Napisano 14 Lipiec 200915 l Witam. Czy to normalne, że przy delikatnym kontakcie piórka (porównywalnym do nacisku przy cieniowaniu zwykłym ołówkiem) tablet nie reaguję niezależnie od ustawionego suwaka 'Tip feel'. Pozdrawiam.
Napisano 15 Lipiec 200915 l Raczej powinien reagować-już przy dotknięciu rysikiem pod samym naciskiem piórka ,bez przykładania siły.Może jakiś brud Ci wlazł koło rysika i blokuje...:)
Napisano 15 Lipiec 200915 l Żadnego brudu nie dostrzegłem :) Co w taki razie proponujesz? Tablet kupiłem na allegro i mogę go jeszcze zwrócić bez podania przyczyn.
Napisano 15 Lipiec 200915 l Jesteś pewny że program obsługuje tablet? Bo np. ms paint nie, corel photopaint ma problemy, i niektóre inne programy pewnie też, lub trzeba dopiero tą opcję uruchomić. Mam bamboo i takich problemów nie zauważyłam.
Napisano 15 Lipiec 200915 l A sprawdż reakcje na pulpicie a nie w programie graficznym(może być coś poprzestawiane w opcjach programu)-powinien zaznaczać ikony już przy leciutkim dotyku.Sprawdż rysik-powinien być lekko ruchomy.Ciężko na odległość ocenić z jaką siłą rysujesz-ale tak jak napisałem sam ciężar piórka powinien wystarczyć do rysowania.
Napisano 15 Lipiec 200915 l Problem występował w Photoshopie CS 4 (makowa edycja), artrage 2.5 oraz makowym pulpicie :) Mam zainstalowanie najnowsze dostępne sterowniki, najnowszego mac osa, oraz najnowsze wersje wraz z aktualizacjami wyżej wymienionych programów. Położyłem piórko na mojej dłoni pod kątem około 60-70 stopni i jeździłem sobie w te i wewte z siłą nacisku samego piórka pod wyżej wspomnianym kontem i piórko jakoś nie kwapiło się do zaznaczanie ikonek na pulpicie. Jeżeli takie zachowanie piórka odbiega od normy to co w takim razie radzicie zrobić? Czy Wasze tablety reagują natychmiast przy kontakcie piórka z tabletem? Reakcja jest taka sama jak reakcja ołówka na kartkę? Bardzo dziękuję za zainteresowanie. Edytowane 15 Lipiec 200915 l przez bamboo
Napisano 15 Lipiec 200915 l Myślę że masz problem z piórkiem, ponieważ tablety raczej reagują od razu, nawet przy bardzo lekkim nacisku. U mnie mimo dużego konta działa nawet przy bardzo miękkim dotyku (Graphire4).
Napisano 15 Lipiec 200915 l U mnie zaznacza kiedy jeżdżę po pulpicie tak jak opisałeś-aczkowiek nie mam bamboo-to wydaje mi się że też powinno tak działać.Przedtem miałem wacom graphire-parametry te same co bamboo i też zaznaczał ikonki siłą nacisku samego piórka. Sprawdż palcem rysik-powinien powinien się trochę wciskać do środka i poruszać na boki.
Napisano 15 Lipiec 200915 l Wkład piórka porusza się delikatnie na boki oraz bardzo delikatnie wciska. Zauważyłem że w photoshopie aby uzyskać maksymalny poziom nacisku piórka muszę je ustawiać nienaturalnie pionowo i mocno je przydusić. Mocny nacisk piórka przy normalnym ułożeniu nie owocuje 100% naciskiem (na poziomie pędzla bez pen pressure w shape dynamics). Tablet również nie reaguje jak ułożę go pomiędzy dwoma palcami (od strony kciuka) i sobie 'działam' bez żadnego nacisku. Co radzicie z tym fantem zrobić? Edytowane 15 Lipiec 200915 l przez bamboo
Napisano 15 Lipiec 200915 l Jak rysik się rusza to znaczy że nic go nie blokuje,musi być coś poważniejszego .Najlepiej oddać na gwarancje -niech wymieniają piórko:p.Jak się okaże że było sprawne i Ci się tylko wydawało to w najgorszym razie stracisz 30zł za przesyłke:)