...tez nie jestem przekonany co do pomyslu ze stolem i mapa- bo byc moze w ideii UE chodzi o to zeby "skopac tylki" Stanom Zjednoczonym i innym mocarstwom ale watpie by UE chciala promowac wlasnie taki przekaz wsrod obywateli panstw czlonkowskich- choc to byloby na pewno orginalne spojrzenie :). Mysle ze konkurs ma powielac stale eksploatowany wzorzec myslowy - UE laczy ludzi -wszyscy szczesliwi- sielanka.
Napisano 14 Luty 200916 l Tu masz garsc pomyslow - z pewnoscia jest tego wiecej na sieci: http://student.agh.edu.pl/~kmarek/rozne/plakatyPRL.htm
Napisano 15 Luty 200916 l Na pergaminie mogłaby gdzieś leżeć wpięta broszka czerwonej gwiazdy z sierpem i młotem (symbol Rosji) raczej ZSRR ;) ale skoro już lecisz schematami (miecz samurajski), to proponowałbym zamiast gwiazdy z sierpem i młotem, czapkę uszankę, ruscy jak nic. może właśnie podejdź do tego pomysłu satyrycznie? do tego właśnie motyw z hot-dogiem byłby niezły w sumie. Pozdrawiam