Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Ostatnio biorąc prysznic się zastanawiałem nad mi znanymi efektami i bajerami graifiki 3d.

To też pytanie do was, bardziej doświadczonych.

Czy istnieje mapowanie które poza modyfikacją wysokości "wyteselowanych" verteksów względem pierwotnej powierzchni (1 wymiar - wysokość) zmienia też ich ustawienie w 2 pozostałych wymiarach. Czyli dodatkowo góra dół, lewo prawo jeśli byśmy patrzyli na powierzchnie od frontu.

Obrazowo przedstawiając. Czy za pomocą map(y) da się z płaskiego plane'a uzyskać coś takiego:

srgdgrty.jpg

(sorry za te zaokrąglenia na rogach plane'a, nie potrafię okiełznać subsufa)

Głównie chodzi mi o to wcięcie pod kulką.

Czy ktoś wymyślił i zrealizował już coś takiego? Jeśli napiszecie że nie to podeśle moją wizje jak takie coś wykonać bo chyba dałoby się. ;) Jak ocenialibyście przydatność takiego wynalazku? Teoretycznie dałoby się wygenerować prawie każdy nie-ażurowany kształt z minimalnej ilości poly. Np cała głowa postaci z jednego boxa (tyle że statyczna, nie do animowania). Myślę że w filmach przy małych pierdółkach mogłoby to być przydatne ale ja to jestem noobem to więcej już nie piszę. Wy piszcie ;)

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Tak, nazywa się to to 3d displacement i umożliwia przesunięcie według wektora, czyli w dowolnym kierunku. Aby jednak wymodelować kulę, którą pokazałeś, trzeba by wykonać przesunięcie wielokrotnie, co przestaje być opłacalne czasowo.

Tak się w istocie robiło w czasach, kiedy używano w filmach nurbsów do modelowania ze względu na ograniczenia pamięci. Nie można było po prostu policzyć kilku milionów poligonów. W tej chwili rzadko kiedy ma to zastosowanie. Choć oczywiście zdarza się ;)

Zajrzyj choćby tutaj lub tutaj (polski akcent).

pozdr.

skk.

Napisano

Zalezy od softu widocznie. W modo vector displ. jest podstawowa technika sculptingu, z tym ze zamiast nurbs uzywa sub-D do tego.

Napisano

nowy vRay ma vector displacement i narzędzie do wypalania tekstur vektorowych z modelu