Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Logarithmic vs MR Photographic Expouser control ?

Chcialbym sie skupic na nauce/obsludze jednego z nich. Czy w ogole mozna sie skupic tylko na jednym czy trzeba stosowac obydwa w zaleznosci od sceny? Ktory lepszy?

• Odpowiedzi 8
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Skup się na Photographic Exposure control. Logarytmiczna kontrola ekspozycji daje moim zdaniem mniej naturalnie wyglądające efekty i sprawia większy problem z zapanowaniem nad kolorami.

Napisano

tez jakos bardziej pasuje mi Photographic Expouser ale w kilku miejscach na tym forum przeczytalem wypowiedzi ludzi, ktorzy mocno w maxie siedza, ze logarithmic i logarithmic ... wiec pytam na czym sie skupic wlasnie:)

Napisano

Ja mam takie pytanko tutaj: próbowałem już jakiś czas temu z tego korzystać, fajne efekty daje w vrayu, ale nie świecą mi wtedy vraylighty. Można to jakoś zmienić, czy po prostu nie można tego używać z vrayem?

Napisano

ale vray ma swoje color mapingi i nie widze sensu by mapowac color dwukrotnie chyba nawet o tym pisalo na spot3d lub na jakies innej stronce gdzie byl poruszany taki temat

Napisano

Logarithmic Exposure Control to już dość leciwa konstrukcja, którą wykorzystywałem przy radiosity całe wieki temu. VRay ma swoją kontrolę ekspozycji w postaci color mappingu który daje o niebo lepsze efekty. Logarithmic Exposure Control jak dla mnie może umrzeć śmiercią naturalną i nie będę po tym czymś płakał ;)