KaeMS Napisano 17 Kwiecień 2009 Share Napisano 17 Kwiecień 2009 Witam, zgodnie z zapowiedziami rozpoczynam minibitwę. Czas trwania: 10 dni - od dzisiaj tj. piątku 17-04-2009 do poniedziałku 27-04-2009. Tematem jest wnętrze z katalogu firmy Bonaldo (o ile się nie mylę to projektantką katalogu była Sylvia Romano, zdjęcia Alberto Narduzzi). Wnętrza pojawiają się także w innych katalogach związanych z meblarstwem. Dla przypomnienia kilka zasad ogólnych: * Ujęcie (kąt widzenia kamery) renderingu końcowego powinien w miarę możliwości zgadzać się z kątem kamery ze zdjęcia referecyjnego. * Każdy użytkownik może przedstawić tylko 3 rendery końcowe. Prezentowane prace nie powinny być większe niż 900px na szerokość oraz 900px na długość. * Należy wskazać dokładnie gdzie znajdują się finałowe renderingi. W tym celu należy napisać wiadomość poprzez PM do prowadzącego z linkiem do postów które te rendery zawierają. Dozwolone są: * Niewielkie zmiany materiałów (np: inna faktura drewna, cementu, inny odcień koloru parkietu etc), oraz wyposażenia (inny kształt foteli, grubość blatu, wyposażenie kuchni etc) * Wariacje oświetleniowe: nocne, dzienne, połączenie obydwu, efekt lampy błyskowej etc. Postprodukcja w programach innych niż do 3d (np: Photoshop, After Effects etc) Zabronione jest: * Korzystanie choćby w części z referencyjnego zdjęcia jako elementów mapowanych pod kamerę (camera mapping) czy wklejanie tych elementów w programie do postprodukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camel Napisano 17 Kwiecień 2009 Share Napisano 17 Kwiecień 2009 Wpisuję się do bitwy! Dziękuję Ci KaeMS za wiadomośc. Szacunek dla Ciebie i najlepsze życzenia. Do dzieła kochani Panowie, graficy :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Touch Napisano 17 Kwiecień 2009 Share Napisano 17 Kwiecień 2009 Hmmm.... poniedziałek-wtorek wolne, więc chyba się przyłączę dla relaksu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sand Napisano 17 Kwiecień 2009 Share Napisano 17 Kwiecień 2009 o fajne. może spróbuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WilL Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 No to panowie ja tez znowu wystartuje :) Mam nadzieje że tym razem więcej osób wystartuje, no i powodzenia dla wszystkich :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaeMS Napisano 18 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2009 Witam. Widzę, że odzew jest :) Jak jeszcze kilka osób podleczy kaca po piątkowych imprezach to także dołączą. Mi się delikatnie zmieniły plany (jak zwykle klient "na wczoraj") ale najpóźniej w polowie tygodnia wrzucę pierwsze obrazki a cały czas czuwam i czekam na pierwsze widoki. Powodzenia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkeruj Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 No jak się uda, postaram się coś wrzucić, ale kanapy nie czuję się na siłach rzeźbić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkeruj Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 Żeby zmotywować resztę - wrzucam moje wypociny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neiraa Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 Hihi..Mkeruj ładny zielony :D No to Panowie ja tez zawalczę, bo ostatnio się coś nudzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tob01 Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 TO i ja wezmę 1 raz udział, poprzednie tylko obserwowałem i kibicowałem, jak narazie mam tyle... