Gość marek1984 Napisano 2 Wrzesień 2009 Share Napisano 2 Wrzesień 2009 Witam. Mam następujący problem. Chciałem stworzyć coś w rodzaju płaskorzeźby która potem umieszczę na innym obiekcje. Chodzi o wizerunek orła z polskiego godła. Orła obrysowałem splainem (widok top) , i myślałem że stosując modyfikator extrude uzyskam pożądany efekt. Jednak zastosowanie tego modyfikatora spowodowało jedynie wypełnienie samej linii bez środka obrysowanego kształtu. Bardzo proszę o pomoc. co powinienem zrobić żeby uzyskać model orła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JohnZi Napisano 2 Wrzesień 2009 Share Napisano 2 Wrzesień 2009 zaznacz cap start i cap end Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość marek1984 Napisano 2 Wrzesień 2009 Share Napisano 2 Wrzesień 2009 Zaznaczyłem jednak bez rezultatu. Czy może chodzić o jakiś inny parametr? Na pewno coś źle zrobiłem jednak nie mam pojęcia o co może chodzić:/ W trakcie obrysowywania orła początek i koniec linii połączyłem ze sobą. Oto okno parametrów tego modyfikatora: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.ochel Napisano 2 Wrzesień 2009 Share Napisano 2 Wrzesień 2009 zarzuc jeszcze modyfikator normals i zaznacz flip albo daj 2-sided material na to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Topek Napisano 2 Wrzesień 2009 Share Napisano 2 Wrzesień 2009 początek i koniec się tylko pokrywa a nie jest połączony i pewnie dlatego tak sie dzieje. zwelduj początek z końcem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość marek1984 Napisano 2 Wrzesień 2009 Share Napisano 2 Wrzesień 2009 Dziękuję za pomoc, niestety nic nie pomogło. Ale wiem w czym był błąd. za bardzo się wdałem w szczegóły obrysowując skrzydła i linie najprawdopodobniej na siebie zachodziły, dlatego nie chciało sie extrudować. Obrysowałem wszystko jeszcze raz tym razem mniej dokładnie i działa bez problemu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tores Napisano 3 Wrzesień 2009 Share Napisano 3 Wrzesień 2009 Pewnie cię nie pocieszę bo też mam czasami z tym problem (to chyba to wina maxa) i nie znalazłem rozwiązania innego niż ten, że daję extrude, zmieniam na poly, zaznaczam poprawny obrys i z shiftem wytłaczam boki po czym zły obrys wywalam i daję Cap. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
t0m3k Napisano 3 Wrzesień 2009 Share Napisano 3 Wrzesień 2009 to zazwyczaj wina user'a a nie max'a. jesli sa takie problemy to po pierwsze Selekcja Spline > zaznacz Spline'a > kliknij Close po drugie spline nie moze sie przecinac/nakladac, zazwyczaj mozna to sprawdzic za pomoca Shape Check w zakladce Tools > More... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pressenter Napisano 3 Wrzesień 2009 Share Napisano 3 Wrzesień 2009 Tak jak t0m3k pisze, raczej sądzę, że to Twoja wina. Kształt nie jest zamknięty najprawdopodobniej. Takie krzaczki również wychodzą jeśli importujesz podkładkę spline z innej aplikacji jak na przykład Autocad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
haniuchna Napisano 10 Sierpień 2012 Share Napisano 10 Sierpień 2012 Mam problem ze znalezieniem funkcji 'shape check'. Moze to zalezy od wersji... Mam 3ds max 7.... Gdyz mimo wszelkich staran mam taki sam problem co przedmowca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
t0m3k Napisano 10 Sierpień 2012 Share Napisano 10 Sierpień 2012 ta funkcja powinna byc w max7 [ATTACH=CONFIG]87150[/ATTACH] daj repa :) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi