Napisano 17 Maj 200915 l Hej Tak jak w tytule, czy da się jakoś z mel-a szybko połączyć 2dplacement node do file node tak jak robiąc to ręcznie wybiera się default i tworzy się z 10 połączeń? czy trzeba ręcznie wszystkie połączenie wstukiwać? Edytowane 17 Maj 200915 l przez Destroyer
Napisano 17 Maj 200915 l { $plugs = {".coverage", ".translateFrame", ".rotateFrame", ".mirrorU", ".mirrorV", ".stagger", ".wrapU", ".wrapV", ".repeatUV", ".offset", ".rotateUV", ".noiseUV", ".vertexUvOne", ".vertexUvTwo", ".vertexUvThree", ".vertexCameraOne", ".outUV", ".outUvFilterSize"}; $sel = `ls -sl`; if (size($sel) != 2){ error("select 2 nodes"); } else { for ($p in $plugs){ if ($p == ".outUV"){ connectAttr -f ($sel[0] + $p) ($sel[1] + ".uvCoord"); } else if ($p == ".outUvFilterSize"){ connectAttr -f ($sel[0] + $p) ($sel[1] + ".uvFilterSize"); } else { connectAttr -f ($sel[0] + $p) ($sel[1] + $p); } } } } Prosie. zaznaczasz 2dtexturecośtam i potem file node i odpalasz skrypta
Napisano 17 Maj 200915 l Autor aa to taka pętla :) jutro sprawdzę w boju jak to będzie działać generalnie to w założeniu ma to być automatyczne tworzenie nodów i łączenie ich więc ich zaznaczanie nie wchodzi w grę :) ale to już sam rozpracuję jak to zrobić :) dzięki za pomoc! :)
Napisano 18 Maj 200915 l zamiast $sel = `ls -sl`; napisz: string $sel[]; $sel[0] = `createNode 2dTexturePlacement`; $sel[1] = `createNode fileNode`; i też powinno zadziałać chociaż piszę "z bani" więc mogły mi się pomylić nazwy nodów. Jest też możliwosć że jak tworzysz fileNode to on automatycznie tworzy 2dTexturePlacement. Good luck trying :)
Napisano 18 Maj 200915 l Autor w ogóle nie użyłem $sel i nawet warunku if po prostu zmieniłem skryptem nazwy utworzonych nodów i odwołałem się do nazw :) wszystko działa jak trzeba :) thx again :)
Napisano 18 Maj 200915 l Autor wiem, że Twój sposób jest dużo bardziej elegancki ale moj jest dla mnie bardziej zrozumiały :D wcześniej na samym początku i tak miałem wszystko napisane w taki sposób :) connectAttr -force uvTextureMap2dPlacement.coverage uvTextureMap.coverage; connectAttr -force uvTextureMap2dPlacement.outUvFilterSize uvTextureMap.uvFilterSize; connectAttr -force uvTextureMap2dPlacement.outUV uvTextureMap.uvCoord; connectAttr -force uvTextureMap2dPlacement.vertexCameraOne uvTextureMap.vertexCameraOne; connectAttr -force uvTextureMap2dPlacement.vertexUvThree uvTextureMap.vertexUvThree; connectAttr -force uvTextureMap2dPlacement.vertexUvTwo uvTextureMap.vertexUvTwo; connectAttr -force uvTextureMap2dPlacement.vertexUvOne uvTextureMap.vertexUvOne; connectAttr -force uvTextureMap2dPlacement.noiseUV uvTextureMap.noiseUV; connectAttr -force uvTextureMap2dPlacement.rotateUV uvTextureMap.rotateUV; connectAttr -force uvTextureMap2dPlacement.offset uvTextureMap.offset; connectAttr -force uvTextureMap2dPlacement.repeatUV uvTextureMap.repeatUV; connectAttr -force uvTextureMap2dPlacement.wrapV uvTextureMap.wrapV; connectAttr -force uvTextureMap2dPlacement.wrapU uvTextureMap.wrapU; connectAttr -force uvTextureMap2dPlacement.stagger uvTextureMap.stagger; connectAttr -force uvTextureMap2dPlacement.mirrorV uvTextureMap.mirrorV; connectAttr -force uvTextureMap2dPlacement.mirrorU uvTextureMap.mirrorU; :D a do tego do czego go uzyłem jest more than enought :) choć Twoja wersja nie jest dla mnie taka "trudna" i pewnie przyda mi się na zaś :)
Napisano 19 Maj 200915 l jak to powiedział w jednym z wykładów Jason Schleifer: "for god's sake, learn MEL" :)
Napisano 23 Maj 200915 l az milo sie patrzy na kod jaki zaprezentowal na tym prostym przykladzie kroopson :) miooodzio, po prostu wielki szacun za dbalosc o efektywne wykorzystanie zasobow i skalowalność projektu!
Napisano 24 Maj 200915 l My Ciebie też nie, zwlaszcza ze jakbys byl w piatek to moze bym sie pojawil na szczelaniu bo ktos by troche wzial roboty z mych delikatnych plecoof :P