Napisano 4 Grudzień 200915 l witam, chciałbym stworzyć animacje za pomoca połączenie sie dwóch obiektów w 3ds max'ie, chodzi o to, by krawędzie jakiś dwóch figur, zespawać ze sobą po upływie np. 20 klatek. mógłby ktos poratować i poradzić jak ową animacje stworzyć? z góry dzięki ;) Edytowane 4 Grudzień 200915 l przez raval
Napisano 6 Grudzień 200915 l witam Jeśli te obiekty są bryłami zamkniętymi to może spróbuj po prostu booleanem. Na wzór tego tutoriala : http://www.3dtotal.com/team/Tutorials/cutting/cutting1.php Oba obiekty połącz wcześniej, a animowany będzie tylko efekt pojawiania się przestrzeni między nimi.
Napisano 6 Grudzień 200915 l lecz boolean to raczej nic innej jak operacja wycinania kształtów.. mi chodzi o zanimowanie złączenia się ze sobą dokładnie 3-ech krawędzi ;)
Napisano 6 Grudzień 200915 l figur, wiec mowa o czyms plaskim zanimuj polozenia vertexow w kolejnych klatkach
Napisano 6 Grudzień 200915 l Nie wiem dokładnie jaki efekt chcesz osiągnąć. Zrobiłem na szybko test łączenia 3 krawędzi sposobem, który podałem w poprzednim moim poście - czyli właśnie boolean. http://www.youtube.com/watch?v=PnCwDwS-7C4
Napisano 8 Lipiec 201311 l Witam, ja mam podobny problem, tylko sprawa jest troche bardziej skomplikowana. Na początek dam link do filmu z gry, który z obrazuje to o co mi chodzi w 20 sekundzie filmu golem zaczyna sie rozpadać pozostając w ruchu, podobny efekt chciałbym uzyskać, tlyko zamiast rozpadać będzie sie scalał golem , to jedank wiem jak zrobić , po prostu odwróce czas sekwencji w Track View - Dope Sheet . Mam już gotowy efekt rozpadającego się golema, użyłem do tego MassFX w 3dsmax v2012, potem nałożyłem na obiekt CAT rig oraz SKIN modyfikator , i teraz gdy dodam kości do SKINa golem przestaje się rozpadać ale CAT działa. Jednak udało mi się to zrobić innym sposobem po przez LINK CONSTRAIN , zalinkowałem do CAT te kawałki golema, które będą dołanczać się do reszty w odpowiednich momentach filmu i teraz prawie wszytko działa dobrze, tlyko zalinkowane kawałki sa pozbawione modyfikatora SKIN , i nie deformują się gdy golem sie porusza. Na myśl przychodzi mi jeszcze jeden sposób , do określonej klatki wyrenderować golema z samym MassFX a puźniej od tego momentu na scene wrzucić animowanego golema, tylko wtedy nie bedzie to wygladało tak jak zakładałem. Może ktoś z was wie jak ten problem inaczej rozwiązać, i podzieli się swoją wiedzą, może jest jakiś plugin (skrypt) do MAXA eventulanie MAYA który daje możliwość tworzenia tego typu scen. Edytowane 8 Lipiec 201311 l przez lsebastian
Napisano 9 Lipiec 201311 l Dzięki za odpowiedź, fajna sprawa z tym skinWarp, ale nadal jest tak że, gdy do objektu dodam SKINWARP to nie moge nim manulanie sterować , wykonuje tylko te ruchy które zaplanuje w CAT. SkinWarp rozwiązywał by czesć problemów, reszte zrobię może w ten sposób że podziele calą animacje na ujęcia, naprzykład: -pierwsze ujęcie będzie to, animacja do momentu gdy jedna z części dołąnczy się, i od tego momentu będe renderował już postać z animowaną wcześniej która jest w całości, a wszystkie klatki puzniej połącze w AE naprzykład. Edytowane 9 Lipiec 201311 l przez lsebastian