Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam wszystkich!

wrzucam projekcik lazienki - liczac na jakies sugestie odnosnie samego pomieszczenia jak i renderu. Zaczynam zglebiac mentala i kazda porada jest dla mnie na wage zlota :) Sredni czas renderow to 5-7 minut.

Edited by krissek
  • Replies 24
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Owszem są ale nie wyglądają tak jak te które wrzuciłeś tu na podłogę. Widoczna jest fuga a elementy są wąskie i długie, Twoje wyglądają zwyczajnie. Konieczne są też listwy przy podłogowe bo cała woda docierająca do ściany dochodziła by też pod podłogę. Brzydkie ujęcia, postaraj się je jakoś lepiej zakomponować-zmień ogniskową by więcej widzieć no i koniecznie korekcja pionów w kamerze.

Posted

Jahred6: ale Ty chyba myslisz o plytkach podlogowych imitujacych drewno? Polecam artykul o drewnie w lazience - ja raczej wzorowalem sie na tego typu podlogach. (http://www.urzadzamy.pl/lazienka/urzadzamy-lazienke/wpusc-drewno-do-lazienki,5501_1547.htm )

Co do ujec - lubie "przegiecia" sam zobacz to moje portfolio :) http://www.passeggero.digart.pl, raczej nie schodze ponizej 35 mm, ponizej perspektywa sie wygina i wychodzi to nienaturalnie. Cos o renderze prosilbym i co byscie jeszcze tu dolozyli? :)

Posted (edited)

:) Parkiet to parkiet, ty masz panele - panele do łazienki to nowość i wyglądają one tak jak pisałem. Co do ujęć to kiepskie :-) uwierz mi - kompozycja to ciężki kawałek, trzeba mieć jakieś wykształcenie w tym kierunku, albo zdrową praktykę. Małe ogniskowe z korekcją są czesto stosowane w fotografiach i wizkach - zwłaszcza w małych pomieszczeniach. Wysokość kamery dostosuj do wysokości człowieka lub żabia perspektywa (z uzasadnieniem) Widok z nad sufitu jest kiepski - nie rób.

Co do wizki. Brak jakiegokolwiek widocznego źródła światła - sztuczne punktowe, lub słoneczne. Przydałby się jakieś cienie konkretne. Ustaw za oknem Daylight mrSun, mrSky ustaw jedno i drugie po 0.07 (mnożnik) FG + GI Sampling Lanczos 1/4 1/16. Problem też z modelami okna i drzwi - bardzo uproszczone.

Edited by jahred6
Posted

Choc na codzien zajmuje sie fotografia nie bede obstawal przy tych ujeciach :) - bo raczej chodzilo mi o sprawdzenie ustawien mentala i materialow - zbadania efektów ciezkiej pracy ;) To jeszcze nie ujecia do katalogu :) Co do sceny trzeba ja dopracowac - na razie glownie skupilem sie na walce z mentalem - to moje poczatki... i sporo sie natrudzilem zeby swiatlo bylo w miare naturalne, dlatego z checia uslyszlabym cos o tym. Co do sceny - jak ja rozwine wrzuce upload...

Posted

A i jeszcze pytanko - stosuje chrom na baterie z biblioteki arch&design...nie jest najgorszy, ale to chyba jeszcze nie to - macie jakis przepis" na uzyskanie lepszego materialu?

Posted

To znaczy że jak już było pisane, źródło światła jest nierealistyczne. Popraw światło, daj tam Daylight (mr sky i mr sun) i ewentualnie jakiś plane za okno - resztę świateł wywal i pokaż nam obrazek - do roboty !

Posted

Mialem daylighta i doswietlam wnetrze areaOmni. Teraz ujecie z widocznym zrodlem swiatla - mam nadzieje, ze wyglada to dosc naturalnie. Nadal mam problem z chromem - na plaskich powierzchniach wyglada plastikowo (moze enviroment?). Trzeba bedzie jeszcze sporo tu zrobic...

Posted

Niestety, dalej nie wyglada naturalnie, glownie przez przepalenia bialego, niewyrazny render, materialy i swiatlo (Bardzo plaskie)

Musisz jeszcze nad ta scena troszke spedzic czasu poprawiajac wszystko jeszcze raz, bo wczesniejsza wersja przynajmniej nie byla przepalona i wyrazniejsza.

