Napisano 14 Sierpień 200915 l A popełniłem jakiś czas temu, właśnie miał premierę, więc się może pochwalę. Edytowane 17 Sierpień 200915 l przez tadzik
Napisano 14 Sierpień 200915 l Gratulejszyns. Krótszy łatwiej wchodzi. Ładnie stylistycznie, może monotonne troszkę te GlowingVines'y (jeden kolor). Panicz w żółtym jest niedoświetlony. Brakuje jeszcze jednego elementu - wędrujące światełko mogłoby doświetlać postacie. Ogólnie najlepsze IMO ujęcie - to z Natalią. Pozdrawiam. P.S. Jak się chwalić, to się chwal: Zdradzisz coś z realizacji? Postacie Wycinałeś rotoskopowo? Jak trackowałeś? itp.
Napisano 14 Sierpień 200915 l Autor No więc. Wszystkie postacie zgrywane na blueboxie, poza Leszkiem i Natalią - to już blackbox. Tracking - jako ze wygłupiłem się z trackerami - odbył się ręcznie na czuja, z resztą i dobrze, bo za bardzo machało kamerą miejscami a tak udało się nieco oszukać ruch. Skręcone miałem dojazdy do postaci i intencje odjazdu. Reszta zabawy to już ustawienie kamerki w maxie. Światełko to zwykłe particle policzone niezwykłą Krakatoą. Trudne tak naprawde było połączenie pojedyńczych ujęć w sensowną jazdę kamery. Co do długości - jestem nieobiektywny - ale to prawda ze 30 ludzie łatwiej łykają, choć to nieco zbrodnia na tym spocie, bo nie było tego w planach w związku z czym średnio sie montował - stąd przejścia po bieli...
Napisano 14 Sierpień 200915 l w 50 w 00:28 podoba mi się bardzo przejście końcówka tez świetna od momentu pojawienia się kolesia w czarnym na początku tez fajny pomysł z mapa nie podoba mi się trochę jak ekran błyska na całkiem biało przed blondynka 30 mi się średnio podoba, razom trochę ciecia , dodatkowo te z fleshami co do markerów to ponoć zawsze robią problemy, tutaj jest dobry opis nawet w samplach http://www.hollywoodcamerawork.us/index.html cała koncepcja Twoja ? jak to w maxie jak patrzyłem to pomyślałem ze to czysto Afterowa robota;) pogratulowac
Napisano 14 Sierpień 200915 l Autor Reżyserią zajął się Jarosław Minkowicz, ale generalnie koncepcja jest moja. Oddając sprawiedliwość użycie mapy metra to pomysł Jaro. Z resztą ogólny nadzór nad całością sprawował Jaro, jednak to dobre jak ktoś człowieka pilnuje. Robota jest maxowo-combustionowa. Ale mięcho jest z maxa. Troszkę timewarpów na DSie, kluczowanie z resztą też DS, bo lepiej sobie radził z HD, a postaci były w HD; potem downgrade i reszta już w PAL. Edytowane 20 Sierpień 200915 l przez tadzik
Napisano 17 Sierpień 200915 l podoba mi sie . kiedy to bedzie w tv lecialo ? i jaki miales czas na wykonanie tego ?
Napisano 17 Sierpień 200915 l Autor Już leci.'tylko trzeba śledzić małe dziury między reklamami... :) Spokojnie dziergałem 3 tygodnie wieczorami.
Napisano 17 Sierpień 200915 l Najwieksza bolaczka TVP - liternictwo. Czy naprawde nie ma juz lepszych krojow niz te Arialo-podobne? ;) Kerning w imionach straszny, a napis II seria nieszczesliwie gryzie sie z cala reszta. P.S. Looknalem na Twoja strone i juz wiem, kto jest odpowiedzialny za te wszystkie rzeczy, przy ktorych sapie ogladajac TVP ;) ;) Edytowane 17 Sierpień 200915 l przez Reanimator
Napisano 18 Sierpień 200915 l Autor Najwieksza bolaczka TVP - liternictwo. Czy naprawde nie ma juz lepszych krojow niz te Arialo-podobne? ;) Kerning w imionach straszny, a napis II seria nieszczesliwie gryzie sie z cala reszta. P.S. Looknalem na Twoja strone i juz wiem, kto jest odpowiedzialny za te wszystkie rzeczy, przy ktorych sapie ogladajac TVP ;) ;) Przyznam się, ze nad krojem dużo się nie zastanawiałem. Jest z logotupu i już coby nie mieszać krojów. Choć Switzerlanda akurat bardzo lubię a tutaj nic bardziej fikusnego nie pasowało. Co do reszty to: tak chciałem, wiec biorę zarzuty na klate :) ad P.S. Oj tam zaraz wszystkie... ;)
Napisano 18 Sierpień 200915 l tadzik, ogolnie super i gratulacje, bo widac wziety z Ciebie grafik, ale po poscie Reanimatora wszedlem na strone i faktycznie moglbys wiecej uwagi zwracac na swiatla miedzyliterowe. Nawet w slowie "USA" U odskakuje. "EUROWYBORY" tez sie sypią. W "BEZ KOMENTARZA" tez prawa strona "komentarza" ma wiecej swiatla niz lewa. itd. No i odstepy miedzywyrazowe tez budza watpliwosci, jak w spocie Leokadiai czy TVP1 patron medialny. Generalnie jakby za duże.