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFlogic Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 No ja nie powalczę bo mam festiwal. Cieszę się jednak, że coś tu ruszyło :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camel Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 Wrzucam! :D Jeszcze się muszę uporać z geometrią pod kamerę i zrobić teksturki oraz fajne modele. Kanapa 100% z boxa, splajnów i cylindrów, bevele i deform paint.I dołożyć poprawki do kształtów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaeMS Napisano 18 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2009 Duna, drobna poprawka: to nie jest drewno a konstrukcje stalowe malowane na brąz. Jest tam także "dziura w podlodze" teoretycznie nie widoczna ale wpada przez nią światło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tob01 Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 (edytowane) oj będzie ciężko ale bede walczył pozdro! na 1 dzien zmagań koniec (down)ps: Kurde KaeMS, w czas żeś dał to ^^ Edytowane 18 Kwiecień 2009 przez tob01 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaeMS Napisano 18 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2009 Jako małe ułatwienie wrzucam rysunki sofy i inne jej zdjęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkeruj Napisano 19 Kwiecień 2009 Share Napisano 19 Kwiecień 2009 O, KaeMS, widzę, że dysponujesz materiałami, zarzuć więcej, będzie łatwiej ze światłem. tob01, jest nieźle, tylko podłoga ssie. Dunablaster - w maxwellu robisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WilL Napisano 19 Kwiecień 2009 Share Napisano 19 Kwiecień 2009 Nie wiem czy ktoś inny poza organizatorem może wrzucać referencje dlatego też moge powiedzieć tyle że sofa nazywa się Pierrot King Cow. Mam nadzieje że będziecie wiedzieć co dalej zrobić :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaeMS Napisano 19 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 19 Kwiecień 2009 (edytowane) Dorzucam jeszcze kilka fotek pierrota i samego fragmentu studio. Druga fotka to piętro studio - tłumaczy pochodzenie plamy światła w prawym górnym rogu zdjęcia właściwego. Akurat w tym studio najmniej ujęć się powtarza (w tym miejscu chyba tylko te dwa zrobili). tob01 - bardzo ładnie się to zapowiada. Popraw konstrukcję schodów, tam są ceowniki a nie belki. Podobnie z sofą ale to już skontrolujesz ze zdjęciami, które właśnie dołączyłem. Łączenia między elementami wylewki także potrzebują lekkiej korekty. Edytowane 19 Kwiecień 2009 przez KaeMS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 19 Kwiecień 2009 Share Napisano 19 Kwiecień 2009 też się dołączę :_) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tob01 Napisano 19 Kwiecień 2009 Share Napisano 19 Kwiecień 2009 lece dalej :P mam małe problemy z zasilaczem i często mi lubi się PC wyłączyć jak renderuje a później savy nie dzialają itd, wiec troche sie idzie wkurzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaeMS Napisano 19 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 19 Kwiecień 2009 Widać brak tej ściany po lewej. W sumie bardziej go "czuć" bo widać jej być nie powinno ale światło będzie się inaczej rozkładało jak ona tam będzie. Strasznie widoczne te łączenia na podłodze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camel Napisano 20 Kwiecień 2009 Share Napisano 20 Kwiecień 2009 (edytowane) ja nie mogę skojarzyć skąd ta lampa, nie wiem jak zrobic model :( Referka niewyraźna :( Postawiłem inną lampę, fotel ten sam, dziurę moze uwzględnię. Cholera, nie zrobię lampy, bo nie mam jej referki i nie mogę znaleźć. Za refy kanapy wielkie dzięki, ale nie chce mi się zmieniać ;/ A to skad te płytki? :) Schody pierwszy raz widzę żeby były z metalu takie cienkie płaty :D Mam update, ale na razie to tajemnica, bo zapomniałem wziąć pendriwka :/ EDIT: Spoko że ja widzę nowe refki, ściągam sobie :)) Dunablaster - w maxwellu robisz? Nie. To jest rendzik na bardzo szybciutko poniżej minuty w V-Ray dla podglądu. Stąd takie ziarno. Ostatnio nauczyłem się zrobić klasowej jakość render przy LC i odszumianiu DMC oraz antialias Catmull-Rom. W scenie są lampy wiszące na suficie, zwisają z desek na nim. Skoro KaeMS dorzucił więcej refer, będę się naprawdę starał. Pozdrowienia