Napisano 17 Kwiecień 200915 l Witam, zgodnie z zapowiedziami rozpoczynam minibitwę. Czas trwania: 10 dni - od dzisiaj tj. piątku 17-04-2009 do poniedziałku 27-04-2009. Tematem jest wnętrze z katalogu firmy Bonaldo (o ile się nie mylę to projektantką katalogu była Sylvia Romano, zdjęcia Alberto Narduzzi). Wnętrza pojawiają się także w innych katalogach związanych z meblarstwem. Dla przypomnienia kilka zasad ogólnych: * Ujęcie (kąt widzenia kamery) renderingu końcowego powinien w miarę możliwości zgadzać się z kątem kamery ze zdjęcia referecyjnego. * Każdy użytkownik może przedstawić tylko 3 rendery końcowe. Prezentowane prace nie powinny być większe niż 900px na szerokość oraz 900px na długość. * Należy wskazać dokładnie gdzie znajdują się finałowe renderingi. W tym celu należy napisać wiadomość poprzez PM do prowadzącego z linkiem do postów które te rendery zawierają. Dozwolone są: * Niewielkie zmiany materiałów (np: inna faktura drewna, cementu, inny odcień koloru parkietu etc), oraz wyposażenia (inny kształt foteli, grubość blatu, wyposażenie kuchni etc) * Wariacje oświetleniowe: nocne, dzienne, połączenie obydwu, efekt lampy błyskowej etc. Postprodukcja w programach innych niż do 3d (np: Photoshop, After Effects etc) Zabronione jest: * Korzystanie choćby w części z referencyjnego zdjęcia jako elementów mapowanych pod kamerę (camera mapping) czy wklejanie tych elementów w programie do postprodukcji.
Napisano 17 Kwiecień 200915 l Wpisuję się do bitwy! Dziękuję Ci KaeMS za wiadomośc. Szacunek dla Ciebie i najlepsze życzenia. Do dzieła kochani Panowie, graficy :D
Napisano 17 Kwiecień 200915 l Hmmm.... poniedziałek-wtorek wolne, więc chyba się przyłączę dla relaksu:)
Napisano 18 Kwiecień 200915 l No to panowie ja tez znowu wystartuje :) Mam nadzieje że tym razem więcej osób wystartuje, no i powodzenia dla wszystkich :)
Napisano 18 Kwiecień 200915 l Autor Witam. Widzę, że odzew jest :) Jak jeszcze kilka osób podleczy kaca po piątkowych imprezach to także dołączą. Mi się delikatnie zmieniły plany (jak zwykle klient "na wczoraj") ale najpóźniej w polowie tygodnia wrzucę pierwsze obrazki a cały czas czuwam i czekam na pierwsze widoki. Powodzenia :)
Napisano 18 Kwiecień 200915 l No jak się uda, postaram się coś wrzucić, ale kanapy nie czuję się na siłach rzeźbić...
Napisano 18 Kwiecień 200915 l Hihi..Mkeruj ładny zielony :D No to Panowie ja tez zawalczę, bo ostatnio się coś nudzę.
Napisano 18 Kwiecień 200915 l TO i ja wezmę 1 raz udział, poprzednie tylko obserwowałem i kibicowałem, jak narazie mam tyle...
Napisano 18 Kwiecień 200915 l No ja nie powalczę bo mam festiwal. Cieszę się jednak, że coś tu ruszyło :)
Napisano 18 Kwiecień 200915 l Wrzucam! :D Jeszcze się muszę uporać z geometrią pod kamerę i zrobić teksturki oraz fajne modele. Kanapa 100% z boxa, splajnów i cylindrów, bevele i deform paint.I dołożyć poprawki do kształtów.
Napisano 18 Kwiecień 200915 l Autor Duna, drobna poprawka: to nie jest drewno a konstrukcje stalowe malowane na brąz. Jest tam także "dziura w podlodze" teoretycznie nie widoczna ale wpada przez nią światło.
Napisano 18 Kwiecień 200915 l oj będzie ciężko ale bede walczył pozdro! na 1 dzien zmagań koniec (down)ps: Kurde KaeMS, w czas żeś dał to ^^ Edytowane 18 Kwiecień 200915 l przez tob01
Napisano 19 Kwiecień 200915 l O, KaeMS, widzę, że dysponujesz materiałami, zarzuć więcej, będzie łatwiej ze światłem. tob01, jest nieźle, tylko podłoga ssie. Dunablaster - w maxwellu robisz?
