Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Może niektórzy jak zobaczą taką listę to od razu wyjdą z tematu, ale proszę tych bardziej wytrwałych, aby wytłumaczyli mi do czego służą te opcje (to te jak się kliknie prawym przyciskiem) jak i kiedy ich używać, bo powoli chce się zabrać do modelowania jakiegoś pojazdu, a bez tego ani rusz :P

Target weld

Weld

Chamfer

Extrude

Connect

Break

Remove

Create

Repeat

Quickslice

Attach

Collapse

NURMS Toggle

I jeszcze jedno, którym z tych narzędzi/albo jakimś innym jak mam np. jeden poligon utworzyć drugi, a nie "rozciągać" vertexów albo edge na dół ?

• Odpowiedzi 15
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Może niektórzy jak zobaczą taką listę to od razu wyjdą z tematu

sa tez tacy ktorzy powiedzia ze to wszystko jest opisane w helpie programu wraz z rysunkami i przykladami.

Napisano

Ucz się tych narzędzi jak dziecko ... Mowie poważnie :)... Sprawdzaj zasadę działania narzędzia poprzez jego używanie... Będziesz zaskoczony tym jak szybko załapiesz co jest od czego... A helpa ... helpa zostaw sobie na koniec ;)...

Napisano
  • Autor

To proszę o odpowiedź chociaż na to pytanie, bo nie mogę tego znaleźć, a potrzebne mi to jest do modelowania pojazdu. Mam nadzieję, że coś z tego zrozumiecie.

I jeszcze jedno, którym z tych narzędzi/albo jakimś innym jak mam np. jeden poligon utworzyć drugi, a nie "rozciągać" vertexów albo edge na dół ?

Napisano

klikasz shift i przesuwasz xd lub extrude

Edytowane przez heaven

Napisano
  • Autor
klikasz shift i przesuwasz xd lub extrude

Zaznaczam vertexy, trzymam shifta, przesuwam, vertexy powstają, ale są tylko vertexy, a nie widać żadnego materiału pomiędzy tymi starymi, a tym nowymi vertexami

Napisano
  • Autor
Z edgem to trzeba robic. Dokladniej z otwartym edgem.

A co to znaczy i jak to zrobić ?

Napisano

zamiast vertexow zaznaczasz krawedz i przesuwasz z wcisnietym Shiftem

Napisano
  • Autor

To jeszcze jedno, jak tworzę plane, to dzielę go na 2 poligony i jaki dodać modyfikator i z jakimi ustawieniami, co zrobić, żeby 1 poligon zmieniał się symetrycznie do 2 ?

Napisano
  • Autor
Sprawdź modyfikator Symmetry.

Sprawdzałem, ale nic.

Jak zrobię pół maski auta, a później dam symmetry to działa, a tak żebym ja robił np. lewy bok, a równocześnie robił się prawy to się nie da.

Napisano

Jeśli ta maska jest w Editable poly i dodałeś na wierzch Symmetry to wystarczy zejść ponownie do poziomu Edytable poly na wybrany poziom struktury (vertex, edge, border, poly, element), włączyć podgląd (Show End Result on/off toggle) i spokojnie edytować obiekt. Będziesz miał wszystko "równocześnie".

Napisano
  • Autor

A można ten obiekt skopiować z zaznaczonym "Instance" i zmiany będą widoczne na obu ??

I jeszcze jedno, czy próbował ktoś opcji "Publish to DWF", w książce przeczytałem, że można tutaj pokazywać sceny nie mając maxa, jak to działa, czy da to się "wlepić" na stronę ?

Napisano

tak jak sama nazwa wskazuje instance czyli kopiowanie z powiązaniem do oryginalnego obiektu :) to co zrobisz na tamtym zrobi sie na innych...

Napisano

Jesli dasz publish to dwf to mozesz to ogladax bez maksa w programiku dwf viwer jeszcze nigdzie nie widzialem na stronce tego ale nie szukalem :)

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.