i moc dla Wszystkich! :) Edytowane 20 Kwiecień 2009 przez Camel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tob01 Napisano 21 Kwiecień 2009 Share Napisano 21 Kwiecień 2009 to moje ostatnie wypociny, i mam jeszcze pytanie, czy ostateczy render może być w takiej rozdzielczości czy musi być większy, bo podany jest tylko max900px a nie minimum pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaeMS Napisano 21 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 21 Kwiecień 2009 Myślę, że przydałoby się żeby był większy - tym bardziej, że ci to naprawdę przyjemnie wychodzi. Poza tym, że szafka powinna być jaśniejsza i ciut przy ciemno na schodach to moim zdaniem v.good :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camel Napisano 21 Kwiecień 2009 Share Napisano 21 Kwiecień 2009 Metal jakiś nie metal.. ja dałem juz lepszy materiał, odbija rozmyte światło, kolor bazuje się na mtl metalu z referki. Nareszcie się wezmę za lampę :P Dziura świetlna z sufitu jeszcze do zrobienia, mam problem z tym (skylight wlatuje bardzo mocny, a jak zamiast skylighta będzie świecący plane, to zepsuje dobre wrażenie w scenie. Jakoś sobie spróbuję poradzić... :( ) Dechy na schodach celowo pogrubiłem co niebawem pokażę. Kanciapa bez zmian... Szafka + jakieś fajne bzdety będą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaeMS Napisano 22 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2009 Duna, zanim zaczniesz wypowiadać kwestie typu : "Ja dałem lepszy ..." , "ja zrobiłem lepiej ..." , "moje ustawienia są lepsze ..." pokaż, że coś faktycznie potrafisz. Proponuję zdobyć kilka lat doświadczenia - z doświadczeniem przyjdzie nie tylko umiejętność samooceny ale także odechce ci się: 1-pisać nie sprawdzonych bzdur; 2- zabierać głos w sprawach na kórych się nie znasz; 3-poprawiania ludzi, którzy mają kilkukrotnie więcej doświadczenia niż ty. Nie piszę tego po to, żeby cię urazić. Po prostu przeczytałem już naprawdę sporą ilość twoich postów - przy niektórych byłem w ciężkim szoku, że można coś takiego w ogóle wymyślić. Udało ci się zająć pozycję forumowego spamera i lamera a nie sądzę żeby ci na tym akurat zależało. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 22 Kwiecień 2009 Share Napisano 22 Kwiecień 2009 dla tych dopiero zaczynających http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=58580 jak co to skasuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camel Napisano 22 Kwiecień 2009 Share Napisano 22 Kwiecień 2009 Duna, zanim zaczniesz wypowiadać kwestie typu : "Ja dałem lepszy ..." , "ja zrobiłem lepiej ..." , "moje ustawienia są lepsze ..." pokaż, że coś faktycznie potrafisz. Proponuję zdobyć kilka lat doświadczenia - z doświadczeniem przyjdzie nie tylko umiejętność samooceny ale także odechce ci się: 1-pisać nie sprawdzonych bzdur; 2- zabierać głos w sprawach na kórych się nie znasz; 3-poprawiania ludzi, którzy mają kilkukrotnie więcej doświadczenia niż ty. Nie piszę tego po to, żeby cię urazić. Po prostu przeczytałem już naprawdę sporą ilość twoich postów - przy niektórych byłem w ciężkim szoku, że można coś takiego w ogóle wymyślić. Udało ci się zająć pozycję forumowego spamera i lamera a nie sądzę żeby ci na tym akurat zależało. No nie zależało mi na spamowaniu i lamowaniu.. A tak gadam, bo nie miałem ze sobą pendriwa, aby po prostu wrzucić obrazek :( Bawiłem się 3d sześc lat, ale zaczynałem od głupiego programu, na którym sporo straciłem >> Anim8or >> A co do max3d.pl. bilans jest taki, że założyłem konto w 2007 chyba a dopiero na początku 2009 zaangażowałem się jako forumowicz i z tym tak psychicznie na mnie odwaliło, że zaraz zalało aż ponad 500 postów! :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFlogic Napisano 23 Kwiecień 2009 Share Napisano 23 Kwiecień 2009 Widzisz Duna, Tobie odwaliło a my musimy czytać te Twoje bzdury. Od kiedy zacząłeś się