Napisano 19 Kwiecień 200915 l Nie wiem czy ktoś inny poza organizatorem może wrzucać referencje dlatego też moge powiedzieć tyle że sofa nazywa się Pierrot King Cow. Mam nadzieje że będziecie wiedzieć co dalej zrobić :P
Napisano 19 Kwiecień 200915 l Autor Dorzucam jeszcze kilka fotek pierrota i samego fragmentu studio. Druga fotka to piętro studio - tłumaczy pochodzenie plamy światła w prawym górnym rogu zdjęcia właściwego. Akurat w tym studio najmniej ujęć się powtarza (w tym miejscu chyba tylko te dwa zrobili). tob01 - bardzo ładnie się to zapowiada. Popraw konstrukcję schodów, tam są ceowniki a nie belki. Podobnie z sofą ale to już skontrolujesz ze zdjęciami, które właśnie dołączyłem. Łączenia między elementami wylewki także potrzebują lekkiej korekty. Edytowane 19 Kwiecień 200915 l przez KaeMS
Napisano 19 Kwiecień 200915 l lece dalej :P mam małe problemy z zasilaczem i często mi lubi się PC wyłączyć jak renderuje a później savy nie dzialają itd, wiec troche sie idzie wkurzyć
Napisano 19 Kwiecień 200915 l Autor Widać brak tej ściany po lewej. W sumie bardziej go "czuć" bo widać jej być nie powinno ale światło będzie się inaczej rozkładało jak ona tam będzie. Strasznie widoczne te łączenia na podłodze.
Napisano 20 Kwiecień 200915 l ja nie mogę skojarzyć skąd ta lampa, nie wiem jak zrobic model :( Referka niewyraźna :( Postawiłem inną lampę, fotel ten sam, dziurę moze uwzględnię. Cholera, nie zrobię lampy, bo nie mam jej referki i nie mogę znaleźć. Za refy kanapy wielkie dzięki, ale nie chce mi się zmieniać ;/ A to skad te płytki? :) Schody pierwszy raz widzę żeby były z metalu takie cienkie płaty :D Mam update, ale na razie to tajemnica, bo zapomniałem wziąć pendriwka :/ EDIT: Spoko że ja widzę nowe refki, ściągam sobie :)) Dunablaster - w maxwellu robisz? Nie. To jest rendzik na bardzo szybciutko poniżej minuty w V-Ray dla podglądu. Stąd takie ziarno. Ostatnio nauczyłem się zrobić klasowej jakość render przy LC i odszumianiu DMC oraz antialias Catmull-Rom. W scenie są lampy wiszące na suficie, zwisają z desek na nim. Skoro KaeMS dorzucił więcej refer, będę się naprawdę starał. Pozdrowienia i moc dla Wszystkich! :) Edytowane 20 Kwiecień 200915 l przez Camel
Napisano 21 Kwiecień 200915 l to moje ostatnie wypociny, i mam jeszcze pytanie, czy ostateczy render może być w takiej rozdzielczości czy musi być większy, bo podany jest tylko max900px a nie minimum pozdro
Napisano 21 Kwiecień 200915 l Autor Myślę, że przydałoby się żeby był większy - tym bardziej, że ci to naprawdę przyjemnie wychodzi. Poza tym, że szafka powinna być jaśniejsza i ciut przy ciemno na schodach to moim zdaniem v.good :)
Napisano 21 Kwiecień 200915 l Metal jakiś nie metal.. ja dałem juz lepszy materiał, odbija rozmyte światło, kolor bazuje się na mtl metalu z referki. Nareszcie się wezmę za lampę :P Dziura świetlna z sufitu jeszcze do zrobienia, mam problem z tym (skylight wlatuje bardzo mocny, a jak zamiast skylighta będzie świecący plane, to zepsuje dobre wrażenie w scenie. Jakoś sobie spróbuję poradzić... :( ) Dechy na schodach celowo pogrubiłem co niebawem pokażę. Kanciapa bez zmian... Szafka + jakieś fajne bzdety będą.
Napisano 22 Kwiecień 200915 l Autor Duna, zanim zaczniesz wypowiadać kwestie typu : "Ja dałem lepszy ..." , "ja zrobiłem lepiej ..." , "moje ustawienia są lepsze ..." pokaż, że coś faktycznie potrafisz. Proponuję zdobyć kilka lat doświadczenia - z doświadczeniem przyjdzie nie tylko umiejętność samooceny ale także odechce ci się: 1-pisać nie sprawdzonych bzdur; 2- zabierać głos w sprawach na kórych się nie znasz; 3-poprawiania ludzi, którzy mają kilkukrotnie więcej doświadczenia niż ty. Nie piszę tego po to, żeby cię urazić. Po prostu przeczytałem już naprawdę sporą ilość twoich postów - przy niektórych byłem w ciężkim szoku, że można coś takiego w ogóle wymyślić. Udało ci się zająć pozycję forumowego spamera i lamera a nie sądzę żeby ci na tym akurat zależało.
