PIraT Napisano 9 Kwiecień 2009 Napisano 9 Kwiecień 2009 Witam po krótkiej przerwie ;) Zrobiłem ostatnio ten oto zestaw skórzanych toreb. Blender + Photoshop. Nie wiem czemu ale znowu widać słabo normalkę, nie wspominając o specularze ;/ Od razu mówię że na zielonej torbie wyłączyłem normalmapę, a i tak prawie nie widać różnicy. Liczę na wasze komentarze ;) [/url]
Davegraph Napisano 9 Kwiecień 2009 Napisano 9 Kwiecień 2009 (edytowane) moim zdaniem torby wyglądają dobrze , normalka najlepiej jeśli jest wypalona z HP na LP niż od tej robionej w szopie ale widać że mocna jest i że dużo warstw nakładałeś , mocne elementy normal mapy powinny być tylko te główne , natomiast faktura materiału tj. skóra powinna być delikatna a u Ciebie wszystko jest mocno wycharatane i dlatego normalka jest mało czytelna natomiast spec jest kiepski dlatego słabo widać normalke , Twoja spec mapa jest zbyt ciemna , po jaśnij ją trochę i podkręć kontrast , noj szwy mogły być trochę mniejsze bo nieco ''zasłaniają'' całość. Spróbuj też pobawić się z oświetleniem modelu bo to też ma znaczenie. I popatrz sobie na green channel w normal mapie bo masz chyba odwróconą , Twoje szwy zdaje się są wklęsłe a powinny być raczej wypukłe chyba że już ja całkiem źle widzę :D Edytowane 9 Kwiecień 2009 przez Davegraph
Kruku Napisano 9 Kwiecień 2009 Napisano 9 Kwiecień 2009 Skromna pracka, ogólnie mówiąc jest ok ;] brakuje detalu i charakteru, najmniej podobają mi się tył z tymi paskami (lepiej by było to przepasać prostopadle jednym dużym jasnym pasem) teraz to zostawi i bierz się za całą postać jaskiniowca ;] pozdro
PIraT Napisano 9 Kwiecień 2009 Autor Napisano 9 Kwiecień 2009 Właściwie normalka jest wypalona ze sculpta, potem trochę nałożonych warstw i na to warstwa detalu zrobiona z textury. Co do pasków to to jest bardziej do przypięcia do paska więc chyba taki układ jest najkorzystniejszy ;)
gutekfiutek Napisano 14 Kwiecień 2009 Napisano 14 Kwiecień 2009 Generalnie ok, tylko niezupełnie użyłeś polycount. Można było dużo bardziej skomplikowany obiekt zrobić z takiej gęstej siatki. Nie widać tego ze torba jest "noszona" tzn pooglądaj sobie torby/plecaki - zawsze sie układają w fałdy - bo w środku jest coś ciężkiego, a zaczepione są w 2 punktach. Torba jest zrobiona ze skóry, nie ze stali - powinna się odkształcic. Zrób sobie prsty model człowieka, i spróbuj nałożyć ten plecak na niego. Chyba ze to torba przyczepiana do paska. Bo jeśli plecak - te pętelki są za małe.
PIraT Napisano 14 Kwiecień 2009 Autor Napisano 14 Kwiecień 2009 To bardziej model saszetki, czyli przypinany do pasa. ;)
gutekfiutek Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 Otóż i to: szanowny autor nie poświęcił zbyt długiego czasu na rozeznanie się w saszetkach. A zawsze trzeba na czymś bazować.:)
PIraT Napisano 15 Kwiecień 2009 Autor Napisano 15 Kwiecień 2009 Właściwie to nie do końca, bazowałem na pewnym koncepcie, bodajże z warhammera, który widziałem i chciałem to w miarę podobnie odtworzyć. Nie podam linku gdyż ten obrazek widziadłem raz jedyny. :P
krzys!3k Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 niby spoko ale nie za dużo poly jak na taką saszetkę? można by tu i tam odjąć trochę, jeśli jest przypinana do pasa to chociaż te uchwyty usuń - i tak nie będzie ich widać;)
gutekfiutek Napisano 16 Kwiecień 2009 Napisano 16 Kwiecień 2009 Właściwie to nie do końca, bazowałem na pewnym koncepcie, bodajże z warhammera, który widziałem i chciałem to w miarę podobnie odtworzyć. Nie podam linku gdyż ten obrazek widziadłem raz jedyny. :P Mimo to będę się upierał że trzeba sobie pooglądać podobne obiekty po tożeby wiedzieć jak poprawnie zrobić model. Nawet jak masz koncept, dobrze jest mieć inne obrazki żeby uzupełnić ewentualne w nim braki. Wtedy nie wychodzą rzeczy w stylu "jak sobie wyobrażam saszetkę":) Nawet jak sie robi stylizowane fantasy. I fakt, taka saszetka powinna mieć jakieś 300 tris max.
Rekomendowane odpowiedzi