udzielać moje zadowolenie z przeglądania forum spadło o kilka punktów i zacząłem sobie cenić wątki w których nie zabierasz głosu. KaeMS bardzo ładnie to ujął. A ja dodam, że z połączenie lamera i spamera to już naprawdę tragedia. Przemyśl to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 23 Kwiecień 2009 Share Napisano 23 Kwiecień 2009 Spokojnie panowie :) Z klasą, z klasą. To jest wątek o pracach czy osobiste wylewanie żali? :) Dunablaster: pisząc "moje lepsze", "ja lepszy ustawiłem" skazujesz się na wygnanie. Nikt nie chce mieć do czynienia z wywyższającymi się chojrakami. A metal masz kiepski, daleko mu do wzorca referkowego, jesli mam być szczery. KaeMS: nie oceniaj ludzi po pisanych postach. Sam się kiedyś na to naciąłem i do dzisiaj żałuję ;) Kacper i SFlogic: to dla was panowie ;) ogólnie proszę o jakieś zachowanie powagi, wrzucanie prac, porady i tak jak zwykle. aj? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaeMS Napisano 23 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 23 Kwiecień 2009 Racja Tweety, święta racja. Chyba mnie poniosło czy coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camel Napisano 23 Kwiecień 2009 Share Napisano 23 Kwiecień 2009 (edytowane) Nie no dobra. Skończyłem z megalomanią i postanowiłem sobie ulżyć oraz odmienić swoje mentalne wnętrze. Dziękuję za krytykę i wrzucam :D (maślane oczęta mam...) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za krytykę mkeruja ( na gg ), więc większe puszyste poduszki, ale białe, lepszy materiał płytek no i lampę trza zmienić, ale refki są niewyrażne i nie orientuję się :( Edytowane 23 Kwiecień 2009 przez Camel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tob01 Napisano 23 Kwiecień 2009 Share Napisano 23 Kwiecień 2009 lampę trza zmienić, ale refki są niewyrażne i nie orientuję się :( a co tam masz do orientowania? przecież widać to co widać i to trzeba wymodelować, troche improwizacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camel Napisano 23 Kwiecień 2009 Share Napisano 23 Kwiecień 2009 a co tam masz do orientowania? przecież widać to co widać i to trzeba wymodelować, troche improwizacji. Bez kitu, ja ślepy jestem :) Gdzie w końcu wyraźniejsze refki? Mimo to spróbuję, bo już mam za sobą kawałek refkowej lampy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaeMS Napisano 23 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 23 Kwiecień 2009 Nie wiem czy pamiętacie bo wy chyba trochę młodsi jesteście ale za czasów komuny (chyba schyłek - może już 90-91 rok) modne były takie paskudne lampki na biurka. Paskudne było przede wszystkim wykonanie bo w polskiej wersji dobra stal zastąpiono kiepską blachą, sprężynami, które dość szybko pękały a najbardziej drażniące (dla mnie osobiście) było mocowanie żarówki, które najzwyczajniej w świecie się topiło a jeśli nawet nie stopiło się (2 wersja) to wręcz rozpadało się w ręce przy zmianie żarówek. Piszę o tym, bo te lampki są "podobne" - tyle tylko, że solidne i na stojanie na kółkach. Chyba w 84 miałem takie paskudztwo ... nie pamiętam dokładnie który to był rok :( skleroza nie boli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camel Napisano 24 Kwiecień 2009 Share Napisano 24 Kwiecień 2009 ja jestem z 1991 roku :D Ciekawie to opisałeś, statomodna lampa, ale cóź, muszę zwizkować :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camel Napisano 25 Kwiecień 2009 Share Napisano 25 Kwiecień 2009 (edytowane) To je finał. Taki jaki ma być na mini. Lampa oparta na bazie refki jest wytworem leniucha (czyt. nie potrafilem sie lepiej nameczyc przy modelowaniu) ;/ ale będe mądrzejszy na przyszłość. Muszę przyznać że to mój pierwszy sukces wizualizacyjny interiora... Szczerze mówiąc nudno mi bez lamp na metalowych belach pod sufitem, dlatego je dałem, a jeśli chodzi o schody i ten cały w ogóle metal - nie podoba mi się taki ciemny, więc na wizce jest co innego :) Mam jeszcze oryginał liczony w 2h obraz 1620x200 px ale imageshack odmawia mi posłuszeństwa :( Edytowane 25 Kwiecień 2009 przez Camel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neiraa Napisano 26 Kwiecień 2009 Share Napisano 26 Kwiecień 2009 Do kiedy trwa ta bitwa? Bo może jeszcze zdążę, miałam najpierw za duzo pracy a teraz choroba mnie zmogla i dlatego nie zrobiłam nic...hmm.