mercedesslr Napisano 15 Luty 2009 Napisano 15 Luty 2009 (edytowane) Witam... Chciałbym przedstawić wam mój projekt na zakończenie informatyki, który każdy musi wykonać w moim Liceum Ogólnokształcącym. Temat pracy jest obojętny... jedynym wymaganiem jest użycie komputera.... ;D Praca nad nim zajęła mi około 3 miesięce (głównie popołudniami i późnymi wieczorami). Film w całości wykonałem samodzielnie z wyjątkiem muzyki, którą zapożyczyłem z różnych soundtrack-ów. Głównym celem animacji było połączenie animacji z światem rzeczywistym. Jest to moja pierwsza dłuższa animacja. Do tej pory zajmowałem się głównie modelowaniem i różnymi toturialami (ogólnie poznawanie programu)...więc proszę nie być zbytnio surowym... Zapraszam do oglądania i komentowania. w internecie do ściągnięcia http://rapidshare.com/files/198362437/projekt_3.mpg Edytowane 15 Luty 2009 przez mercedesslr
Gość User190 Napisano 15 Luty 2009 Napisano 15 Luty 2009 Nie jest to może światowy poziom, ale jak na początek to bardzo dobrze. Tzn. chodzi mi głównie o warsztat - reżyserii, itd. praktycznie nie ma :) Miejscami rozjeżdża się 3d z kamerą. Rozwijaj się w tym temacie :) Dobrze, że ktoś w szkołach pozwala na takie zabawy.
mercedesslr Napisano 15 Luty 2009 Autor Napisano 15 Luty 2009 Mam pytanie... gdzie się ustawia miniaturkę zdjęcia tak aby była ona zamiast tego spinacza obok mojego tematu? (może to głupie pytanie ale nie mogę togo znaleźć)... Dzięki wielkie za szczerą opinię ;D
makak Napisano 15 Luty 2009 Napisano 15 Luty 2009 Sympatyczne. Choć Początek nudnawy, minuta czekania aż się coś zacznie dziać. Widzę, że fajne rzeczy się teraz robi w szkołach, ja w swojej na informatyce uczyłem się pisania batchy pod dosem ;) Powodzenia dalej :) pozdrawiam.
wormer Napisano 15 Luty 2009 Napisano 15 Luty 2009 Bardzo dobrze animowane masz te ludziki, co prawda momentami trochę po oczach pewne błędy rażą, ale generalnie z animacją całkiem nieźle ci poszło. Co do zdjęć, to fajnie kamera współgra z grafiką komputerową, ale kiepsko dobrałeś miejsca, mogłeś kręcić gdzieś gdzie podłoga nie jest tak połyskowa, wtedy brak odbić ludzików nie raziłby tak po oczach. Jak na pierwszą animację, to muszę przyznać że na prawdę fajnie ci poszło, chciałbym żeby moja pierwsza animka(jak wreszcie wezmę się porządnie za Mayę) wyglądała tak fajnie. pozdro.
SUPER_OkO Napisano 16 Luty 2009 Napisano 16 Luty 2009 Cos mi sie wydaje, ze nie dokonca to jest twoja animacja postaci. Widac przejscia pomiedzy klipami mc, przynajmniej ja to tak odbieram, no chyba, ze masz naprawde niesamowity talent to przepraszam. Jak na projekt licealny to naprawde calkiem niezle zrobiony pomijajac wszelkie niedociagniecia. Pozdrawiam.