Posted

Na moje oko umywalka jest na wysokości 60cm :-) Patrząc na fotel, którego siedzisko to ok. 45cm. Umywalka powinna być na wysokości 80cm -85cm. Coś chyba nie teges z proporcjami. Zamiast płytkami możesz bawić się kontrolą ekspozycji pod klawiszem 8 mr photographic exposure control - ustaw tą i tam sobie suwaj burnem, jasnością itd. Sun jest ale go nie widać - nie masz żadnego przepalenia i cienia - co jest typowe dla światła słonecznego. Zrób te listwy przypodłogowe !! Daj wyraźniejszy sampling Lanczos np.

Posted

Co do proporcji to pewnie masz racje - trzeba to poprawic...Niestety mam Viza2008 i tam nie ma mrphotographic control, jest za to logarytmic...i tym probuje cos zdzialac :) Zalozenie jest takie, ze ma tobyc scena do prezentacji baterii, dlatego swiatlo chcialem zeby mialo miekkie cienie - daylight z zachnurzonym niebem. Stad tez pytanie o chrom - bo to material, ktory musze miec idealny. Sprobuje tego Lanczosa...moze bedzie ostrzej :) Dzieki za wskazowki Jahred6 :)

Posted

Dopasowalem proporcje, przerzucilem sie na mr Sky i mrSun (wczesniej uzywalem IESsky i IESsun), sumpling w Lanczosie, no i jakby lepiej...Jeszcze musze pobawic sie ustawieniami swiatel..bo jak jest fajny kontrast to jest za ciemno, jak jest jasno to znow kontrast niebardzo...Co sadzicie?

Posted

Pomieszczenie wygląda i zapewne ma około 320cm 350cm - rzadko spotykane raczej w współczesnym budownictwie mieszkaniowym. Materiał skóry wygląda jak naciągnięty balon o wzorku skóry - bump - koniecznie i mniejsze błyszczenie. Wiesz jakim problemem dla majstrów byłobyzrobić tego kloca nad kabiną ? Nieładne i nieopłacalne. Kurde kompozycyjnie to ogólnie bania... lustro zbyt długie - wprowadza w błąd i do niczego nie słóży. Blat na którym stawiamy umywalkę wiśi i do niczego nie słóży - kolanko wystaje - a przecież chodzi o to z blatem by go zasłonić - może jakiś mebel ? Sztuczne oświetlenie też nie przemyślane... Sorry że się tak czepiam, ale mam swoje zboczenia a tu widać że architektem nie jesteś :-) Pomyś tak ogólnie o proporcjach i kompozycji + w miare racjonalne budownictwo. Pozdro.

Posted

To co piszesz to raczej rzecz gustu. To nie miala byc taka typowka, lazienka w szeregowym bloku, a raczej pokoj kapielowy w jakims np starym budownictwie (tam wysokosc moze miec ponad 3m). Co do lustra, kloca i reszty to jak napisalem..rzecz gustu. Tak samo co do syfonu - jesli jest ladny chromowany raczej sie go nie zaslania, jest elemnetem ozdobnym. Jesli chodzi o balon - to przyznaje racje - za bardzo sie blyszczy:) Chcialbym zebys napisal cos o swietle, tym naturalnym...sztuczne to tak, bo chcialem pocwiczys IESy - wylacze :) Musze miec dobre oswietleniem potem skupie sie na samej scenie. No i czepiaj sie jak najbardziej - o to chodzi :) No i masz racje - architektem nie jestem (jeszcze..he he :))

Posted

Nie do końca to co pisze to podstawowe zasady kompozycji - które w każdym stylu obowiązują dekonstruktywizm, secesja itd. Stare budownictwo - chyba się zgubiłeś - bo okno masz jak z fabryki nie mówiąc już że brak Ci nadproża. Dlatego zdecyduj się i naprawdę zapoznaj się z zasadami kompozycji np. złoty podział, stosunek różnych wielkości różnych obiektów do siebie. Rzecz gustu polega na czym innym :-)

Posted

jahred6 - ale mi na parwde nie chodzi teraz o scene pod katem architektury, kompozycji itp. To scena testowa - staram sie oswietlic pomieszczenie zrobione na szybcika - wlasnie o swiatlo mi tu chodzi! Co do sceny zajme sie nia kiedy swiatlo zacznie grac... Mowiac o starym budownictwie mialem na mysli raczej stare lofty, pomieszczenie poprzemyslowe itp... a nie stara kamienica ze starym masywnym oknem :)