gonzo71 Napisano 14 Sierpień 2009 Napisano 14 Sierpień 2009 Logarithmic vs MR Photographic Expouser control ? Chcialbym sie skupic na nauce/obsludze jednego z nich. Czy w ogole mozna sie skupic tylko na jednym czy trzeba stosowac obydwa w zaleznosci od sceny? Ktory lepszy?
chudy Napisano 14 Sierpień 2009 Napisano 14 Sierpień 2009 ale tu sie nie ma za bardzo czego uczyc... :) co do MR Photographic Expouser control to ustawienia są praktycznie takie jak w prawdziwym aparacie. ISO, czas naświetlania, itd itd. http://3dsmaxrendering.blogspot.com/2009/04/understanding-cameras-for-renderings.html tu masz w sumie wszystko opisane. pozdr.
pionix Napisano 14 Sierpień 2009 Napisano 14 Sierpień 2009 Skup się na Photographic Exposure control. Logarytmiczna kontrola ekspozycji daje moim zdaniem mniej naturalnie wyglądające efekty i sprawia większy problem z zapanowaniem nad kolorami.
gonzo71 Napisano 14 Sierpień 2009 Autor Napisano 14 Sierpień 2009 tez jakos bardziej pasuje mi Photographic Expouser ale w kilku miejscach na tym forum przeczytalem wypowiedzi ludzi, ktorzy mocno w maxie siedza, ze logarithmic i logarithmic ... wiec pytam na czym sie skupic wlasnie:)
pressenter Napisano 14 Sierpień 2009 Napisano 14 Sierpień 2009 Ja mam takie pytanko tutaj: próbowałem już jakiś czas temu z tego korzystać, fajne efekty daje w vrayu, ale nie świecą mi wtedy vraylighty. Można to jakoś zmienić, czy po prostu nie można tego używać z vrayem?
Temporal Napisano 15 Sierpień 2009 Napisano 15 Sierpień 2009 ale vray ma swoje color mapingi i nie widze sensu by mapowac color dwukrotnie chyba nawet o tym pisalo na spot3d lub na jakies innej stronce gdzie byl poruszany taki temat
pionix Napisano 15 Sierpień 2009 Napisano 15 Sierpień 2009 Logarithmic Exposure Control to już dość leciwa konstrukcja, którą wykorzystywałem przy radiosity całe wieki temu. VRay ma swoją kontrolę ekspozycji w postaci color mappingu który daje o niebo lepsze efekty. Logarithmic Exposure Control jak dla mnie może umrzeć śmiercią naturalną i nie będę po tym czymś płakał ;)
gonzo71 Napisano 15 Sierpień 2009 Autor Napisano 15 Sierpień 2009 rozumiem, ze to nie do mnie. Randeruje w Mentalu. Czyli odpowiedz jest Photographic Expouser Control i juz.
Rekomendowane odpowiedzi