kannu Napisano 16 Luty 2009 Napisano 16 Luty 2009 serwus :) ciesze sie , ze ktos to zauwazyl - z tymi klipami mc. Juz kika takich akcji mielismy na forum, i nie chcialem sie tym razem pierwszy odzywac. Dziwne byloby gdyby wszystko bylo animowane recznie - bo laczenia pomiedzy swietnymi animacyjnie klipami sa na WIDOCZNIE innym poziomie. Nawet jesli sa to laczenia klipow mc, to i tak wyglada to nienajgorzej - ale informacje o klipach mc powinny byc jasne i czytelne. Dodalbym, ze pierwsza minute mozesz calkowice wykasowac z fimy - to jest nudne, a sam filmik wyglada znacznie lepiej . pozdrawiam i zycze powodzenia :)
mercedesslr Napisano 16 Luty 2009 Autor Napisano 16 Luty 2009 Dzięki za opinie ;D Owszem korzystałem z tych plików, ale nie wiedziałem że to takie przestępstwo... przecież częścią używania endorphina jest używanie krótkich gotowych animacji aby potem stworzyć coś oryginalnego... poza tym do każdej animacji wstawiałem dodatkowe siły, zachowania i inne element które oferuje endorphin aby ruch postaci był jak najbardziej jednostkowy i osobisty... Przepraszam że nie wspomniałem o tym w opisie... mój błąd... [na okładce w użytych programach jest wpisany ENDORPHIN więc sądziłem że ludzie domyślą się że robiłem w nim animacje ruchu postaci]
mercedesslr Napisano 16 Luty 2009 Autor Napisano 16 Luty 2009 UMIESZCZAM MÓJ PLAN PRACY (KAŻDY MUSI TAKI NAPISAĆ I ODDAĆ) ABY NIE BYŁO WIĘCEJ ŻADNYCH NIEPOROZUMIEŃ :D 1. Dokonanie animacji postaci w programie Natural Motion Endorphin, a następnie przekonwertowanie ruchów na pliki z rozszerzeniem .bip lub .bhv po ówczesnym ustawieniu wszystkich niezbędnych parametrów. 2. Wymodelowanie modelu postaci w 3ds Max i wgranie do niej wcześniej przygotowane pliki. 3. Nagranie filmów i zdjęć, które potem posłużą nam jako część animacji (dokonanie niezbędnych poprawek w Corel Painter X(OSTROŚCI ROZMAZANIA). 4. Przekonwertowanie nagrań programem JetAudio do plików .avi kodekiem fdd show, z którego odczytaniem nie ma problemów 3ds Max 9. 5. Wymodelowanie miejsc w których kręcone są ujęcia, ustawienie wirtualnych kamer, dodanie świateł (ustawienie cieni), zaimportowanie wcześniej przygotowanych postaci wraz z nakręconymi filmami (posłużenie się materiałem Matte/Shadow Basic) 6. Wyrenderowanie przygotowanych scen przy użyciu silnika Metal Ray RENDER. 7. Przekonwertowanie wyrenderowanych filmów programem RAD video do wygodniejszej dalszej obróbki plików. 8. Edycja video w programie Vegas Movie Studio Platinum 9.0 dopiero poznaje te programy i zapewniam ze większość tych podpunktów była dla mnie dużym wyzwaniem i musiałem się wykazać dużą cierpliwością na ciągle powjawiające się błędy...
mowicz Napisano 16 Luty 2009 Napisano 16 Luty 2009 No w koncu cos o tym czym i ja sie zajmuje - Stickmany. Po 1 jak juz forumowicze powiedzieli, duzo za dlugi wstep, nuda wieje na kilometr. Czasami animacja kuleje, troszke kamerka niekiedy jest tam gdzie nie powinna, ale ogolnie calkem sympatyczne. Jaki masz pc, bo na vimeo widze 184renderu... rany na jakiej maszynie to renderowales i w jakim jestes liceum, bo tez mieszkam w olsztynie i bym sie dowiedzial gdzie na takie cuda pozwalaja ;]
madin Napisano 16 Luty 2009 Napisano 16 Luty 2009 animacje jakoś mi wyglądały dziwnie znajomo, gdyż siedzę w endorphin już od ponad roku xD. Ale reszta nawet niezła, tylko te ludziki jakoś mi dziwnie wyglądają... ;P
mercedesslr Napisano 16 Luty 2009 Autor Napisano 16 Luty 2009 Mój komputer Q6600 3Gh NX8800 GTX 3GB DDR2 800Mhz CL4 Patriot mam tak duży czas renderu ze względu na to że używałem Mental Ray-a. Ponad to cienie jak i oświetlenie było bardzo zaawansowane (chciałem aby było realistyczne) co spowodowało wydłużenie renderu klatki z 15sek do około 2 min (czasami nawet do 6min).... miałem także wyrenderowane sceny których nie użyłem... A co do drugiego pytania to uczęszczam do II LO... ale nasza informatyka nie różni się zbytnio od innych szkół... grafiką interesuję się poza szkołą bo na lekcjach mamy głównie C++ i bazy danych... :/ szczytem osiągnięć graficznych w szkole był GIMP ;D Cieszę się że animacja się podoba, a co do początku to przed pokazem w szkole na pewno pójdę za radą i skrócę jak tylko się da ;D
Rekomendowane odpowiedzi