Napisano 22 Kwiecień 200915 l dla tych dopiero zaczynających http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=58580 jak co to skasuje
Napisano 22 Kwiecień 200915 l Duna, zanim zaczniesz wypowiadać kwestie typu : "Ja dałem lepszy ..." , "ja zrobiłem lepiej ..." , "moje ustawienia są lepsze ..." pokaż, że coś faktycznie potrafisz. Proponuję zdobyć kilka lat doświadczenia - z doświadczeniem przyjdzie nie tylko umiejętność samooceny ale także odechce ci się: 1-pisać nie sprawdzonych bzdur; 2- zabierać głos w sprawach na kórych się nie znasz; 3-poprawiania ludzi, którzy mają kilkukrotnie więcej doświadczenia niż ty. Nie piszę tego po to, żeby cię urazić. Po prostu przeczytałem już naprawdę sporą ilość twoich postów - przy niektórych byłem w ciężkim szoku, że można coś takiego w ogóle wymyślić. Udało ci się zająć pozycję forumowego spamera i lamera a nie sądzę żeby ci na tym akurat zależało. No nie zależało mi na spamowaniu i lamowaniu.. A tak gadam, bo nie miałem ze sobą pendriwa, aby po prostu wrzucić obrazek :( Bawiłem się 3d sześc lat, ale zaczynałem od głupiego programu, na którym sporo straciłem >> Anim8or >> A co do max3d.pl. bilans jest taki, że założyłem konto w 2007 chyba a dopiero na początku 2009 zaangażowałem się jako forumowicz i z tym tak psychicznie na mnie odwaliło, że zaraz zalało aż ponad 500 postów! :(
Napisano 23 Kwiecień 200915 l Widzisz Duna, Tobie odwaliło a my musimy czytać te Twoje bzdury. Od kiedy zacząłeś się udzielać moje zadowolenie z przeglądania forum spadło o kilka punktów i zacząłem sobie cenić wątki w których nie zabierasz głosu. KaeMS bardzo ładnie to ujął. A ja dodam, że z połączenie lamera i spamera to już naprawdę tragedia. Przemyśl to.
Napisano 23 Kwiecień 200915 l Spokojnie panowie :) Z klasą, z klasą. To jest wątek o pracach czy osobiste wylewanie żali? :) Dunablaster: pisząc "moje lepsze", "ja lepszy ustawiłem" skazujesz się na wygnanie. Nikt nie chce mieć do czynienia z wywyższającymi się chojrakami. A metal masz kiepski, daleko mu do wzorca referkowego, jesli mam być szczery. KaeMS: nie oceniaj ludzi po pisanych postach. Sam się kiedyś na to naciąłem i do dzisiaj żałuję ;) Kacper i SFlogic: to dla was panowie ;) ogólnie proszę o jakieś zachowanie powagi, wrzucanie prac, porady i tak jak zwykle. aj?
Napisano 23 Kwiecień 200915 l Nie no dobra. Skończyłem z megalomanią i postanowiłem sobie ulżyć oraz odmienić swoje mentalne wnętrze. Dziękuję za krytykę i wrzucam :D (maślane oczęta mam...) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za krytykę mkeruja ( na gg ), więc większe puszyste poduszki, ale białe, lepszy materiał płytek no i lampę trza zmienić, ale refki są niewyrażne i nie orientuję się :( Edytowane 23 Kwiecień 200915 l przez Camel
Napisano 23 Kwiecień 200915 l lampę trza zmienić, ale refki są niewyrażne i nie orientuję się :( a co tam masz do orientowania? przecież widać to co widać i to trzeba wymodelować, troche improwizacji.
Napisano 23 Kwiecień 200915 l a co tam masz do orientowania? przecież widać to co widać i to trzeba wymodelować, troche improwizacji. Bez kitu, ja ślepy jestem :) Gdzie w końcu wyraźniejsze refki? Mimo to spróbuję, bo już mam za sobą kawałek refkowej lampy...
Napisano 23 Kwiecień 200915 l Autor Nie wiem czy pamiętacie bo wy chyba trochę młodsi jesteście ale za czasów komuny (chyba schyłek - może już 90-91 rok) modne były takie paskudne lampki na biurka. Paskudne było przede wszystkim wykonanie bo w polskiej wersji dobra stal zastąpiono kiepską blachą, sprężynami, które dość szybko pękały a najbardziej drażniące (dla mnie osobiście) było mocowanie żarówki, które najzwyczajniej w świecie się topiło a jeśli nawet nie stopiło się (2 wersja) to wręcz rozpadało się w ręce przy zmianie żarówek. Piszę o tym, bo te lampki są "podobne" - tyle tylko, że solidne i na stojanie na kółkach. Chyba w 84 miałem takie paskudztwo ... nie pamiętam dokładnie który to był rok :( skleroza nie boli.
