wormer Napisano 19 Lipiec 2009 Share Napisano 19 Lipiec 2009 (edytowane) Jestem w końcowych etapach tworzenia pracki z tego kursu: http://interstation3d.com/tutorials/making_glimpse/making_of_glimpse.htm Render: Postproces: Byłbym wdzięczny z wszelkie porady i wskazówki, które mogłyby mi pomóc polepszyć jakość ostatecznej wersji pracki. Mam także jedno pytanie - jak ustawić shader mia_roundcorners tak by wyglądał sensownie na lambercie, bo kiedy go ustawiam nie daje oczekiwanych rezultatów: Krawędź ściany bez roundcorners: Krawędź ściany z przypisanym roundcorners: Edytowane 19 Lipiec 2009 przez wormer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
khatake Napisano 19 Lipiec 2009 Share Napisano 19 Lipiec 2009 Może poprostu chamfer na te krawędzie ? Poza tym zmień podłoże. Jest zbyt równe. Daj jakiegoś dispa. I drzewo troszkę kuleje. Wpierwszym renderze kuleje też tło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trybal Napisano 19 Lipiec 2009 Share Napisano 19 Lipiec 2009 Niezła scenka. Nie poraża jakimś realizmem, ale ma swój klimat :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wormer Napisano 20 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 20 Lipiec 2009 Może poprostu chamfer na te krawędzie ? Tyle, że nie wiem jak się to robi, mógłby mi ktoś wytłumaczyć? Trybal Klimat to raczej nie moja zasługa, gdyż całość starałem się robić dość wiernie z kursu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morphe Napisano 20 Lipiec 2009 Share Napisano 20 Lipiec 2009 calkiem przyjemnie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trybal Napisano 20 Lipiec 2009 Share Napisano 20 Lipiec 2009 Tyle, że nie wiem jak się to robi, mógłby mi ktoś wytłumaczyć? Trybal Klimat to raczej nie moja zasługa, gdyż całość starałem się robić dość wiernie z kursu. Zaznaczasz krawędź i klikasz na chmafer ;] Potem ustalasz wartość jak bardzo chcesz ją ściąć oraz ile ma zawierać dodatkowych ścianek by ją ew. wygładzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bielik93 Napisano 20 Lipiec 2009 Share Napisano 20 Lipiec 2009 Jesli to kosciól to dlaczego nie widac zadnego krzyza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trybal Napisano 20 Lipiec 2009 Share Napisano 20 Lipiec 2009 Ty... Fakt! xD Nawet nie zauważyłem, że nie ma żadnego krzyża xD wormer weź coś z tym zrób ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawelkos Napisano 20 Lipiec 2009 Share Napisano 20 Lipiec 2009 Nie ma krzyza bo to kosciol satanistyczny ;p, a tak w ogole to fajna scenka, tekstura scian podoba mi sie bardziej niz w tutorialu. Na dachowkach przydalby sie jakis displace i tak samo na scianach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bielik93 Napisano 21 Lipiec 2009 Share Napisano 21 Lipiec 2009 Nie ma krzyza bo to kosciol satanistyczny ;p, Nawet oni maja chyba jakies krzyze tylko ze poodwracane albo jakies swoje znaki ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wormer Napisano 21 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2009 Kościół nie jest satanistyczny - wandale rozwalili krzyż i musiałem na szybkości naprawiać, pododawałem jeszcze kilka szczegółów. Pozostała mi poprawa drzewa i kilka krzaków do dorobienia. Jak zwykle jestem otwarty na opinie i porady. Render: Postprocess: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trybal Napisano 21 Lipiec 2009 Share Napisano 21 Lipiec 2009 1. Czemu kościół nie ma dzwonu? 2. Użyłeś za dużo chamfera. Za bardzo pozaokrąglałeś kanty przez co kosciół wygląda jak z klocków :| 3. Wydaje mi się, że na taki kamień nie nakłada się już tynku bo kamień jest ozdobą sam w sobie. Nie to co cegła :P Być może się mylę jeśli tak to niech ktoś mnie poprawi, ale wydaje mi się, że powinieneś wymienić odsłonięty kamień na cegłę. Albo nie odsłaniać nic lub bardzo mało :P 4. Odnoszę wrażenie, że studnia lewituje. Wbij ją bardziej w ziemię. 5. Ławka jest nieproporcjonalna do wejścia, jest za mała. 6. Jeśli chodzi o dach to wydaje mi się, że od spodu nie widać dachówek tylko deski. I wydaje mi się też, że jeśli dach tak znacznie wystaje po za ścianę to na brzegu dachu też jest deska. 