Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Renderuję łazienke i wychodzą mi straszne szumy, w rQMC noise threshold mam ustawione na 0,025, min samples na 12, a global sub multiplier na 1,5. Jak można zapobiec takich szumów pytajnik.gif

z góry dzięki za pomoc

• Odpowiedzi 13
  • Wyświetleń 1,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

wrzuć lepiej screena z ustawieniami renderu, no i przykładowy render z szumem, szum szumowi nie równy

Napisano
Renderuję łazienke i wychodzą mi straszne szumy, w rQMC noise threshold mam ustawione na 0,025, min samples na 12, a global sub multiplier na 1,5. Jak można zapobiec takich szumów pytajnik.gif

z góry dzięki za pomoc

zmien Brute Force'a (a.k.a. Monte Carlo) na

LightMapy albo Irradiance

jak mniemam lazienka jest slabo doswietlona i musialbys bardzo podbic ustawienia - np. podbic maxsamples do 100-150 i obnizyc threshold do

0,005

Napisano
  • Autor

zmieniłem noise threshold na o,005, pare świateł iesów i dalej szumy :( , silniki mam irr map i light cache, color mapping: exponential.

Napisano
zmieniłem noise threshold na o,005, pare świateł iesów i dalej szumy :( , silniki mam irr map i light cache, color mapping: exponential.

no to nie wiem skad te szumy, pewnie masz Image Sampler

ustawione na QMC, wez przestaw na Adaptive Subdivision

Napisano

bez obrazków mozna tylko zgadywać czemu masz zaszumiony render.

przy IRR + LC moze Ci szumieć zasadniczo kila rzeczy, pokaz render + ustawienia i coś poradzimy

Napisano
  • Autor

Dalej mam szumy :(

ustawienia takie:

V-ray image sampler:

-adaptive subdivision

-catmull rom

Irradience map - high

Light cache- subdiv 2000, sample 0,01

rQMC sampler:

-noise 0,005

-min samples: 16

- global sub: 1,0

Color mapping:

Exponential

Dark mult: 3,0

bright mult. 2,5

gamma: 1,0

światła:

2 v-ray light : 1 za oknem drugi za kamerą

2 iesy, pod lampkami

Napisano
  • Autor

Ok SWRC załatwił sprawe, trzeba było zamiast catmull rom zmienic na area.

Mam takie pytanko jeszcze, bo zniknęło mi okienko od renderingu, na którym można przerwac render i jest pokazany czas itd. Jak można to odzyskać? pewnie przypadkiem coś wcisnąłem.

Napisano
  • Autor

nie wyjechało poza ekran bo jak właczam kompa i render od nowa to tez nie ma okienka :/