Napisano 23 Lipiec 200915 l Mam takie mle pytanko, czy procesory z zalozenia produkowane sa 64 bitowe czy nie?? i jak to sprawdzic, chce przesiasc sie na viste 64 ale wymaga to procka 64 bit, a nie jestem pewny jak to sprawdzic, procek mam Intel Core Quad 2,33 GHz. sprawdzalem w menedzerze urzadzen ale nic nie jest napisane o ilosci bitow, prosze o pomoc, nie chcialbym wydac 500 zl na system ktorego bym pozniej nie mogl zainstalowac.
Napisano 23 Lipiec 200915 l Czolem, Wszystkie Quady Intela sa 64 bitowe. Mozesz sie upewnic uruchamiajac np: http://www.cpuid.com/cpuz.php
Napisano 24 Lipiec 200915 l Autor Dzieki, a najnowsze procki wychodzace od intela, nie sa juz produkowane w wersji 32 bi?? bo mam zamiar wymienic i chce wiedziec czy mam na to zwrocic uwage czy spokojnie moge bez problemu kupic chodzi o intela xenon albo i7
Napisano 24 Lipiec 200915 l I w zasadzie co dziwne dzialaja wydajniej na systemach 32bitowych niz 64bit. Sprawdzalem niedawno takze windows7 64bit i predkosc renderingu na xp32bit byla nadal lepsza:) Ciekawe czy ktos to kiedys wytlumaczy. Jedyna zaleta systemu 64bit to jak narazie obsluga wiekszej ilosci ram. Edytowane 24 Lipiec 200915 l przez Traitor
Napisano 9 Grudzień 200915 l tylko ram? ja na 32 bitowym nie moge wyrenderowac czasem w wiekszej rozdzielczosci niz 2500*2500 a jesli sie wyrenderuje to jest error creating bitmap.
Napisano 9 Grudzień 200915 l To o czym piszesz to nic innego jak brak ramu, a nie wina samego systemu 32bit. Rozdzielczosc ta nie jest niczym wielkim, najwidoczniej masz sporo elementow ktore pożerają pamiec. Mozna to w zasadzie ominac renderujac poprzez backburnera obrazek w kilku czesciach. A wracajac do wyimaginowanego przyrostu predkosci na systemach 64bit polecam sprawdzic samemu i porownac.
Napisano 14 Grudzień 200915 l @Traitor - Czy program był na pewno 64 bitowy i czy napewno był zoptymalizowany? Generalnie przyśpieszenie jest przy przerzucaniu dużej ilości danych. W normalnym działaniu może być nawet wolniejszy gdyż ta sama ilość cache procesora trzyma prawie dwa razy mniej instrukcji, stąd częste pukanie do ramu.
Napisano 14 Grudzień 200915 l Byl napewno 64bitowy tak samo jak system. I nie byly to wylacznie moje testy. Co do teorii ja nie mam uwag. Mowie tylko, ze jezeli chodzi o maxa to ma sie to nijak w praktyce. 32Bity okazaly sie szybsze od 64bit.