09121986 Napisano 23 Czerwiec 2009 Napisano 23 Czerwiec 2009 Witam Ostatnio zaczałem cos z wizkami robic i cos mi sie chyba z maxem stalo , sceny po 500tys poly mi tak sie tna w viweporcie ze masakra , tak 3-4 FPS :/ A samochod koło 3mln polu chodził elegancko ... a teraz takie malo skomplikowane vizki i nie da sie normalnie pracowac :(( Byłbym wdzięczny za pomoc Komp: 8gb ramu , quad 2,3 , na viscie 64x
Korbol Napisano 24 Czerwiec 2009 Napisano 24 Czerwiec 2009 Chyba nie ten dział? Sprawdź jaki masz sterownik w Customize-Preferences-Viewports. Jeśli OpenGL to zmień na Direct 3d. Byc może tu jest pies pogrzebany.
09121986 Napisano 25 Czerwiec 2009 Autor Napisano 25 Czerwiec 2009 co do działu to zawsze tu umieszczalem jakis moje problmy techniczne ... takze w sumie sam nie wiem ... wczesniej niktn ic nie mowil ... A hula mi na direct'cie ... widze ze chyba trzeba pozadki na kompie zrobic i system postawic od nowa bo cos cisza a ja juz pomyslow nie mam ....
NV Napisano 25 Czerwiec 2009 Napisano 25 Czerwiec 2009 Może od czasu jak modelowałeś auto, masz ustawione wyświetlanie textur w wysokiej rozdzielczości. To przy dużej scenie często pozera sporo wydajności, ale szczerze mówiąc nie wiem czy aż tak.
09121986 Napisano 14 Lipiec 2009 Autor Napisano 14 Lipiec 2009 No i powiem wam ze przeinstalowalem system obecnie win7 i wszytko swierze i max dalej mi tak muli , powaznie sie zdolowalem bo naprawde nie da sie pracowac :/ Naprawde nikt nie wie o co moze biegac ??
Touch Napisano 14 Lipiec 2009 Napisano 14 Lipiec 2009 sprawdź pamięci i dysk jakimiś programami diagnostycznymi. Na przykład coś z pakietu Hiren's Boot CD. Poza tym jeśli w grę wchodzi jednak dość zaawansowane oprogramowanie, jakim jest max, to nie wiem, czy rozsądne jest instalowanie systemu, pod który de facto dany program nie jest dedykowany, tym bardziej, że windows 7 nie jest jeszcze do końca gotowym środowiskiem. Pozdr
pressenter Napisano 14 Lipiec 2009 Napisano 14 Lipiec 2009 A co masz za kartę graficzną? Może jakaś diagnoza jej?
Cruzh3r Napisano 14 Lipiec 2009 Napisano 14 Lipiec 2009 Sprawdź jakie masz ustawione jednostki. Czy np. scena nie jest jakaś gigantyczna, u mnie strasznie muli przy modelach importowanych np z autocada. Jak coś importujesz to ustaw odpowiednie jednostki.
09121986 Napisano 14 Lipiec 2009 Autor Napisano 14 Lipiec 2009 (edytowane) Dzieki z gory za odp panowie ... Kurde dziwna sprawa bo odpalalem scenke z 3mln poly i hula 20 - 30 Fps .... a to tak muli ... zadne modele nie byly importowane ... wszystko robione szczerze to waslnie za wiele tam nie ma , o texturach nie mowie bo poki co clayowo jest ... grafike GF Nvidi 9800 GT ... Na diagnostyce pobiera mi ramu 19% ... przy 8Gb ... A z tym win7 to sprobowalem bo na viscie 64x jaka mialem wczesniej bylo to samo , myslalem ze poprostu czas na reinstall systemu i wszystko bedzie ok ... a tu chcialem dzisiaj przysiac bo juz ten problem troche trwa , wszystko postawione od nowa i lipa :/ ehhh teraz to juz naprawde nie wiem co mam czynic ... :/ Oczywiscie moge to na warsty powrzucac ...ale no taka mala nieskomplikowana scena i juz tak muli martwi mnie to troche bo w sumie komp powinien dawac rade PS. odpaliłem znow maxa i tą scenkę i cos juz totalnie sie pogmatwało chyba ... Material Ed wyglada niebardzo a obiekty w viewporcie pociachało mi ostro :O i to nie import jest nie wiem dlaczego te trojkaty sie pojawily :/ Edytowane 14 Lipiec 2009 przez 09121986
mrkrzysiek Napisano 14 Lipiec 2009 Napisano 14 Lipiec 2009 merguj do nowej sceny po kolei obiekty może coś nie tak z jednym jest
pressenter Napisano 14 Lipiec 2009 Napisano 14 Lipiec 2009 Omfg! Co to jest ta siatka tych ścian?! xD Zrobiłeś ten model w maxie?
pressenter Napisano 14 Lipiec 2009 Napisano 14 Lipiec 2009 Powiem Ci szczerze, że patrząc na to co tam masz to ja bym to od nowa zrobił, bo to przecież godzinka modelowania, albo próbował mergować po kolei i patrzył co tak bardzo na scenę wpływa, jak mrkrzysiek pisał. Esit:/ A, i polecam wyłączyć przeźroczystość ramek okien. ;)
09121986 Napisano 14 Lipiec 2009 Autor Napisano 14 Lipiec 2009 Wiem wiem wszystko fajnie tylko teraz kazda scenke jak otwieram to tak pociachane mam wszystko we wszytkie strony :/ teraz to juz zgłupiałem troche ... jutro chyba reinstal na viste spowrotem ... choc nie wiem czy w tym pies pogrzebany , bo wczesniej jak nie bylo tak pociachane tez mulilo maxymalnie i to nie kwestja tej jednej scenki ... nie rozuemiem jak na samochodzie ponad 3 mln p mniej muli , no i nie wiem jakimi wy sprzetami operujecie ale kompa dosyc niedawno kupilem ... takze troche mnie dziwia tak ostre lagi :/
pressenter Napisano 14 Lipiec 2009 Napisano 14 Lipiec 2009 Ale znaczy, że tworzysz coś takiego w maxie, i taką sieczkę Ci robi? Wyłącz maxa, wywal cały katalog z ustawieniami ze swojego katalogu użytkownika w documents&settings, i spróbuj wtedy od nowa.
