Jump to content

Help 4 a rookie

Recommended Posts

Posted

Witam, składam właśnie komputer pod tworzenie grafiki. Siedze juz z miesiąc nad różnymi ocenami sprzętu i szczerze mam dość. Przydałaby się konstruktywna(wyłaczająca sarkazm) rada odnośnie procesora, płyty głównej i karty graficznej. Dzieki z góry.

• Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jeśli chodzi o kwote to około 4 tyś, natomiast działanie jakie chcę prowadzić to obróbka materialów w PS CS4 Ex, tworzenie grafy w 3d maxie i maya. Zastanawiałem sie nad 2 kartami graficznymi łączonymi mostkiem, ale czy to jest faktycznie efektywniejsze?

Posted

karta to ostatnia rzecz nad jaka powinienes sie zastanawiac, o czyms takim zapomnij, dobra karte wez jak bedziesz chcial grac w gry, do grafiki starczy nawet seria 9500 w zwyz, najwazniejsza rzecz to procesor, mocny 4 rdzeniowy to standard, oraz duuuuzo ramu...

Posted

tzn 4 rdzeniowy procek i powiedzmy 12 Gb RAMu. A jesli chodzi o płytę główna to np MSI? I gwoli scisłości, karta graficzna, mowa o radeonie? :)

Pozdrawiam

Guest Greg8
Posted

zrewidowałem kwestie budżetowe i sprawa wygląda troche optymistyczniej. Faktycznie płyta główna asus p6t to dobra propozycja jednak czy nie ma na polskim rynku podobnych jeśli chodzi o wydajność modeli? z kartą graf zastanawiałem się nad modelami quadro fx? ram nie byłby lepszy kingston?

pozdrawiam i czekam na rady :)

Posted

Do Mayi Quadro, ale do 3Dsmaxa podobno się nie opłaca (ja jestem teoretykiem w tej dziedzinie, praktykę opieram na opiniach innych, kiedyś może się to zmieni) Jak masz nieograniczone fundusze to lepiej Quadro, a jak nie to lepiej kupić GeForce bo z Quadro i tak nic sensownego nie wybierzesz.

Ram Kingston w zasadzie to niewiadomo dla kogo jest przeznaczony, ani to dobre ani tanie, lepiej inne marki jak OCZ, Patriot, Goodram itd.

Posted

plasti : Z całym szacunkiem ale poradę typu " plyte polecal bym gigabyte albo asus " można sobie darować. A ja bym polecał msi,gigabyte,asus, ASRock, foxconn,DFI,eVGA, ... to nic nie wnosi a sama marka płyty nie wyznacza jej jakości. Zarówno asus jak i gigabyte mają totalne wpadki na swoim koncie. Wszystko to kwestia konkretnego modelu a nie marki i to jeszcze sprowadzając wszystko tylko do tych dwóch, znane nie znaczy zawsze dobre.

Do tego "do grafiki starczy nawet seria 9500 " to nie byłbym taki pewien.

Nie odbieraj tego jako jakiejś antypatii do Ciebie, ale zwyczajnie masz małe pojęcie o sprzęcie - przynajmniej wnioskując z tych postów.

Greg8: Zajrzyj do poradnika tam masz zestaw w okolicy 4tys zł. W telegraficznym skrócie składaj coś co przypomina zestaw latosa.