Napisano 23 Czerwiec 200915 l Witam Ostatnio zaczałem cos z wizkami robic i cos mi sie chyba z maxem stalo , sceny po 500tys poly mi tak sie tna w viweporcie ze masakra , tak 3-4 FPS :/ A samochod koło 3mln polu chodził elegancko ... a teraz takie malo skomplikowane vizki i nie da sie normalnie pracowac :(( Byłbym wdzięczny za pomoc Komp: 8gb ramu , quad 2,3 , na viscie 64x
Napisano 24 Czerwiec 200915 l Chyba nie ten dział? Sprawdź jaki masz sterownik w Customize-Preferences-Viewports. Jeśli OpenGL to zmień na Direct 3d. Byc może tu jest pies pogrzebany.
Napisano 25 Czerwiec 200915 l Autor co do działu to zawsze tu umieszczalem jakis moje problmy techniczne ... takze w sumie sam nie wiem ... wczesniej niktn ic nie mowil ... A hula mi na direct'cie ... widze ze chyba trzeba pozadki na kompie zrobic i system postawic od nowa bo cos cisza a ja juz pomyslow nie mam ....
Napisano 25 Czerwiec 200915 l Może od czasu jak modelowałeś auto, masz ustawione wyświetlanie textur w wysokiej rozdzielczości. To przy dużej scenie często pozera sporo wydajności, ale szczerze mówiąc nie wiem czy aż tak.
Napisano 14 Lipiec 200915 l Autor No i powiem wam ze przeinstalowalem system obecnie win7 i wszytko swierze i max dalej mi tak muli , powaznie sie zdolowalem bo naprawde nie da sie pracowac :/ Naprawde nikt nie wie o co moze biegac ??
Napisano 14 Lipiec 200915 l sprawdź pamięci i dysk jakimiś programami diagnostycznymi. Na przykład coś z pakietu Hiren's Boot CD. Poza tym jeśli w grę wchodzi jednak dość zaawansowane oprogramowanie, jakim jest max, to nie wiem, czy rozsądne jest instalowanie systemu, pod który de facto dany program nie jest dedykowany, tym bardziej, że windows 7 nie jest jeszcze do końca gotowym środowiskiem. Pozdr
Napisano 14 Lipiec 200915 l Sprawdź jakie masz ustawione jednostki. Czy np. scena nie jest jakaś gigantyczna, u mnie strasznie muli przy modelach importowanych np z autocada. Jak coś importujesz to ustaw odpowiednie jednostki.
Napisano 14 Lipiec 200915 l Autor Dzieki z gory za odp panowie ... Kurde dziwna sprawa bo odpalalem scenke z 3mln poly i hula 20 - 30 Fps .... a to tak muli ... zadne modele nie byly importowane ... wszystko robione szczerze to waslnie za wiele tam nie ma , o texturach nie mowie bo poki co clayowo jest ... grafike GF Nvidi 9800 GT ... Na diagnostyce pobiera mi ramu 19% ... przy 8Gb ... A z tym win7 to sprobowalem bo na viscie 64x jaka mialem wczesniej bylo to samo , myslalem ze poprostu czas na reinstall systemu i wszystko bedzie ok ... a tu chcialem dzisiaj przysiac bo juz ten problem troche trwa , wszystko postawione od nowa i lipa :/ ehhh teraz to juz naprawde nie wiem co mam czynic ... :/ Oczywiscie moge to na warsty powrzucac ...ale no taka mala nieskomplikowana scena i juz tak muli martwi mnie to troche bo w sumie komp powinien dawac rade PS. odpaliłem znow maxa i tą scenkę i cos juz totalnie sie pogmatwało chyba ... Material Ed wyglada niebardzo a obiekty w viewporcie pociachało mi ostro :O i to nie import jest nie wiem dlaczego te trojkaty sie pojawily :/ Edytowane 14 Lipiec 200915 l przez 09121986
Napisano 14 Lipiec 200915 l Powiem Ci szczerze, że patrząc na to co tam masz to ja bym to od nowa zrobił, bo to przecież godzinka modelowania, albo próbował mergować po kolei i patrzył co tak bardzo na scenę wpływa, jak mrkrzysiek pisał. Esit:/ A, i polecam wyłączyć przeźroczystość ramek okien. ;)
Napisano 14 Lipiec 200915 l Autor Wiem wiem wszystko fajnie tylko teraz kazda scenke jak otwieram to tak pociachane mam wszystko we wszytkie strony :/ teraz to juz zgłupiałem troche ... jutro chyba reinstal na viste spowrotem ... choc nie wiem czy w tym pies pogrzebany , bo wczesniej jak nie bylo tak pociachane tez mulilo maxymalnie i to nie kwestja tej jednej scenki ... nie rozuemiem jak na samochodzie ponad 3 mln p mniej muli , no i nie wiem jakimi wy sprzetami operujecie ale kompa dosyc niedawno kupilem ... takze troche mnie dziwia tak ostre lagi :/
Napisano 14 Lipiec 200915 l Ale znaczy, że tworzysz coś takiego w maxie, i taką sieczkę Ci robi? Wyłącz maxa, wywal cały katalog z ustawieniami ze swojego katalogu użytkownika w documents&settings, i spróbuj wtedy od nowa.
