Skocz do zawartości

cut pod katem prostym

greg

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Male pytanie ... jak uzyc cut pod katem prostym ? Od razu dodam, ze tne od vertexa do edge'a wiec nie moge uzyc connect. Szukalem info pod F1 i bawilem sie snapsami ale cos mi nie wychodzi :(

soft: 3ds Max 2009

Edytowane przez greg

• Odpowiedzi 10
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dzieki Panowie ... przyznam, ze nadal nie wiem jak to zrobic. Tzn. efekt koncowy wiem jak uzyskac ... wystarczy np. przyciac w miare pod katem prostym a pozniej ustawic dla nowo powstalego vertexa taka sama wspolrzedna. Chodzilo mi o to jak to robic od razu z cutem bo dosc czesto go uzywam i trudno mi uwierzyc, ze chlopcy z Autodesk nie pomysleli o tym, ze takie cos moze sie przydac zeby ulatwic zycie... probowalem intuicyjnie przytrzymywac shift, alt, ctrl ale nic z tego. Snapsy tez mi nie pomagaja ... przy zaznaczonym perpendicular nic sie nie dzieje. Pewie dlatego, ze program bierze vertexa i edga (tak tne) i nie wie o co mi chodzi z ustawieniem tych dwoch prostopadle :D trudno mu sie dziwic :) snapsy mi nie uwzgledniaja rzeczy, ktore jeszcze nie istnieja :) .. Bielik, jak wiesz jak to zrobic to daj znac :)

W sumie to ja sie jeszcze nie bawilem tak ine potrzebowalem az takich kotow prostych i pewnie nie jest to najlepszy sposob ja tez nie jestem jakims zawansowanym grafikiem ale poprostu włączasz snaps toggle i ciachasz tak jak chcesz dla ulatwienia do monitora mozesz pzylozyc kartke jesli chcesz miec pwnosc ze jest pod idealnym katem prstym :D

Po paru dniach stwierdzam, ze problem czesciowo rozwiazany. Czesciowo bo pluginek czasem spisuje sie doskonale a czasem jakos nie chce zalapac. Nie udalo mi sie dojsc od czego to zalezy ... generalnie chyba jest tak, ze im wiecej edgow wchodzi do vertexa z ktorego tne tym bardziej sie gubi ... choc pare razy mnie zaskoczyl :))) Czasem wystarczy, ze sie lekko przesune we viewporcie i juz mu styka :)) innym razem to nic nie pomga. Zwykle snapsy spisuja sie natomiast bez zarzutu. Moze ten Sasza z Rosji, ktory napisal owy dodatek jeszcze go w 100% nie dopracowal i dlatego nie bierze za niego kasy? :)

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności