Napisano 15 Kwiecień 200915 l Witam .. Potrzebuje porady zwiazanej z modelingiem pewnego elementu. Jest to wycinek kuli w ktorym został wytłoczony/wyciety wzór. Model jest juz gotowy -jednak aby osiagnac cel uzylem do tego celu "boolean'a". Tym sposobem otrzymalem zadowalajacy ofekt koncowy, jednak krawedzie wycietego wzoru sa bardzo ostre i nie moge uzyc funkji chamfer aby zaokraglic krawedzie dlatego ze boolean "zniszczył" siatke. oto obiekt:(po booleanie) link: teraz podejscie drugie (bardziej profesionalne- czyli wymodelowac samemu) Mam przygotowana "sfere" mam przygotowany obrys (spline) powierzchni ktora bedzie wytloczona (extrude do wewnatrz) w obiekcie teraz nie wiem jaki bedzie najlepszy sposob aby przeniesc ten obrys na sfere i zrobic "extrude" tego ksztaltu ... Edytowane 15 Kwiecień 200915 l przez palmer
Napisano 15 Kwiecień 200915 l Hej! Łekstruduj, potem wygnij ten wziorek bendem a potem boolujesz. Ciężka sprawa... a masz w maksie ProBooleana w Compound Objects?
Napisano 15 Kwiecień 200915 l Autor hej hej Wlasnie nie chce boleana ....rozwala mi siatke :( Chce to ustronstwo jakos "zrzutowac" /polaczyc z powierzchnia i pozniej extrudowac do wewnatrz -dzieki temu pozniej bede mogl ladnie zaokragluc krawedzie. Jak widac na zalaczonym pierwszym obrazku (patrz link) zrobilem ten obiekt przy uzyciu booleana ... edit Pro moze wiecej ? Edytowane 15 Kwiecień 200915 l przez palmer
Napisano 15 Kwiecień 200915 l ustaw sobie tą linię jako referencję i pokombinuj z CUT przynajmniej dla tych wichajstrów. Tą część okrągłą przecież sam mozesz sobie bez problemu wymodelować. nie ma w 3d studio "IWINbutton" zeby za Ciebie zrobił cały model. względnie mozesz zweldowac po booleanie wierzchołki z jakąś małą wartością (połata dziury) i użyc detriangulatora (skrypt dostępny na http://www.scriptspot.de) do usunięcia trójkątów jakie powstały z booleana, może Ci będzie łatwiej chamferowac wtedy.
Napisano 16 Kwiecień 200915 l Autor detriangulator : dzialajacy link http://www.scriptspot.com/3ds-max/detriangulator :)