Napisano 11 Marzec 200916 l Siema po paru latach nieobecności .. wracam znów do renderingu.. Robie sobie scene Vizka interior. Ustawiam oświetlenie. I mam pytanie.. ustawiłem sobie coś takiego w miare mi się podoba ustawienie światło ładnie wpada.. jednak tak kręce tym słoneczkiem i chciałbym żeby kolorek scian był White :D a nie taka sephia.. Obczajałem na nowo manualnie co słuzy do czego w V-ray'u :D doszedłem co i jak ale teraz kolorek.. GI exponential .. on enviroment w ustawieniach renderu... Jakieś sugestie jak to mozna dalej zrobić? ja bede walczyl.. ale to jutro po południu a przez nocke ide spać.. moze ktoś mieszka daleko stąd i będzie siedział na forum to coś kopsnie :D Ustawienia sceny i Kamerki vraya: http://images43.fotosik.pl/81/22f603efec7af0a5.jpg Witam.. starych wyjadaczy :D Edytowane 11 Marzec 200916 l przez rudylew
Napisano 11 Marzec 200916 l słońce vraya świeci na zółto-pomarańczowo, a żeby to ztonować użyj Niebieskiego skylighta. Wnętrz nie oświetla się z zewnątrz tylko słońcem, poza nim jest jeszcze światło rozproszone z atmosfery (czy jak komu wygodniej). Ja zazwyczaj na początek dobieram barwę skylighta pod gotową scenę i ew. koryguje ją dopiero po dodaniu jakiegoś directa (słońca). Poza tym to jaki kolor ma materiał w tej scenie ?
Napisano 11 Marzec 200916 l Autor biały kolor scian jest i dodaje skylight'a i podcas renderingu wywala mi program :/ i error: Handled exception :/ region 128 cośtam :/ Edytowane 11 Marzec 200916 l przez rudylew
Napisano 13 Marzec 200916 l Autor Dałem tak jak proponowaliście.. Więcej Ozone, mniej Turbidity i podniosłem słoneczko... Teraz mam w miare to wyglądajace .. Miałem juz usunąć sun i vraysky .. bo mi maxa zwieszało przy renderingu.. potem w miare progresu zostawiłem suna i dałem vray plane w otworze balkonowym. Jak widać mamy jakieś przepalenia na scianach i suficie.. podejrzewam ze mam zbyt ciemną kamerkę fizyczną i za ostre światło ? Shuter speed na 40 Iso na 100 i f-number na 7.0
Napisano 13 Marzec 200916 l a jaki color mapping? Na tą chwile GI wygląda na mało reprezentatywne ale to chyba wiesz, zamiast zwykłego plejna spróbuj może z enviroment override w ustawieniach vraya.