Napisano 18 Sierpień 200915 l Autor Ach... Naprawdę nie chciałbym tu poruszać kwestii innych prac, gdyż np. Logo Europwyborów nie moje itd. Na blogu (nie portfolio - blogu) są prace z taśmociągu, często niedopracowane i nie upieram się żeby się nimi chwalić - tylko zbieram ku pamięci. A ciężko się odwoływać teraz do każdej jednej czołówki z tego taśmociągu. Wrzuciłem na forum Londyńczyków, bo to (jak raz) był projekt, na który miałem czas i gdzieś mi zapadł mocno w serduchu. Niemniej uwaga słuszna i właśnie po to są te fora, żeby takie otrzymywać, więc postanawiam poprawę :) thx
Napisano 18 Sierpień 200915 l Aha, spoko :) To do londynczykow sie juz ciezej przyczepic. Chociaz np "M A R C I N" juz troche razi, bo widac, ze stosujesz metryczny kerning, wszystkie litery sa w rownych odstepach przez co "CIN" jest ciasne. Przydaloby sie tu wlaczenie optycznego kerningu albo recznie dostosowac odstepy. Niby sie czepiam o szczegoly, ale jakos w zachodnich produkcjach, napisach koncowych, podpisach pod programami informacyjnymi itp, widac dbalosc o te szczegoly, a u nas bardzo rzadko. Chociaz jak ogladam nasze seriale z lat 70 i 80-tych to jest git. Potem sie popsulo. Edytowane 18 Sierpień 200915 l przez leander
Napisano 18 Sierpień 200915 l Autor Myślę, że o to właśnie chodzi. pisze się Photoshopem i jest napisane. Dodać do tego timingi "na jutro" i światło w literach jest "auto". W ferworze walki po prostu umyka... afokrz, ze nie powinno.
Napisano 18 Sierpień 200915 l trochę inne były timingi wtedy i inne budżety... ;) No nie wiem, raczej niewiedza za takimi bledami stoi. Np na stronie http://www.crazysardine.pl/ z Twojej stopki, na glownej jest od razu jak byk blad uzycia cydzyslowia. W zadnym profesjonalnym podreczniku lub stronie o typografii nie znajdziesz otwarcia cudzyslowia w ksztalcie "99". Timing najwyrazniej komus nie pozwolil przeczytac basic typography for dummies. Zlosliwy jestem, ale autentycznie mnie takie rzeczy rażą. Edytowane 18 Sierpień 200915 l przez leander
Napisano 21 Sierpień 200915 l Witam ostania scena z Panem Bosakiem jest rozbrajająca nie dość że minę ma jak by chciał a nie mógł to na dodatek macha ręka jak za kare! Więcej ekspresji... !!! A tak jako całość prezentuję się bardzo fajnie. Gratuluje.
Napisano 21 Sierpień 200915 l No nie wiem, raczej niewiedza za takimi bledami stoi. Np na stronie http://www.crazysardine.pl/ z Twojej stopki, na glownej jest od razu jak byk blad uzycia cydzyslowia. W zadnym profesjonalnym podreczniku lub stronie o typografii nie znajdziesz otwarcia cudzyslowia w ksztalcie "99". Timing najwyrazniej komus nie pozwolil przeczytac basic typography for dummies. Zlosliwy jestem, ale autentycznie mnie takie rzeczy rażą. strona ogólnie jest słaba :/ ale to nie moje zmartwienie. Mnie razi brak polskich znaków w wypowiedziach na forum :P żarcik. Nieiwedzą ten kraj stoi. Gorsze i większe błędy się zdarzają.
Napisano 21 Sierpień 200915 l Ogólnie to radzi sobie ten opening. Troche siada tracking i takie tam...ale jak przypomne sobie stare czołówki z np. Złotopolskich i Plebanii to mi się bardzo podoba ;D Problem z Typografią to inna sprawa. A jak już tak wszyscy marudzą, to dodam od siebie, że oprócz tego, że w TVP sa teraz straszne akcje i jazdy, które niosą się na cały zespół i jakośc przygotowywanych programów...to wygląd graficzny "Wiadomości" jest straszny. Może jak bedzie ten strajk i się tam trochę posprzata to TVP zatrudni kogoś od komunikacji wizualnej i mediów...by na przyszłość nie dopuszczał do wpuszczenia czegoś takiego na antene
Napisano 21 Sierpień 200915 l Jak mówili w tv, że z powodu kryzysu przenoszą kręcenie serialu do Londka, to myślałem, ze to jakieś jaja, ale teraz (po czołówce) widzę, że to oczywista oczywistość :) Na tle tej z pierwszego sezonu aktualna czołówka prezentuje się słabiutko.
Napisano 21 Sierpień 200915 l Autor wygląd graficzny "Wiadomości" jest straszny. Może jak bedzie ten strajk i się tam trochę posprzata to TVP zatrudni kogoś od komunikacji wizualnej i mediów...by na przyszłość nie dopuszczał do wpuszczenia czegoś takiego na antene Chętnie poznam szczegółowo Twoje uwagi, ale może na priv coby nie outtopicowac. Na tle tej z pierwszego sezonu aktualna czołówka prezentuje się słabiutko. A nie znam nowej czołówki ;)
Napisano 4 Wrzesień 200915 l Autor A ja bym chętne posłuchał co tam w Wiadomościach jest nie tak :P Żebyśmy się po Faktach nie przejechali, dziadu :D A w sumie... Jedźta, a co?! Z dedykacja dla Alula...
Napisano 4 Wrzesień 200915 l Autor tadzik - te latające linie to particular, zgadza się ? To 3ds max i krakatoa :)