Napisano 24 Kwiecień 200915 l ja jestem z 1991 roku :D Ciekawie to opisałeś, statomodna lampa, ale cóź, muszę zwizkować :)
Napisano 25 Kwiecień 200915 l To je finał. Taki jaki ma być na mini. Lampa oparta na bazie refki jest wytworem leniucha (czyt. nie potrafilem sie lepiej nameczyc przy modelowaniu) ;/ ale będe mądrzejszy na przyszłość. Muszę przyznać że to mój pierwszy sukces wizualizacyjny interiora... Szczerze mówiąc nudno mi bez lamp na metalowych belach pod sufitem, dlatego je dałem, a jeśli chodzi o schody i ten cały w ogóle metal - nie podoba mi się taki ciemny, więc na wizce jest co innego :) Mam jeszcze oryginał liczony w 2h obraz 1620x200 px ale imageshack odmawia mi posłuszeństwa :( Edytowane 25 Kwiecień 200915 l przez Camel
Napisano 26 Kwiecień 200915 l Do kiedy trwa ta bitwa? Bo może jeszcze zdążę, miałam najpierw za duzo pracy a teraz choroba mnie zmogla i dlatego nie zrobiłam nic...hmm..
Napisano 26 Kwiecień 200915 l Do kiedy trwa ta bitwa? Bo może jeszcze zdążę, miałam najpierw za duzo pracy a teraz choroba mnie zmogla i dlatego nie zrobiłam nic...hmm.. Czas trwania: 10 dni - od dzisiaj tj. piątku 17-04-2009 do poniedziałku 27-04-2009. :) Pierwszy post w tym temacie ^^ A tak ogólnie to sie ze swiatłem mecze i mi się render popsuł :( Ale może do jutra dam rade :]
Napisano 26 Kwiecień 200915 l wiem, że kiepsko, ale to moja 2ga wizka w życiu, więc praktycznie nie mam doświadczenia w tym. No cóż, jest jak jest. Chyba finał, bo raczej tego męczyć już nie będe...
Napisano 26 Kwiecień 200915 l No i ładnie jest :) napewno lepiej od mojej która jeszcze nie jest skończona :)
Napisano 26 Kwiecień 200915 l Autor tob01 - bardzo ładnie, żeby wyszło perfekt musiałbyś powalczyć z materiałami ścian i sufitów. Trzeba tam pomalować (ściana nie jest czysto biała). Neiraa, WilL - myślę, że można przedłużyć czas trwania bitwy. Tu musieliby się wszyscy wypowiedzieć. Jeśli o mnie chodzi, to jestem przysypany do tego stopnia, że może za jakieś 2-3 tygodnie będę miał chwilę żeby cokolwiek na luzie zrobić, więc odpadłem (mimo szczerych chęci).
Napisano 26 Kwiecień 200915 l Mi ze 2-3 dni by się przydały, bo dopiero dzisiaj zaczęłam dłubać, a że miewam gorączkę co jakiś czas, to słabo mi idzie. Szkoda KaeMS, Mkeruj, że nie dacie rady. Może jednak? Tu mało jest roboty.
Napisano 26 Kwiecień 200915 l Gratulacje tob01 bo ja jestem za ślepy na mocno skompresowane i o niskich rozdziałkach refki :) czekam na jutrzejsze wyniki :)
Napisano 26 Kwiecień 200915 l Kiepskiej baletnicy przeszkadza i rąbek spódnicy. ----------- Tob01 - fajnie to wykombinowałeś... ale te lampki jakoś nie siedzą IMHO. pozdrawiam.
Napisano 26 Kwiecień 200915 l Autor Roboty niby niewiele ale ja dłubię biurowiec (26 wnętrz + anima) przy piekielnie ciasnym terminie i czasu na sen brakuje.
Napisano 27 Kwiecień 200915 l To do kiedy jest bitwa? Przedłużamy czy nie, bo nie wiem czy mam to dłubać, gorączka mi spadła.
Napisano 27 Kwiecień 200915 l Neiraa, rób może tą scenkę, nie pytaj, organizator litościwie przedłuży termin, w odpowiednim czasie zdążysz :) Za mało osób walczy, jak na moje oko :D Trzymamy za Ciebie kciuki.