09121986 Napisano 14 Lipiec 2009 Autor Napisano 14 Lipiec 2009 (edytowane) wyrzuciłem nadal to samo ... ehhh chyba jakims niespotykanym przypadkiem jestem ... ostatnio sam niefart i jeszcze nawet max przeciwko mnie :/ no niemiętowo ... dzieki pressenter ... chyba nic nie wykombinujemy ... dzieki za udzielanie sie panowie ... Jutro postawie system na viscie moze cos sie zmieni a jak nie to chyba komp za okno leci ... Ehhh zrobiłem boxa , w czystej scenie ... i cos takiego sie zrobiło ... w EP nie widac zaznaczenia vertexów edge itd. :/ Dobra pozno juz ja wyczerpałem nerwy na dzisiaj takze dzieki i pozdro ... Edytowane 14 Lipiec 2009 przez 09121986
sly Napisano 15 Lipiec 2009 Napisano 15 Lipiec 2009 Mam nadzieję że na koniec wątku okaże się coś typu: wciśnij "x" (próbowałeś już wciskać wszystkie klawisze? sprawdzałeś czy jakiś klawisz nie jest trwale i ciągle wciśnięty? wylewałeś ostatnio jogurt na klawiaturę albo zalewałeś komputer wodą, żeby uzyskać dodatkowe chłodzenie procesora?) Badziewnie to wygląda. Może rzeczywiście spowrotem zainstaluj Vistę.
Kroopson Napisano 15 Lipiec 2009 Napisano 15 Lipiec 2009 to wszystko przez maxa - odinstaluj maxa i wszystko będzie dobrze :P
Topek Napisano 15 Lipiec 2009 Napisano 15 Lipiec 2009 customize->preferences->viewports->configure driver-> wywal ptaszka z display all trangle edges
09121986 Napisano 15 Lipiec 2009 Autor Napisano 15 Lipiec 2009 sly, Kroopson - no dzięki ze za idiote mnie macie , miło :/ Topek - juz wczesniej to odznaczyłem jak latałem po opcjach dalej jest to samo :(
sly Napisano 15 Lipiec 2009 Napisano 15 Lipiec 2009 nie pszesacaj... Wszyscy wiemy jaki jesteś na prafdę. ;)
09121986 Napisano 15 Lipiec 2009 Autor Napisano 15 Lipiec 2009 nie wiem o co chodzi z "naprawde" sly ... poprostu z maxem obcuje od niecalego roku , i wiele jeszcze nie wiem i zdaje sobie z tego sprawe , ale bez przesady jakims super noobem nie jestem :/ rzeczy martwe jak sprzet i programy lubia robic czasem dziwne skoki w bok , duzo uzytkownikow na forum uzywa maxa latami wiec myslalem ze moze komus przytrafilo sie cos podobnego lub ktos bedzie wiedzial jak temu zaradzic ... a im wiecej postow sie pojawia tym mniej sie dowiaduje oprocz tego ze niektorzy jaja sobie robią ... a powaznie jestem zenerwowany i jakos ciezko zarty teraz mi podchodza , bo naprawde nie moge pracowac ,kazdy zapaleniec maxa chyba wie co to znaczy :/ :/ :/ ... no nic pozdro ide stawiac system bo zaraz mnie jeszcze ktos o nabijanie postow posądzi .... No hard feelings poprostu mega zly jestem , pozdro
sly Napisano 15 Lipiec 2009 Napisano 15 Lipiec 2009 [...]duzo uzytkownikow na forum uzywa maxa latami wiec myslalem ze moze komus przytrafilo sie cos podobnego[...] a powaznie jestem zenerwowany i jakos ciezko zarty teraz mi podchodza , bo naprawde nie moge pracowac[...] No hard feelings poprostu mega zly jestem , pozdro Jesteś pierwszym któremu to się przytrafiło - Pionier taki. Tylko spokój może Cię uratować. No hard/core feelings. Nie bądź zły. powodzenia. P.S. Kontaktowałeś się z Autodeską..?
09121986 Napisano 15 Lipiec 2009 Autor Napisano 15 Lipiec 2009 heh pionier mówisz , kurde wolałbym zostać szarą myszą bez takich problemów ... ostatnio niefart mnie polubił bardzo i co dzien to przygoda ... a zły jestem na niefart tylko i wyłącznie ... ostatnio wiatrak sie spalił , potem płyta poszła , przy instalacji win odmówił cd posłuszeństwa :] ehhh zycie Dzieki napewno sie przyda ... :) z Autodeską nie moge sie skontkatować z przyczyn znanych wiekszosci uzytkowników :P heh POzdro
09121986 Napisano 20 Lipiec 2009 Autor Napisano 20 Lipiec 2009 Znalzlem rozwiazanie na DirectX 10 tak sie dzieje ... na Direct 9 hula normlanie , ale i tak viste mam spowrotem , instalnałem sp 2 i powiem ze wydajnosc pieknie wzrosła ;) Pozdro
Kroopson Napisano 20 Lipiec 2009 Napisano 20 Lipiec 2009 Nie stresuj się tak, ja po prostu bardzo ale to bardzo nie lubię Maxa ;)
Rekomendowane odpowiedzi