7. Trawę zrób trochę większą. I dodaj jakieś kwiatki. A tuż pod ścianą mogą być jakieś chwasty. Jak mi się coś przypomni to dopiszę :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wormer Napisano 22 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2009 Trybal Odnośnie pytań, powinieneś wziąć poprawkę na to, że większość została zrobiona z kursu, który w założeniu chciałem zrobić wiernie, ale coś mi do głowy strzeliło i dodałem kilka elementów od siebie. Kilka odpowiedzi: 1. W kursie też nie było dzwonu, ale możliwe że jeśli będę miał chęci jeszcze męczyć prackę to dorobię. 2. Nie używałem chamfera, bo wszystkie otwory w ścianach były robione bevelem i całość się sypała jak używałem chamfera. Poza tym kościół jak nazwa tematu wskazuje jest stary, a stare budynki mają tendencję do posiadania zaokrąglonych kątów. 3. Eee tam, mój sąsiad ostatnio otynkował sobie płot, który był murowany ozdobną cegłą - kwestia gustu. 4. Tutaj, tak jak z brakiem dzwonu, postaram się poprawić. 5. Ławka jest przy głównym wejściu do kościoła, które z reguły jest dużo większe od zwykłego. Wejście do mniejszej części z prawej jest normalnego rozmiaru i mam nadzieję, że w stosunku do niego ławka jest proporcjonalna. 6. Dobrze zaobserwowane, ale nie wiem czy mam dość samozaparcia by męczyć się z takim detalem, chyba dolny fragment po prostu przyciemnię ;P. 7. Chwasty i roślinki to część, za którą się teraz biorę. Postaram się przeszperać bibliotekę mayowych paint effectów w poszukiwaniu odpowiednich roślin, ale mam duży problem z generatorem drzew w mayi - dość kiepsko wyglądają. Jeśli znasz jakiś dobry generator drzew, to byłby wdzięczny za info. Dzięki za konkretny komentarz Trybal, postaram się poprawić to o czym powiedziałem i czekam na dalsze sugestie. pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
khatake Napisano 22 Lipiec 2009 Share Napisano 22 Lipiec 2009 Budynek ma pod tynkiem cegłe więc aż tak zaokrąglonych krawędzi nie powinien mieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bielik93 Napisano 22 Lipiec 2009 Share Napisano 22 Lipiec 2009 Ja bym dodal wiecej drzew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość szysia565 Napisano 22 Lipiec 2009 Share Napisano 22 Lipiec 2009 Może to Cię trochę zainspiruje: http://forums.cgsociety.org/showthread.php?f=121&t=785708 Powodzenia w dalszej pracy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wormer Napisano 26 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2009 Dochodzę do momentu, w którym niedobrze mi się robi na widok mojej pracki. Ta wersja jest przedostatnia, popoprawiam parę szczegółów i idzie do finala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość szysia565 Napisano 27 Lipiec 2009 Share Napisano 27 Lipiec 2009 Dlaczego? Całkiem fajnie to wyszło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jimi Napisano 27 Lipiec 2009 Share Napisano 27 Lipiec 2009 Podpisuję się, krawędzie ładnie wyszły kościoła, klimacik, ton sepii, mi się też podoba. Myślę, że robi Ci się niedobrze bo się zaangażowałeś mocno żeby wszystko było cacy. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trybal Napisano 27 Lipiec 2009 Share Napisano 27 Lipiec 2009 Jeśli chodzi o sepię to uważam, że jest jej trochę za dużo. A tak ogólnie to nie jest źle :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_Orion_ Napisano 27 Lipiec 2009 Share Napisano 27 Lipiec 2009 Ogólnie fajnie, tylko te drzewa nie z tej bajki :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawelkos Napisano 27 Lipiec 2009 Share Napisano 27 Lipiec 2009 Ogolnie wyglada to calkiem niezle, szkoda tylko ze odpusciles sobie wewnetrzna strone dachu, przeciez zrobic te deski to kilka min roboty. Kilka boxow i jakas dobra tekstura i wystarczy. Wydaje mi sie ze studnia moglaby byc odrobine wieksza no i drzewka tez przydalby sie ladniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pkowal1982 Napisano 28 Lipiec 2009 Share Napisano 28 Lipiec 2009 Dzwon jest strasznie ogromniasty a beczki jakies malo beczulkowate tylko takie strasznie smukle. Ale i tak mi sie podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi