Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

W shaderach 3ds Maxa jest dostępna opcja "Filter" gdzie ustawia się tryb mieszania materiału z tłem (normal, additive, substract). Czy istnieje coś takiego w Majce? Bardzo bym potrzebował tego, szczególnie trybu additive.

Nieco podobny efekt daje odpowiednie połączenie transparency i incandescence, ale jest to mało zadowalające.

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Krupson ma rację - to sie robi w kompositingu, ale oczywiście masz taką opcję w maya również. Tworzysz warstwy renderingowe, które bedziesz blendował (z prawego menu channel edytora na dole klikasz na "Render" radial button - potem Layers->Create Layer from selected), potem z dropdown listy zamiast defaultowego "Normal" wybierasz tryb blendingowy jaki tam sobie chcesz (Lighten, darken itd.), potem w oknie render view zaznaczasz opcję "Render All Layers" z menu "render" i klikasz render. Zapewne nie będziesz miał dobrze ustawionych w kolejności warstw, więc zmieniasz ich kolejność przeciągając środkowym klawiszem myszy.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź. Compositing raczej nie wchodzi w grę. Raz z braku softu, dwa - szkoda czasu. Chodzi o wyrenderowanie animacji typu fly-through przez prosty tunel, który ma kilkuwarstwową ścianę, gdzie wewnętrzne warstwy powinny się dodawać do zewnętrznej. Animacja, a raczej animacje, są poglądowe i jest ich sporo, stąd zależy mi na jak najmniejszej ilości klików przypadających na stworzenie jednej.

beny, dzięki za rozwiązanie, przetestuję je w animacji.

Pozdro.

Napisano

Zobacz jeszcze w dodatkowych atrybutach szadera - Extra attributes.

Nie mam teraz dostepu do mai ale pamietam ze bylo tam cos takiego.

Pozdrawiam !

Napisano
  • Autor

Hej ca mel, dzieki za wskazówkę, niestety nie mogę się doszukać takiej opcji. Extra Attributes shaderów są puste (sprawdzałem we wszystkich podstawowych typach shaderów), a w atrybutach map/tektur brak takiej opcji.

Napisano

A to moze maye 2008 masz albo wczesniejszą.

W 2009 to sie chyba dopiero pojawilo.

Pozdr.