Napisano 14 Sierpień 200915 l Logarithmic vs MR Photographic Expouser control ? Chcialbym sie skupic na nauce/obsludze jednego z nich. Czy w ogole mozna sie skupic tylko na jednym czy trzeba stosowac obydwa w zaleznosci od sceny? Ktory lepszy?
Napisano 14 Sierpień 200915 l ale tu sie nie ma za bardzo czego uczyc... :) co do MR Photographic Expouser control to ustawienia są praktycznie takie jak w prawdziwym aparacie. ISO, czas naświetlania, itd itd. http://3dsmaxrendering.blogspot.com/2009/04/understanding-cameras-for-renderings.html tu masz w sumie wszystko opisane. pozdr.
Napisano 14 Sierpień 200915 l Skup się na Photographic Exposure control. Logarytmiczna kontrola ekspozycji daje moim zdaniem mniej naturalnie wyglądające efekty i sprawia większy problem z zapanowaniem nad kolorami.
Napisano 14 Sierpień 200915 l Autor tez jakos bardziej pasuje mi Photographic Expouser ale w kilku miejscach na tym forum przeczytalem wypowiedzi ludzi, ktorzy mocno w maxie siedza, ze logarithmic i logarithmic ... wiec pytam na czym sie skupic wlasnie:)
Napisano 14 Sierpień 200915 l Ja mam takie pytanko tutaj: próbowałem już jakiś czas temu z tego korzystać, fajne efekty daje w vrayu, ale nie świecą mi wtedy vraylighty. Można to jakoś zmienić, czy po prostu nie można tego używać z vrayem?
Napisano 15 Sierpień 200915 l ale vray ma swoje color mapingi i nie widze sensu by mapowac color dwukrotnie chyba nawet o tym pisalo na spot3d lub na jakies innej stronce gdzie byl poruszany taki temat
Napisano 15 Sierpień 200915 l Logarithmic Exposure Control to już dość leciwa konstrukcja, którą wykorzystywałem przy radiosity całe wieki temu. VRay ma swoją kontrolę ekspozycji w postaci color mappingu który daje o niebo lepsze efekty. Logarithmic Exposure Control jak dla mnie może umrzeć śmiercią naturalną i nie będę po tym czymś płakał ;)
Napisano 15 Sierpień 200915 l Autor rozumiem, ze to nie do mnie. Randeruje w Mentalu. Czyli odpowiedz jest Photographic Expouser Control i juz.