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WilL Napisano 26 Kwiecień 2009 Share Napisano 26 Kwiecień 2009 Do kiedy trwa ta bitwa? Bo może jeszcze zdążę, miałam najpierw za duzo pracy a teraz choroba mnie zmogla i dlatego nie zrobiłam nic...hmm.. Czas trwania: 10 dni - od dzisiaj tj. piątku 17-04-2009 do poniedziałku 27-04-2009. :) Pierwszy post w tym temacie ^^ A tak ogólnie to sie ze swiatłem mecze i mi się render popsuł :( Ale może do jutra dam rade :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tob01 Napisano 26 Kwiecień 2009 Share Napisano 26 Kwiecień 2009 wiem, że kiepsko, ale to moja 2ga wizka w życiu, więc praktycznie nie mam doświadczenia w tym. No cóż, jest jak jest. Chyba finał, bo raczej tego męczyć już nie będe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WilL Napisano 26 Kwiecień 2009 Share Napisano 26 Kwiecień 2009 No i ładnie jest :) napewno lepiej od mojej która jeszcze nie jest skończona :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaeMS Napisano 26 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2009 tob01 - bardzo ładnie, żeby wyszło perfekt musiałbyś powalczyć z materiałami ścian i sufitów. Trzeba tam pomalować (ściana nie jest czysto biała). Neiraa, WilL - myślę, że można przedłużyć czas trwania bitwy. Tu musieliby się wszyscy wypowiedzieć. Jeśli o mnie chodzi, to jestem przysypany do tego stopnia, że może za jakieś 2-3 tygodnie będę miał chwilę żeby cokolwiek na luzie zrobić, więc odpadłem (mimo szczerych chęci). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkeruj Napisano 26 Kwiecień 2009 Share Napisano 26 Kwiecień 2009 Ja odpadam, trochę mi doszło roboty. Mówią że kryzys... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neiraa Napisano 26 Kwiecień 2009 Share Napisano 26 Kwiecień 2009 Mi ze 2-3 dni by się przydały, bo dopiero dzisiaj zaczęłam dłubać, a że miewam gorączkę co jakiś czas, to słabo mi idzie. Szkoda KaeMS, Mkeruj, że nie dacie rady. Może jednak? Tu mało jest roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camel Napisano 26 Kwiecień 2009 Share Napisano 26 Kwiecień 2009 Gratulacje tob01 bo ja jestem za ślepy na mocno skompresowane i o niskich rozdziałkach refki :) czekam na jutrzejsze wyniki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly Napisano 26 Kwiecień 2009 Share Napisano 26 Kwiecień 2009 Kiepskiej baletnicy przeszkadza i rąbek spódnicy. ----------- Tob01 - fajnie to wykombinowałeś... ale te lampki jakoś nie siedzą IMHO. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaeMS Napisano 26 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2009 Roboty niby niewiele ale ja dłubię biurowiec (26 wnętrz + anima) przy piekielnie ciasnym terminie i czasu na sen brakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neiraa Napisano 27 Kwiecień 2009 Share Napisano 27 Kwiecień 2009 To do kiedy jest bitwa? Przedłużamy czy nie, bo nie wiem czy mam to dłubać, gorączka mi spadła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tob01 Napisano 27 Kwiecień 2009 Share Napisano 27 Kwiecień 2009 dłub dłub, im więcej osób tym lepiej ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camel Napisano 27 Kwiecień 2009 Share Napisano 27 Kwiecień 2009 Neiraa, rób może tą scenkę, nie pytaj, organizator litościwie przedłuży termin, w odpowiednim czasie zdążysz :) Za mało osób walczy, jak na moje oko :D Trzymamy za Ciebie kciuki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi