arev Napisano 29 Październik 2009 Napisano 29 Październik 2009 W viewporcie i podczas renderowania Maya Hardware wszystko jest ok. Software i Mental robią coś dziwnego - wygląda jakby na czas renderu w paru miejscach popsuły się współrzędne UV. Dzieje się tak w kilku miejscach na modelu, przed i po wygładzeniu. Spotkał się ktoś z czymś takim?
arev Napisano 29 Październik 2009 Autor Napisano 29 Październik 2009 Oczywiście już próbowałem. Eksport/import też, niestety zero poprawy.
ca mel Napisano 29 Październik 2009 Napisano 29 Październik 2009 A wygladzasz siatke funkcja smooth czy tym nowym wynalazkiem do wygladzania pod klawiszem 3? On ma jakis dziwny algorytm, szybszy ale inny niz prawdziwy smooth wiec moze warto sprobowac uzyc prawdziwej funkcji z opcja smooth uv. Pozdr.
bartolomeo Napisano 29 Październik 2009 Napisano 29 Październik 2009 przyjżałbym się normalom. albo masz 2 materiały na jednym obiekcie. Albo i jedno i drugie ;) 3 daje tylko podgląd smoothowania, taki umowny podgląd. Poi wciśnięci 3ki nie renderuje się zesmoothowana geometria, trzeba ją klasycznie wysmoothować. 1-2-3 dają tylko podglądy we wiuporcie.
ca mel Napisano 31 Październik 2009 Napisano 31 Październik 2009 Oczywiscie ze renderuje. Przynajmniej od majeczki 2009 w zwyz :D Ale fakt faktem ze tenze smooth jest taki troche jakby udawany. Pozrdr
bartolomeo Napisano 31 Październik 2009 Napisano 31 Październik 2009 o. to nie wiedziałem. ja ciagle w 2008 roku żyje ;)
arev Napisano 4 Listopad 2009 Autor Napisano 4 Listopad 2009 Ja też pracuję na 2008. Po kolei odpowiadając: wygładzam normalnym smoothem, wektory normalne są w porządku (to pierwsze sprawdziłem), a materiał jest tylko jeden na obiekcie. Jestem prawie pewien, że nie popełniłem żadnego głupiego błędu. Ogólnie to postanowiłem olać ten problem i przeniosłem obiekt do Maxa - on nie robi takich kawałów ;) Dzięki za odpowiedzi, chłopaki.
Rekomendowane odpowiedzi