Napisano 31 Marzec 200916 l Renderuję łazienke i wychodzą mi straszne szumy, w rQMC noise threshold mam ustawione na 0,025, min samples na 12, a global sub multiplier na 1,5. Jak można zapobiec takich szumów z góry dzięki za pomoc
Napisano 31 Marzec 200916 l wrzuć lepiej screena z ustawieniami renderu, no i przykładowy render z szumem, szum szumowi nie równy
Napisano 31 Marzec 200916 l Renderuję łazienke i wychodzą mi straszne szumy, w rQMC noise threshold mam ustawione na 0,025, min samples na 12, a global sub multiplier na 1,5. Jak można zapobiec takich szumów z góry dzięki za pomoc zmien Brute Force'a (a.k.a. Monte Carlo) na LightMapy albo Irradiance jak mniemam lazienka jest slabo doswietlona i musialbys bardzo podbic ustawienia - np. podbic maxsamples do 100-150 i obnizyc threshold do 0,005
Napisano 31 Marzec 200916 l Autor zmieniłem noise threshold na o,005, pare świateł iesów i dalej szumy :( , silniki mam irr map i light cache, color mapping: exponential.
Napisano 31 Marzec 200916 l zmieniłem noise threshold na o,005, pare świateł iesów i dalej szumy :( , silniki mam irr map i light cache, color mapping: exponential. no to nie wiem skad te szumy, pewnie masz Image Sampler ustawione na QMC, wez przestaw na Adaptive Subdivision
Napisano 31 Marzec 200916 l bez obrazków mozna tylko zgadywać czemu masz zaszumiony render. przy IRR + LC moze Ci szumieć zasadniczo kila rzeczy, pokaz render + ustawienia i coś poradzimy
Napisano 1 Kwiecień 200916 l Autor Dalej mam szumy :( ustawienia takie: V-ray image sampler: -adaptive subdivision -catmull rom Irradience map - high Light cache- subdiv 2000, sample 0,01 rQMC sampler: -noise 0,005 -min samples: 16 - global sub: 1,0 Color mapping: Exponential Dark mult: 3,0 bright mult. 2,5 gamma: 1,0 światła: 2 v-ray light : 1 za oknem drugi za kamerą 2 iesy, pod lampkami
Napisano 1 Kwiecień 200916 l Autor Ok SWRC załatwił sprawe, trzeba było zamiast catmull rom zmienic na area. Mam takie pytanko jeszcze, bo zniknęło mi okienko od renderingu, na którym można przerwac render i jest pokazany czas itd. Jak można to odzyskać? pewnie przypadkiem coś wcisnąłem.
Napisano 1 Kwiecień 200916 l Autor nie wyjechało poza ekran bo jak właczam kompa i render od nowa to tez nie ma okienka :/