Skocz do zawartości

Problem z modyfikatorem extrude - 3dsmax

Gość marek1984

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marek1984

Witam. Mam następujący problem. Chciałem stworzyć coś w rodzaju płaskorzeźby która potem umieszczę na innym obiekcje. Chodzi o wizerunek orła z polskiego godła.

Orła obrysowałem splainem (widok top) , i myślałem że stosując modyfikator extrude uzyskam pożądany efekt. Jednak zastosowanie tego modyfikatora spowodowało jedynie wypełnienie samej linii bez środka obrysowanego kształtu.

index.php?get=1&f=1

Bardzo proszę o pomoc. co powinienem zrobić żeby uzyskać model orła.

• Odpowiedzi 10
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Gość marek1984

Zaznaczyłem jednak bez rezultatu. Czy może chodzić o jakiś inny parametr? Na pewno coś źle zrobiłem jednak nie mam pojęcia o co może chodzić:/ W trakcie obrysowywania orła początek i koniec linii połączyłem ze sobą.

Oto okno parametrów tego modyfikatora:

index.php?get=1&f=1

Gość marek1984

Dziękuję za pomoc, niestety nic nie pomogło. Ale wiem w czym był błąd. za bardzo się wdałem w szczegóły obrysowując skrzydła i linie najprawdopodobniej na siebie zachodziły, dlatego nie chciało sie extrudować. Obrysowałem wszystko jeszcze raz tym razem mniej dokładnie i działa bez problemu.

Pozdrawiam

Pewnie cię nie pocieszę bo też mam czasami z tym problem (to chyba to wina maxa) i nie znalazłem rozwiązania innego niż ten, że daję extrude, zmieniam na poly, zaznaczam poprawny obrys i z shiftem wytłaczam boki po czym zły obrys wywalam i daję Cap.

to zazwyczaj wina user'a a nie max'a.

jesli sa takie problemy to po pierwsze Selekcja Spline > zaznacz Spline'a > kliknij Close

po drugie spline nie moze sie przecinac/nakladac, zazwyczaj mozna to sprawdzic za pomoca Shape Check w zakladce Tools > More...

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności