Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Siema po paru latach nieobecności .. wracam znów do renderingu..

Robie sobie scene Vizka interior. Ustawiam oświetlenie. I mam pytanie.. ustawiłem sobie coś takiego w miare mi się podoba ustawienie światło ładnie wpada.. jednak tak kręce tym słoneczkiem i chciałbym żeby kolorek scian był White :D a nie taka sephia..

Obczajałem na nowo manualnie co słuzy do czego w V-ray'u :D doszedłem co i jak ale teraz kolorek..

GI exponential .. on enviroment w ustawieniach renderu...

Jakieś sugestie jak to mozna dalej zrobić? ja bede walczyl.. ale to jutro po południu a przez nocke ide spać.. moze ktoś mieszka daleko stąd i będzie siedział na forum to coś kopsnie :D

Ustawienia sceny i Kamerki vraya: http://images43.fotosik.pl/81/22f603efec7af0a5.jpg

269dd6b8ae8515df.png

Witam.. starych wyjadaczy :D

Edytowane przez rudylew

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 3,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

słońce vraya świeci na zółto-pomarańczowo, a żeby to ztonować użyj Niebieskiego skylighta. Wnętrz nie oświetla się z zewnątrz tylko słońcem, poza nim jest jeszcze światło rozproszone z atmosfery (czy jak komu wygodniej).

Ja zazwyczaj na początek dobieram barwę skylighta pod gotową scenę i ew. koryguje ją dopiero po dodaniu jakiegoś directa (słońca).

Poza tym to jaki kolor ma materiał w tej scenie ?

Napisano
  • Autor

biały kolor scian jest

i dodaje skylight'a i podcas renderingu wywala mi program :/ i error: Handled exception :/ region 128 cośtam :/

Edytowane przez rudylew

Napisano
  • Autor

c25159d39f85102c.jpg

Dałem tak jak proponowaliście.. Więcej Ozone, mniej Turbidity i podniosłem słoneczko...

Teraz mam w miare to wyglądajace ..

Miałem juz usunąć sun i vraysky .. bo mi maxa zwieszało przy renderingu.. potem w miare progresu zostawiłem suna i dałem vray plane w otworze balkonowym.

Jak widać mamy jakieś przepalenia na scianach i suficie.. podejrzewam ze mam zbyt ciemną kamerkę fizyczną i za ostre światło ?

Shuter speed na 40

Iso na 100

i f-number na 7.0

Napisano

a jaki color mapping? Na tą chwile GI wygląda na mało reprezentatywne ale to chyba wiesz, zamiast zwykłego plejna spróbuj może z enviroment override w ustawieniach vraya.

Napisano

oczywiście... światło powinno się w całą scenkę rozchodzić.. ;)