Napisano 13 Maj 200915 l Dość luźny koncept ogrodu z lekko antycznymi zabudowaniami, pośrodku nieczynna fontanna (z wodą), długi korytarz pogrążony w mroku, na końcu rozbłysk światła, w świetle cień człowieka. Obiekt zarośnięty mchem i bluszczem, trawą, podniszczały kamień i cegła, ładna pogoda. Na scenie brak jakichkolwiek materiałów / tekstur, brak displacementu, bump mappingu, brak otoczenia (poza murami obiektu). Gdzieniegdzie TurboSmooth popsuł siatkę i nie widać oryginalnej, ale na dziś już nie mam sił modyfikować X obiektów. :P TAK, fontanna wygląda jak wielka popielniczka z niedogaszonym cygarem. :P
Napisano 13 Maj 200915 l Co to za obiekt (istnieje/fikcja)? Mi to wygląda na barok bardziej niż na gotyk. Dach po smooth się powyginał. Po co taka gęsta siatka do płaskich/prostych powierzchni?
Napisano 13 Maj 200915 l Autor Co to za obiekt (istnieje/fikcja)? Mi to wygląda na barok bardziej niż na gotyk. Dach po smooth się powyginał. Po co taka gęsta siatka do płaskich/prostych powierzchni? Może i barok (w niektórych miejscach to i nawet barak...). :) Obiekt fikcyjny, zlepek różnych elementów ze zdjęć referencyjnych.. Siatka faktycznie gęsta, postaram się nad tym popracować. A nieszczęsny dach jest i ma być właśnie powyginany (lekko zaokrąglone u podstaw odwrócone V), niestety smooth wygiął chyba jeszcze nie w te stronę co powinien.. :-/
Napisano 18 Maj 200915 l Autor Kolejny zrzut z pracy, która posuwa się nad podziw wolno. Strzelisty dach został zastąpiony extrudowanym Spline'm, oszczędza polycount i wygląda ładniej. Postać ma wychodzić przez korytarz w stronę światła, ze słupków zwisają porozcinane łańcuchy, w kirunku centralnym placu. Nadal muszę skończyć wiele elementów tła, nie mówiąc już o teksturowaniu i dodaniu roślinności, tudzież "podniszczeniu" otoczenia.
Napisano 18 Maj 200915 l Szczerze mówiąc jakbyś nie napisał że to gotyk to bym nie poznał. Ogólnie nie widzę związku z gotykiem a tym bardziej z antykiem. Poza tym nie jestem w stanie sobie wyobrazić do czego miałaby służyć budowla o takim kształcie.Keep working:)
Napisano 18 Maj 200915 l Autor Szczerze mówiąc jakbyś nie napisał że to gotyk to bym nie poznał. Ogólnie nie widzę związku z gotykiem a tym bardziej z antykiem. Poza tym nie jestem w stanie sobie wyobrazić do czego miałaby służyć budowla o takim kształcie.Keep working:) Racja, nie jest praktyczna i nie miała taka być. ^_^ A gotyk to też nie jest, ale chyba za późno na zmianę tematu. Zresztą, oryginalna nazwa też uległą już zmianie, wiec w finale nie będę narzucał skojarzeń na siłę z gotykiem. ;) Dzięki za krytykę. :)
Napisano 18 Maj 200915 l Jak chcesz gotyk to polecam taką książkę Wilfreida Kocha "Style w architekturze". Nudna jak flaki z olejem ale tyle najróżniejszych obrazków z architektury, że na pewno pomogą. A nazwę zawsze można zmienić.
Napisano 18 Maj 200915 l Witam ,a co tam sie dzieje z siatka luku? po co tam turbo smooth nie potrzebny ,pozdro
Napisano 18 Maj 200915 l Autor @ Eden-3d: Hm... chodzi o te łuki rozstawione po kole? Rzeczywiście, trochę dziwacznie je zagęściło, ale naprawdę podoba mi się uzyskany gładki efekt... Podobną rzecz mógłbym osiągnąć chyba przy użyciu spline'ów w miejscu samego łuku... Musiałbym przemodelować i uciąć proste części, a w zamian wstawić zmodelowane spline'y. Trochęroboty, ale oszczędność polygonów, zwłaszcza, że scena zaczyna zwalniać w miarę rozwoju. Przemyślę. :) @ lucek91: Ciekawe. :) Spytam najbliższy empik, i o ile biedna kieszeń studencka pozwoli, to chyba się zdecyduje. ;) Merci.
Napisano 19 Maj 200915 l Autor hmm ,a tak jak bys zrobil? Hm.... Boolean na chamfer box'ie? :) O ile ogólnie booleana nie bardzo lubię, to rzeczywiście może dam mu szansę w tym wypadku. Dzięki.
Napisano 19 Maj 200915 l to nie jest boolean tylko liniani zrobiony luk + bevel i potem na edit poly i tam dalem chamfery ,pozdro
Napisano 20 Maj 200915 l przy architekturze zapomnij o mesh smooth, bryły są proste geometryczne i nie ma tam nic czego zwykły smooth na chamferowanej krawędzi by nie wygładził. Dzięki temu nie będziesz musiał robić maasy zbędnych poligonów a obiekt będziesz mógł mieć na kilku osobnych siatkach, bez najmniejszego problemu. nie wiem po co modelowałeś wieżyczki na dachu kiedy widać je tylko cztery i to od połowy w górę. Przemyśl swoją pracę zanim zaczniesz robić, bo inaczej nic z tego nie wyjdzie ;) Salve, M.