Napisano 14 Lipiec 200915 l Autor wyrzuciłem nadal to samo ... ehhh chyba jakims niespotykanym przypadkiem jestem ... ostatnio sam niefart i jeszcze nawet max przeciwko mnie :/ no niemiętowo ... dzieki pressenter ... chyba nic nie wykombinujemy ... dzieki za udzielanie sie panowie ... Jutro postawie system na viscie moze cos sie zmieni a jak nie to chyba komp za okno leci ... Ehhh zrobiłem boxa , w czystej scenie ... i cos takiego sie zrobiło ... w EP nie widac zaznaczenia vertexów edge itd. :/ Dobra pozno juz ja wyczerpałem nerwy na dzisiaj takze dzieki i pozdro ... Edytowane 14 Lipiec 200915 l przez 09121986
Napisano 15 Lipiec 200915 l Mam nadzieję że na koniec wątku okaże się coś typu: wciśnij "x" (próbowałeś już wciskać wszystkie klawisze? sprawdzałeś czy jakiś klawisz nie jest trwale i ciągle wciśnięty? wylewałeś ostatnio jogurt na klawiaturę albo zalewałeś komputer wodą, żeby uzyskać dodatkowe chłodzenie procesora?) Badziewnie to wygląda. Może rzeczywiście spowrotem zainstaluj Vistę.
Napisano 15 Lipiec 200915 l customize->preferences->viewports->configure driver-> wywal ptaszka z display all trangle edges
Napisano 15 Lipiec 200915 l Autor sly, Kroopson - no dzięki ze za idiote mnie macie , miło :/ Topek - juz wczesniej to odznaczyłem jak latałem po opcjach dalej jest to samo :(
Napisano 15 Lipiec 200915 l Autor nie wiem o co chodzi z "naprawde" sly ... poprostu z maxem obcuje od niecalego roku , i wiele jeszcze nie wiem i zdaje sobie z tego sprawe , ale bez przesady jakims super noobem nie jestem :/ rzeczy martwe jak sprzet i programy lubia robic czasem dziwne skoki w bok , duzo uzytkownikow na forum uzywa maxa latami wiec myslalem ze moze komus przytrafilo sie cos podobnego lub ktos bedzie wiedzial jak temu zaradzic ... a im wiecej postow sie pojawia tym mniej sie dowiaduje oprocz tego ze niektorzy jaja sobie robią ... a powaznie jestem zenerwowany i jakos ciezko zarty teraz mi podchodza , bo naprawde nie moge pracowac ,kazdy zapaleniec maxa chyba wie co to znaczy :/ :/ :/ ... no nic pozdro ide stawiac system bo zaraz mnie jeszcze ktos o nabijanie postow posądzi .... No hard feelings poprostu mega zly jestem , pozdro
Napisano 15 Lipiec 200915 l [...]duzo uzytkownikow na forum uzywa maxa latami wiec myslalem ze moze komus przytrafilo sie cos podobnego[...] a powaznie jestem zenerwowany i jakos ciezko zarty teraz mi podchodza , bo naprawde nie moge pracowac[...] No hard feelings poprostu mega zly jestem , pozdro Jesteś pierwszym któremu to się przytrafiło - Pionier taki. Tylko spokój może Cię uratować. No hard/core feelings. Nie bądź zły. powodzenia. P.S. Kontaktowałeś się z Autodeską..?
Napisano 15 Lipiec 200915 l Autor heh pionier mówisz , kurde wolałbym zostać szarą myszą bez takich problemów ... ostatnio niefart mnie polubił bardzo i co dzien to przygoda ... a zły jestem na niefart tylko i wyłącznie ... ostatnio wiatrak sie spalił , potem płyta poszła , przy instalacji win odmówił cd posłuszeństwa :] ehhh zycie Dzieki napewno sie przyda ... :) z Autodeską nie moge sie skontkatować z przyczyn znanych wiekszosci uzytkowników :P heh POzdro
Napisano 20 Lipiec 200915 l Autor Znalzlem rozwiazanie na DirectX 10 tak sie dzieje ... na Direct 9 hula normlanie , ale i tak viste mam spowrotem , instalnałem sp 2 i powiem ze wydajnosc pieknie wzrosła ;) Pozdro