mirekbini Napisano 31 Marzec 2009 Napisano 31 Marzec 2009 Renderuję łazienke i wychodzą mi straszne szumy, w rQMC noise threshold mam ustawione na 0,025, min samples na 12, a global sub multiplier na 1,5. Jak można zapobiec takich szumów z góry dzięki za pomoc
Luqas87 Napisano 31 Marzec 2009 Napisano 31 Marzec 2009 wrzuć lepiej screena z ustawieniami renderu, no i przykładowy render z szumem, szum szumowi nie równy
Gość Gosc Napisano 31 Marzec 2009 Napisano 31 Marzec 2009 Renderuję łazienke i wychodzą mi straszne szumy, w rQMC noise threshold mam ustawione na 0,025, min samples na 12, a global sub multiplier na 1,5. Jak można zapobiec takich szumów z góry dzięki za pomoc zmien Brute Force'a (a.k.a. Monte Carlo) na LightMapy albo Irradiance jak mniemam lazienka jest slabo doswietlona i musialbys bardzo podbic ustawienia - np. podbic maxsamples do 100-150 i obnizyc threshold do 0,005
mirekbini Napisano 31 Marzec 2009 Autor Napisano 31 Marzec 2009 zmieniłem noise threshold na o,005, pare świateł iesów i dalej szumy :( , silniki mam irr map i light cache, color mapping: exponential.
Gość Gosc Napisano 31 Marzec 2009 Napisano 31 Marzec 2009 zmieniłem noise threshold na o,005, pare świateł iesów i dalej szumy :( , silniki mam irr map i light cache, color mapping: exponential. no to nie wiem skad te szumy, pewnie masz Image Sampler ustawione na QMC, wez przestaw na Adaptive Subdivision
Loki Napisano 31 Marzec 2009 Napisano 31 Marzec 2009 bez obrazków mozna tylko zgadywać czemu masz zaszumiony render. przy IRR + LC moze Ci szumieć zasadniczo kila rzeczy, pokaz render + ustawienia i coś poradzimy
Camel Napisano 1 Kwiecień 2009 Napisano 1 Kwiecień 2009 myślę że SWRSC wie, jak należy odszumić. :) 1
mirekbini Napisano 1 Kwiecień 2009 Autor Napisano 1 Kwiecień 2009 Dalej mam szumy :( ustawienia takie: V-ray image sampler: -adaptive subdivision -catmull rom Irradience map - high Light cache- subdiv 2000, sample 0,01 rQMC sampler: -noise 0,005 -min samples: 16 - global sub: 1,0 Color mapping: Exponential Dark mult: 3,0 bright mult. 2,5 gamma: 1,0 światła: 2 v-ray light : 1 za oknem drugi za kamerą 2 iesy, pod lampkami
mirekbini Napisano 1 Kwiecień 2009 Autor Napisano 1 Kwiecień 2009 Ok SWRC załatwił sprawe, trzeba było zamiast catmull rom zmienic na area. Mam takie pytanko jeszcze, bo zniknęło mi okienko od renderingu, na którym można przerwac render i jest pokazany czas itd. Jak można to odzyskać? pewnie przypadkiem coś wcisnąłem.
mirekbini Napisano 1 Kwiecień 2009 Autor Napisano 1 Kwiecień 2009 nie wyjechało poza ekran bo jak właczam kompa i render od nowa to tez nie ma okienka :/
Rekomendowane odpowiedzi