Napisano 17 Kwiecień 200915 l Witam. Mam pytanie. Jeżeli nagram film aparatem/kamera to mogę go potem dodać do 3DSa 2009 i zedytować?
Napisano 18 Kwiecień 200915 l jesli ci chodzi o to ze bedziesz chcial do filmu zmontowac np modele 3d ktore wpasuja sie w tlo itp to tak ale jesli masz zamiar edytowac sobie film jak zdjecie w photoshopie to nie bardzo :P
Napisano 18 Kwiecień 200915 l Autor Zdefiniuj wyrazenie zedytowac. Tak jak kolega powyżej powiedział - nagrywam film i chcę dorobić statek/samolot. Da się tak?
Napisano 18 Kwiecień 200915 l Moge podac ci taki ogolny przepis bo krok po kroku by zajelo wiec mam nadzieje ze jakies podstawy 3dsmaxa znasz i sobie z pomoca dokumentacji maxa poradzisz. No wiec klikasz alt+b i tam wybierasz twoj plik tla mozesz wybrac nawet avi wtedy bedziesz mial filma w viewporcie a jak bedziesz przesuwal ten suwaczek na lini czasu to bedziesz widzial ze film sie w odpowiednich klatkach przetwarza. Teraz wystarczy wymodelowac te twoje modele 3d pouzywac odpowiednio materialu matte and shadows sprobowac oswietlic tak by oswietlene mniejwiecej zgadzalo sie z filmem i na koncu wyrenderowac cala sekwencje uzywajac range badz active segment by nie miec pojedynczej klatki a cala animacje. Oczywiscie dla lepszych rezulatow bedziesz musial wymodelowac proste obiekty na wzor tego z tla i na nie narzucic matte and shadows by pozniej bylo wrazenie ze np twoj samolot przelatujac nad budynkiem puszcza na ten budynek cien. Ogolnie to jest temat rzeka a ja podalem taki najprostszy sposob ale z tego co wiem w czystym maxie takich efektow sie nie robi i sie wspomaga innymi programi do takich bajerow. Ogolnie radze poszukac informacji o takich zagadnieniach jak matte/shadows i camare matching.
Napisano 18 Kwiecień 200915 l Witam. Widze ze Temporal wzystko fajnie i czytelnie CI opisal. Ja ze swojej strony moge CI polecic do takich rzeczy np program Adobe After Effect. na Tym forum znajdziesz troche tutoriali i pomocnych rzeczy. Oczywiscie jak juz wspomnial Temporal jest to temat rzeka i programow i metod jest sporo. W kazdym razie zycze powodzenia i nastepnym razem precyzuj dokladniej swoje pytania. pozdrawiam.
Napisano 18 Kwiecień 200915 l Ja od siebie jeszcze dodam, że jesli masz ruchomą kamerę, to animację trzeba jeszcze wytrackować. Najlepiej do tego nadaje sie taki program jak Boujou albo Monet. Dzięki tym programom dostajesz wirtualną kamere i chmure punktów odniesienia, które wrzucasz do maxa (kamere eksportujesz jako skrypt który w maxie odpalasz). Dzięki podlinkowaniu obiektów w scenie do pewnych punktów w chmurze, wszystkie dodane do sceny obiekty powinny "siedzieć", czyli nie "pływać" na tle filmu w kadrze, o ile dobrze zrobisz tracking. Zwykle osobno renderuje się poszczególne warstwy, czyli diffuse, specular, AO, shadow itp do klatek z alphą, czyli np zapis do TIFFa (bardzo wazne: do klatek, a nie do avi), a potem całe sekwencje się montuje w programach do postprodukcji, takich jak Nuke lub bardzo popularny i nie mniej dobry After Effects. Do nauki Aftera polecam stronę http://www.videocopilot.net/tutorials.html
Napisano 18 Kwiecień 200915 l Interesuje mnie to bo współpracuję ze studio Anunnakin przy f/x i logach do klipów fimowych (oczywiście po amatorsku). Jak oceniacie After Effects? Czy możliwe jest do tego używanie 3d wyciętego z tła renderu i wbijanie tego do klipu?
Napisano 18 Kwiecień 200915 l Jak oceniacie After Effects? Tak z 4 na 5. Czy możliwe jest do tego używanie 3d wyciętego z tła renderu i wbijanie tego do klipu? a tak bardziej skladnie to zdanie bys napisal?
Napisano 18 Kwiecień 200915 l Wojnarukf - Tak. ----------------------------------- Anunnakin Studio Logo - to taka współpraca...? gratulacje. "...We Also Need People To Help For Free.." :/
Napisano 18 Kwiecień 200915 l Wybaczcie nie powstrzymam sie, opis filmiku: Drugie najbardziej wykopane logo... jesteśmy najlepszymi ziomalami Mega Pro :D
Napisano 19 Kwiecień 200915 l Autor Dzięki Wam! Pogłówkuje się trochę :) Temporal - repucik ci się należy jak nigdy do tąd :)
Napisano 19 Kwiecień 200915 l ja tam reputow akurat nie zbieram wsumie to do konca nie wiem jakie sa z tego korzysci raczej na kase wymienic sie tych punktow nie da xD
Napisano 20 Kwiecień 200915 l Wojnarukf - Tak. ----------------------------------- Anunnakin Studio Logo - to taka współpraca...? gratulacje. "...We Also Need People To Help For Free.." :/ Śmieszne to dosłownie jest - co ty za logo mi dajesz. Ono jest umieszczone na moim kanale, żeby się tu se pochwalić; a tak naprawdę logo istnieje w filmach na innym kanale. A teraz sa prace nad nowym, profesjonalnym i nie masz za co gratulować, sly. Haha!
Napisano 20 Kwiecień 200915 l serwus :) duna- widzialem Twojego reela i tam miales jakis opis o tworzeniu loga dla firmy i miales taką pande - opowiedz o tym cos wiecej, bo to ona akurat była niezła. pozrawiam i zycze powodzenia :)
Napisano 20 Kwiecień 200915 l Nikt się nie nabija, bo to naprawdę nie jest śmieszne. To, co wypisujesz (i sposób w jaki piszesz) jest żałosne... trochę samokrytyki chłopie. Przestań zaśmiecać cudze wątki.